Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η μεγάλη «σφαγή» των διοικητών της Χεζμπολάχ – Η Γαλιλαία και το σχέδιο για νέα «7η Οκτωβρίου»


REUTERS/Mohamed Azakir

Θα επιτρέψει και άλλες «θυσίες» η οργάνωση;
Άτση Κατερινα • katsi@naftemporiki.gr

Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Rami Mortada, προειδοποιεί ότι μία ισραηλινή εισβολή στην χώρα, θα σημάνει την ημέρα της Αποκάλυψης, οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν με μια «συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα καταγγέλλει την παραβίαση των «κόκκινων γραμμών», και το Ισραήλ «θερίζει» τους ανώτερους διοικητές της σιιτικής οργάνωσης, με νέο χτύπημα στην Βηρυττό.

«Θα επιτρέψει» άλλες “θυσίες” μελών της και αμάχων η Χεζμπολάχ, είναι το ερώτημα που ανακύπτει εκ νέου. Η οργάνωση έχει να κάνει μια στρατηγική επιλογή: Να αποδεχτεί άλλο ένα χτύπημα ή να κλιμακώσει και να διακινδυνεύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που λέει ότι δεν επιδιώκει.

Γεγονός είναι ότι η σημερινή εξέλιξη, αποκαλύπτει ένα ακόμη κενό ασφαλείας στην – απογοητευμένη από την αιματηρή επίθεση με τους βομβητές-βόμβες- οργάνωση. Άτομα που που είναι γνώστες της κατάστασης λένε πως η Χεζμπολάχ, αυτήν την στιγμή, προσπαθεί να προσδιορίσει ποιο από τα δίκτυά της είναι ασφαλές, έχοντας εξαπολύσει «κυνήγι» για τον εντοπισμό «κατασκόπων».

Νεκροί ο Ιμπραήμ Ακίλ, και άλλοι 10 διοικητές

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό ( IDF), κατά την διάρκεια της σημερινής στοχευμένης αεροπορικής επιδρομής, σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» λόγω της δολοφονικής του δράσης και ένας από τους κορυφαίους διοικητές της μαχητικής ομάδας, ο οποίος διηύθυνε την ομάδα επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και τις ειδικές δυνάμεις της μονάδας Ραντουάν.

Μαζί του και 10 άλλοι ανώτεροι διοικητές που συνεδρίαζαν υπογείως στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε τουλάχιστον 14 νεκρούς και 66 τραυματίες. Την είδηση του θανάτου του Ακίλ δεν επιβεβαίωσε πάντως η Χεζμπολάχ.
Το σχέδιο για την κατάκτηση της Γαλιλαίας

«Ο Ιμπραχίμ Ακίλ ήταν το πιο κοντινό πρόσωπο στον Νασράλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Το θανατηφόρο πλήγμα σύμφωνα με τον Χαγκάρι είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ». Όπως αποκάλυψε ετοιμαζόταν νέα «7η Οκτωβρίου» στον βορρά.

«Συγκεντρώθηκαν υπόγεια, κάτω από μια πολυκατοικία, στην καρδιά της Dahiyeh, χρησιμοποιώντας τους πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Συναντήθηκαν για να συντονίσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον ισραηλινών πολιτών», σημείωσε. Ο Ακίλ και οι διοικητές της δύναμης Ραντουάν σχεδίαζαν να εισβάλουν στο βόρειο Ισραήλ, στο πλαίσιο του σχεδίου για “την κατάκτηση της Γαλιλαίας”».

«Η Χεζμπολάχ σκόπευε να εισβάλει στο ισραηλινό έδαφος, να καταλάβει τις κοινότητες της Γαλιλαίας και να δολοφονήσει και να απαγάγει ισραηλινούς πολίτες – όπως έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», υποστήριξε ο Χαγκάρι. Σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών στις 8 Οκτωβρίου και ακόμη περισσότερες τέτοιες επιθέσεις».

Ανησυχία για χερσαία επίθεση

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε από την πλευρά του, ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις ενέργειές του «Η ακολουθία των ενεργειών μας στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», τόνισε ο Γκάλαντ με ανάρτησή του στο Χ.

Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ μπορεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Οι «κόκκινες γραμμές» που…προσπερνώνται

Το χτύπημα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλήγμα και μια άλλη τεράστια αποτυχία ασφαλείας για μια οργάνωση που ήδη αγωνίζεται να συνέλθει από αεροπορικές επιδρομές μιας εβδομάδας σε όλο το νότιο Λίβανο, και κυρίως από την επίθεση που προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξη χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας, αφήνοντας πίσω τους συνολικά 37 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η οργάνωση έχει υποστηρίξει ότι θέλει να διατηρήσει το status quo των εχθροπραξιών χαμηλού επιπέδου, το οποίο αναγκάζει τους Ισραηλινούς να μεταφέρει στρατιωτικούς πόρους στο βορρά και αυξάνει την πίεση στον Νετανιάχου να τερματίσει την επίθεση στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ είναι πρόθυμη να κάνει θυσίες για να διατηρήσει αυτή την εξίσωση, χάνοντας εκατοντάδες άνδρες της στο μέτωπο. Αλλά έχει δηλώσει ότι οι άμαχοι και η Βηρυτός αποτελούν κόκκινη γραμμή.

Παρόλα αυτά, δεν απάντησε αναλογικά στη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό στις 31 Ιουλίου, η οποία επίσης σκότωσε αμάχους.

Οι Αμερικανοί «απασχολημένοι»- Ασταμάτητος ο Νετανιάχου

Εντωμεταξύ, ο Νετανιάχου κοιτάζει με εμμονή τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως από την στιγμή που το Ισραήλ μπόρεσε να στοχεύσει ηγέτες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς– η θέση του βελτιώνεται. Κάτι που συνηγορεί στο να μην αλλάξει την στρατηγική του.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, λέει ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Akiva Eldar. Αυτή τη στιγμή, η αμερικανική διοίκηση και ο αμερικανικός λαός είναι απασχολημένοι με τις δικές τους εκλογές. Και ο Νετανιάχου το εκμεταλλεύεται».

www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου