Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

500 δισ. ευρώ για τον πόλεμο

Η αύξηση των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία, για να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητά της και μαζί ο γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ, είναι το κεντρικό ζήτημα στην έκθεση Ντράγκι.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Η αμυντική βιομηχανία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ως σημείο αναφοράς, αν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και τα οποία ακόμα δεν έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% το υλοποιούσαν το 2024, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξάνονταν κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτούνται επίσης πρόσθετες επενδύσεις για την αποκατάσταση των χαμένων δυνατοτήτων λόγω δεκαετιών υποεπένδυσης και για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δωρίστηκαν για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επίθεσης. Τον Ιούνιο του 2024 η Επιτροπή εκτίμησε ότι απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία».

Εξ ου και αποτυπώνεται η ένταση των ανταγωνισμών με την έκρηξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και με τα σύνορα ανάμεσα σε ιμπεριαλιστική ειρήνη και πόλεμο να θαμπώνουν παραπέρα, αφού όπως λέγεται «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον συμβατικό πόλεμο στα ανατολικά σύνορά της και υβριδικό πόλεμο παντού, μεταξύ άλλων επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και τηλεπικοινωνίες, παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες και την “οπλοποίηση” της μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, το στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ μετατοπίζεται από την Ευρώπη προς την περιοχή του Ειρηνικού – π.χ. με τη μορφή του AUKUS – με γνώμονα την αντιληπτή απειλή της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η αυξανόμενη ζήτηση για άμυνα ικανοποιείται από μια συρρικνούμενη προσφορά – ένα κενό που η ίδια η Ευρώπη πρέπει να καλύψει».

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση:Προτρέπει τα κράτη – μέλη να εναρμονιστούν όλα με τον στόχο του ΝΑΤΟ για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να «πέσουν» άμεσα στην πολεμική βιομηχανία επιπλέον 60 δισ. ευρώ τη χρονιά που έρχεται.
Συνιστά να αυξηθούν οι συνεργατικές προμήθειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και να ευνοηθούν οι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στους ανταγωνιστές – κυρίως από τις ΗΠΑ – παρότι, όπως καταγράφει η έκθεση, ήδη ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ξεπέρασε το 2022 τα 135 δισ. ευρώ! Για να φουσκώσουν κι άλλο τα κέρδη αυτά, η έκθεση επισημαίνει πως χρειάζεται να αυξηθεί η συνολική ζήτηση, που βρίσκεται στο 1/3 αυτής των ΗΠΑ, αλλά και στην «καινοτομία», με κοινή χρηματοδότηση για την «αμυντική» Ερευνα και Ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως τα drones, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η στρατιωτική Τεχνητή Νοημοσύνη, ο υποθαλάσσιος και διαστημικός πόλεμος.
Παράλληλα προαναγγέλλονται και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τη διασφάλιση των «κρίσιμων» πρώτων υλών: «Η μείωση των εξαρτήσεων σε όλους τους βασικούς τομείς στις οποίες είναι εκτεθειμένη η Ευρώπη θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις και θα συνεπάγεται σημαντικό κόστος. Η αύξηση της ασφάλειας των κρίσιμων πρώτων υλών απαιτεί επενδύσεις στην εξόρυξη, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πλούσιες σε πόρους χώρες, στην επεξεργασία, στην αποθήκευση και στην ανακύκλωση», λέγεται.
Στοιχείο αναβάθμισης της πολεμικής προπαρασκευής της ΕΕ είναι και η πρόθεση της νέας Κομισιόν να διορίσει επίτροπο Άμυνας.
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου