Στο φόντο των δολοφονικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός δείχνει τα τελευταία 24ωρα να μετατοπίζει σταδιακά το «κέντρο βάρους» προς το λεγόμενο «βόρειο μέτωπο», στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο.
Κλιμακώνει και μ’ αυτόν τον τρόπο τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, όπως προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στη διάρκεια επιθεώρησης στρατευμάτων στα σύνορα, και ενώ ο ισραηλινός στρατός εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις πολέμου με επιχειρησιακά σενάρια χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.
«Το κέντρο βάρους μας μετατοπίζεται από τον νότο προς τον βορρά, βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αλλαγή. Εχουμε ακόμη δουλειά στον νότο, έχουμε ομήρους τους οποίους πρέπει να φέρουμε πίσω, διαπραγματευόμαστε επ’ αυτού και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γκάλαντ κατά την επιθεώρηση της 36ης Μεραρχίας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η ισραηλινή αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο του Λιβάνου βομβαρδίζοντας ξανά τρεις περιοχές της κοιλάδας Μπεκάα, στις οποίες ισχυρίστηκε ότι η Χεζμπολάχ διατηρούσε μεγάλες αποθήκες όπλων.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 20, ανάμεσά τους και 5 παιδιών ηλικίας έως 8 ετών.Οι νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, που έγιναν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, προκάλεσαν την άμεση απάντηση της Χεζμπολάχ, που εκτόξευσε 115 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης Tsnobar.
Γνωστοποίησε επίσης ότι εξαπέλυσε ομοβροντίες ρουκετών και drones εναντίον θέσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Την Τρίτη η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει τον θάνατο 4 μελών του στρατιωτικού βραχίονά της από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο χωριό Ντάιρα, στον νότιο Λίβανο.
Δολοφονία στελέχους της Φατάχ
Το πρωί της Τετάρτης ακολούθησε και νέα προκλητική ισραηλινή επιδρομή κοντά στη νότια Σιδώνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Παλαιστίνιου Χαλίλ Μακντάχ, στελέχους της Φατάχ. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της Φατάχ από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο, από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβρη.
Και αυτή η δολοφονία, που έγινε με βομβαρδισμό του αυτοκινήτου όπου επέβαινε ο Παλαιστίνιος από ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, προκάλεσε τα αντίποινα της Χεζμπολάχ.
Μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν μέχρι χτες το μεσημέρι πάνω από 50 ρουκέτες «Κατιούσα», αρκετές από τις οποίες έπεσαν σε σπίτια στο βόρειο Ισραήλ και σε θέσεις του ισραηλινού στρατού.Σύμφωνα με δηλώσεις του αδελφού του θύματος, ο Μακντάχ είχε το βαθμό του γενικού ταξίαρχου στο κίνημα της Φατάχ και υπηρετούσε στη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, «Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσα».
Αναφερόμενος στη δολοφονία, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατηγόρησε το θύμα ότι «συνεργαζόταν με το Ιράν» για να μεταφέρει χρήματα και όπλα «σε τρομοκρατικούς πυρήνες στη Δυτική Οχθη».
Αντίθετα ο Ταουφίκ Τιράουι, μέλος της ΚΕ της Φατάχ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατήγγειλε ότι «το Ισραήλ θέλει να πυροδοτήσει πλήρους κλίμακας πόλεμο στην περιοχή», για να προσθέσει πως «οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα (…) για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του πολέμου».
Μπλακ άουτ σε ζωτικές υποδομές του Λιβάνου
Στη Βηρυτό, την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Ουαλίντ Φαγιάντ συνάντησε τον Αλγερινό πρέσβη, Ρασίντ Μπελμπάκι, προκειμένου να συζητήσουν την προσφορά της Αλγερίας για παροχή δωρεάν καυσίμων, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης που πλήττει παρατεταμένα τον Λίβανο.
Τις τελευταίες μέρες ακόμα και το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού έχει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, και σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην παραγωγή ρεύματος από γεννήτριες. Προβλήματα υπάρχουν και στη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων.
Μετά την προσφυγή του Λιβανέζου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι στα δικαστήρια κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού «Electricite du Liban», ο υπουργός Ενέργειας αποστασιοποιήθηκε από την κατηγόρια προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού ομίλου ότι ευθύνεται για το μπλακ άουτ.
Απέδωσε τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση «στην έλλειψη διαφορετικών πηγών Ενέργειας» και σε «ξένη πολιορκία που έχει επιβληθεί σε βάρος μας», εννοώντας τον αμερικανικό «Νόμο του Καίσαρα», που εμποδίζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στον Λίβανο από την Αίγυπτο και την Ιορδανία μέσω Συρίας.
Επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο τάνκερ
Το ίδιο 24ωρο, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση με 4 ρουκέτες στο ελληνόκτητο πλοίο «Sounion» της εταιρείας «Delta Tankers», προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του σκάφους, αλλά όχι θύματα ή τραυματίες μεταξύ του 25μελούς πληρώματος (2 Ρώσοι και 23 Φιλιππινέζοι).
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χτες το απόγευμα το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», η τέταρτη ρουκέτα έθεσε το σκάφος εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να πλέει ακυβέρνητο ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Οταν χτυπήθηκε, το πλοίο βρισκόταν περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ιράκ για Αγίους Θεοδώρους και «από το συμβάν προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο, το οποίο παραμένει στο προαναφερόμενο σημείο».
ALT.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου