Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ιστορική απόφαση ΟΗΕ ζητά κυρώσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής

Την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής εντός 12 μηνών από το έδαφος, τον ενα΄έριο χώρο και τα χωρικά ύδατα των Παλαιστινίων καθώς και την επιστροφή των προσφύγων με ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων ζητά σε ιστορική απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – την οποία υπερφήφισε η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε διαφορετική περίπτωση καλεί τα κράτη μέλη να διακόψουν κάθε εμπορική και διπλωματική σχέση που σχετίζεται με το παράνομο καθεστώς κατοχής.

Μεταξύ άλλων το ψήφισμα ζητά από το Ισραήλ:Να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το αργότερο εντός 12 μηνών.
Να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου τους,
Να τερματίσει τις παράνομες πολιτικές και πρακτικές με άμεση παυση κάθε νέας εποικιστικής δραστηριότητας, της εκκένωσης όλων των εποίκων από το κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος και της κατεδάφισης των τμημάτων του τείχους που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ.
Να επιστρέψει τη γη και άλλα ακίνητα καθώς και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο από την έναρξη της κατοχής του το 1967.
Να επιτρέψει σε όλους τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο διαμονής τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το ψήφισμα ζητά από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ:Να μην παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή για τη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργείται από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στο έδαφος,
Να απέχουν από τις συμβατικές σχέσεις με το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό ισχυρίζεται ότι ενεργεί εξ ονόματος του Κατεχόμενου Παλαιστινιακού Εδάφους ή μέρους αυτού.
Να απέχουν από τη σύναψη οικονομικών ή εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ σχετικά με το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος ή μέρος αυτού.
Να απέχουν κατά την ίδρυση και διατήρηση διπλωματικών αποστολών στο Ισραήλ, από κάθε αναγνώριση της παράνομης παρουσίας του στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από την ίδρυση διπλωματικών αποστολών στην Ιερουσαλήμ.
Να λάβουν μέτρα για την αποτροπή εμπορικών ή επενδυτικών σχέσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση της παράνομης κατάστασης που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους οικισμούς και το σχετικό καθεστώς,
Να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι υπήκοοί τους, και οι εταιρείες και οι φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, καθώς και οι αρχές τους, δεν ενεργούν κατά τρόπο που θα συνεπαγόταν αναγνώριση ή παροχή βοήθειας ή συνδρομής για τη διατήρηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη,
Να λάβουν μέτρα προς την κατεύθυνση της παύσης της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος,
Να εφαρμόσουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων, κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στη διατήρηση της παράνομης παρουσίας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη βία των εποίκων.
nfo-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου