Ο στρατός μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσει την παραδοσιακή του έμφαση στον πόλεμο ελιγμών μπροστά στα νέα όπλα και την τεχνολογία που θα κάνουν τους αυριανούς πολέμους “όλο και πιο θανατηφόρους”, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος της υπηρεσίας.
Η έκθεση εστιάζει συγκεκριμένα στις “επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας”, ένας όρος τέχνης που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε μάχες παρόμοιες με αυτές που είδαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και όχι στις εξεγέρσεις που έχει πολεμήσει ο στρατός τις τελευταίες δεκαετίες.
Μέρος της μετατόπισης οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση των πυρών, ένας όρος που συνδέεται συχνότερα με τα έμμεσα πυρά όπως το πυροβολικό, οι ρουκέτες και οι πύραυλοι, αλλά που μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα. Αυτά τα όπλα “θα αποτελούν το κέντρο βάρους, καθιστώντας την προστασία προτεραιότητα και τους ελιγμούς δύσκολους”, σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτές οι αλλαγές στο πεδίο της μάχης “μπορεί να απαιτήσουν μια επανεκτίμηση της προσέγγισής μας για ελιγμούς, πυρά και προστασία”, προστίθεται στην έκθεση.
Ο στρατός έχει δώσει εδώ και καιρό έμφαση στον πόλεμο ελιγμών, στον οποίο οι επιθέσεις αστραπή χρησιμοποιούνται για να αποπροσανατολίσουν και τελικά να διαλύσουν τους εχθρικούς σχηματισμούς. Ο πόλεμος ελιγμών έρχεται σε αντίθεση με τον πόλεμο θέσεων, όπου το πυροβολικό και άλλες μορφές πυρών χρησιμοποιούνται για να απωθήσουν τον εχθρό.
Η έκθεση απηχεί τα σχόλια που έκανε ο επικεφαλής της Διοίκησης Μελλοντικού Στρατού Στρατού στρατηγός Τζέιμς Ρέινι.
“Όταν κάνετε ελιγμούς, θα είναι για να τοποθετήσετε πυρά”, δήλωσε ο Ρέινι στους δημοσιογράφους τον Μάιο. “Αν πρόκειται για σχηματισμό του στρατού, το μεγάλο τους πλεονέκτημα θα είναι τα πυρά: ρουκέτες, κανόνια, κοινά πυρά, επιθετικά ελικόπτερα”.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται εν μέρει στην πανταχού παρουσία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μορφών αισθητήρων, που σημαίνουν ότι οι εχθροί μπορούν να βρίσκουν και να πλήττουν τα αμερικανικά στρατεύματα με πυροβολικό, ρουκέτες και πυραύλους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι στο παρελθόν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “μετασχηματίζουν την απόκτηση και την εμπλοκή στόχων”, σύμφωνα με την έκθεση, με αποτέλεσμα τα πυρά μεγάλου βεληνεκούς να είναι πιο θανατηφόρα.
Η βαθιά ανίχνευση και το χτύπημα σημαίνει ότι οι κόμβοι εφοδιασμού και οι σταθμοί διοίκησης απειλούνται επίσης όλο και περισσότερο, προσθέτει η έκθεση. Κατά συνέπεια, οι σταθμοί διοίκησης και οι αποθήκες υποστήριξης θα πρέπει πιθανότατα να τοποθετηθούν πιο πίσω, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει τις επικοινωνίες και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ένα πεδίο μάχης όπου οι όποιες δυνάμεις βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο δέχονται τακτικά πλήγματα, με τα στρατεύματα να υποφέρουν περισσότερο καθώς εγκαταλείπουν την κάλυψη για να απομακρυνθούν από την πρώτη γραμμή. Τον Ιούλιο, η Washington Post ανέφερε ότι οι πύραυλοι της Ουκρανίας ανάγκασαν τις ρωσικές μονάδες να σταματήσουν να συγκεντρώνονται και οι αισθητήρες της μετέτρεψαν μια μετακίνηση λίγων χιλιομέτρων σε μια επικίνδυνη, πολυήμερη υπόθεση.
Τέτοιοι πόλεμοι είναι επίσης πιθανό να συνεχιστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσθέτει η έκθεση. “Η γρήγορη εξόντωση στις αρχικές φάσεις ενός πολέμου είναι απίθανη σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με έναν σχεδόν ισότιμο αντίπαλο που δρα στην περιφέρειά τους”.
Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αγκαλιάσουν μια ικανότητα τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να “παράγουν” πυρομαχικά και στρατιώτες.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας θα “απαιτούν την εκτόξευση και τη διατήρηση τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών”, “προκαλώντας έτσι το βάθος και το εύρος των γεμιστήρων του στρατού”, ακόμη και όταν οι αμερικανικές μονάδες πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, αναφέρει η έκθεση.
Ένας παρατεταμένος πόλεμος θα απαιτήσει επίσης την εκπαίδευση νέων στρατιωτών για να αντικαταστήσουν αυτούς που χάθηκαν και να παρέχουν τις μεγαλύτερες δυνάμεις που απαιτούνται για την επικράτηση. “Ακόμη και αν η βιομηχανία μπορεί να συμβαδίσει, ο στρατός θα πρέπει πιθανώς να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις εκπαίδευσης νέων στρατιωτών και ηγετών για να μάθουν αυτά τα συστήματα στη μάχη”, αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση απεικονίζει επίσης μια Ρωσία που είναι ματωμένη αλλά όχι ηττημένη. “Η Ρωσία κερδίζει μαθήματα μάχης και αποδεικνύει ότι το να ξεπερνάς απλά έναν εχθρό είναι μια δυνητικά έγκυρη στρατιωτική επιλογή”, σύμφωνα με την έκθεση. “Είναι ουσιαστικά σε θέση να αντικαταστήσουν έναν στρατό εν κινήσει”, δήλωσε ο Ίαν Σάλιβαν, ανώτατος αξιωματικός πληροφοριών της TRADOC, σε συνέντευξή του στο Defense One. “Δεν πάνε πουθενά ως απειλή”.
Η Κίνα παίρνει επίσης μαθήματα από τον πόλεμο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ότι η Κίνα είναι πιθανό να αναπτύξει περισσότερη αεράμυνα μικρού βεληνεκούς για την άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να βελτιώσει την τακτική ιατρική περίθαλψη. Η Κίνα σημείωσε επίσης τον αγώνα της Ρωσίας με τη δημιουργία αποτελεσματικής διοίκησης.
“Έχουν δει τις δυσκολίες που είχαν οι Ρώσοι όσον αφορά την ηγεσία σε μεσαίο και κατώτερο επίπεδο”, δήλωσε ο Σάλιβαν.
Η έκθεση είναι πιθανότατα η πρώτη επικαιροποίηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος από το τμήμα πληροφοριών της TRADOC που ασχολείται με μάχες μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Σάλιβαν.
Το έργο είναι εν μέρει το αποτέλεσμα εβδομαδιαίων συναντήσεων, με αφορμή τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις οποίες οι αναλυτές της TRADOC συνέκριναν τις προσδοκίες τους σχετικά με τη συμπεριφορά του αντιπάλου με αυτό που έβλεπαν στο πεδίο της μάχης.
“Κάναμε αυτές τις σειρές εσωτερικών συσκέψεων”, δήλωσε ο Σάλιβαν. “Το κάναμε αυτό, πραγματικά, για κάθε εβδομάδα του πολέμου – είχαμε μια βάση δεδομένων με χιλιάδες παρατηρήσεις πραγμάτων που παρατηρούσαμε και μας ενδιέφεραν καθώς εξετάζαμε το επιχειρησιακό περιβάλλον”.
Το πώς αυτά τα διδάγματα φιλτράρονται στις μονάδες του στρατού είναι τελικά θέμα των συντακτών του δόγματος της υπηρεσίας, των εξοπλιστών, των εκπαιδευτών και άλλων να αποφασίσουν- η έκθεση της TRADOC είναι προϊόν πληροφοριών και δεν ορίζει άμεσα πώς πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο στρατός συνολικά φαίνεται να σκέφτεται με παρόμοιο τρόπο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Ράντι Τζορτζ έχει μιλήσει τακτικά για τις επιπτώσεις της συνεχούς επιτήρησης, το βάθος των πυρομαχικών και άλλα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση TRADOC. Τα κορυφαία κέντρα εκπαίδευσης του Στρατού, εν τω μεταξύ, προσαρμόζονται ώστε να εφαρμοστούν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την Ουκρανία και αλλού.
Ο στρατός έχει μια “πραγματική αίσθηση του επείγοντος” όταν πρόκειται να μάθει εκ νέου πώς να πολεμά εναντίον εχθρών που μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τις κινήσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζορτζ σε συνέντευξη του Ιανουαρίου.
Πηγή: Defense One
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου