Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Βρετανία: Μεταφέρει και άλλα στρατεύματα στην Κύπρο


Φώτο Αρχείου / Βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου

Την αποστολή εκατοντάδων ακόμα Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο, επικαλούμενο πιθανή επιχείρηση για την απομάκρυνση Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, ανακοίνωσε το Λονδίνο, με φόντο την επέκταση των δολοφονικών επιχειρήσεων του ισραηλινού κράτους – δολοφόνου και τη στήριξη που του παρέχουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι πρέπει να εγκαταλείψουν τον Λίβανο», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, συμπληρώνοντας ότι «περίπου 700 στρατιωτικοί» θα σταλούν «τις προσεχείς ώρες» στην Κύπρο, επικαλούμενος πιθανή εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης υπηκόων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, οι εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες θα μεταβούν στην Κύπρο, ενισχύοντας τη βρετανική παρουσία που έχει ήδη αναβαθμιστεί στην περιοχή, με δύο πλοία του πολεμικού Βασιλικού Ναυτικού (RFA Mouts Bay, HMS Duncan), αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι δε βρετανικές βάσεις στην Κύπρο έχουν ήδη διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε ευρωατλαντικές επεμβάσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων στις αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη, στην αναχαίτιση των ιρανικών αντιποίνων για το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό κ.ά.

Ο Τζον Χίλι μίλησε ακόμα για το «πόσο ευμετάβλητη είναι η κατάσταση» και ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνησή μας διασφαλίζει ότι όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για την υποστήριξη των Βρετανών υπηκόων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί».

Θυμίζουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι καταγράφεται μεγάλη αύξηση πτήσεων μεταγωγικών αεροπλάνων της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Κύπρο προς τη Βηρυτό, με αφετηρία τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι.

Στην Κύπρο βρίσκεται επίσης από τον περασμένο Οκτώβρη σε ετοιμότητα μια επίλεκτη μονάδα της βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου