Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Νεκρός Παλαιστίνιος αξιωματικός ανθρωπιστικής βοήθειας και η οικογένειά του


(AP Photo/Abdel Kareem Hana, File)
Νεκρός Παλαιστίνιος αξιωματικός ανθρωπιστικής βοήθειας και η οικογένειά του
efsyn.gr
Φτάνοντας στον 12ο μήνα πολέμου, το Ισραήλ «δυναμιτίζει» τις όποιες προσπάθειες εκεχειρίας • Πολεμική ένταση σε Λίβανο και Ιορδανία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα σκότωσε ανώτερο αξιωματικό ανθρωπιστικής βοήθειας και τέσσερα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας της Γάζας. •

Ειδικότερα, η ομάδα πολιτικής άμυνας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής διευθυντής για τη βόρεια Γάζα Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή. Η οργάνωση είπε ότι τα μέλη της οικογένειάς του πέθαναν επίσης κατά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στον αστικό καταυλισμό προσφύγων Jabaliya, βορειοανατολικά της πόλης της Γάζας.
12ος μήνας φρίκης

Η αυξανόμενη αιματοχυσία στη Δυτική Όχθη έρχεται καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται στον δωδέκατο μήνα του, με τον εκτιμώμενο αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να πλησιάζει τους 41.000.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά οι διαπραγματεύσεις βυθίζονται, κυρίως σε μια διαφωνία για το εάν ή για πόσο καιρό, το Ισραήλ μπορεί να διατηρήσει μια υπολειπόμενη δύναμη σε έναν στρατηγικό διάδρομο κατά μήκος της Γάζας. σύνορα με την Αίγυπτο.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ομάδας της πολιτικής προστασίας που προσπαθούσε να σβήσει πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας. Η Χεζμπολά, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι σε αντίποινα, εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της πόλης Κιριάτ Σιμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Ο ισρηαλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως πραγματοποίησε τη νύχτα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών κτιρίων της οργάνωσης (στις περιφέρειες Αϊταρούν, Μαρούν αλ-Ρας και Γιαρούν), η οποία ανέλαβε την ευθύνη για ομοβροντία ρουκετών εναντίον πόλης στο βόρειο Ισραήλ.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς δήλωσε πως εργάζεται «σκληρά» μαζί με τους καταριανούς και τους αιγύπτιους μεσολαβητές για να οριστεί το πλαίσιο της συμφωνίας. «Θα κάνουμε πρόταση, πιο λεπτομερειακή, ελπίζω, τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε.
Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον από χθες Σάββατο τον δωδέκατο μήνα του, χωρίς την παραμικρή ένδειξη πως θα σταματήσουν οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί, οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και οι μάχες, χωρίς πλέον ελπίδες πως θα συμφωνηθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν τις τελευταίες εβδομάδες σε διαφωνίες για διάφορα ζητήματα: ιδίως τον έλεγχο τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στενή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώς και τον αριθμό των παλαιστινίων φυλακισμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τους ομήρους και το δικαίωμα των ισραηλινών αρχών να ασκήσουν βέτο σε συγκεκριμένα ονόματα.

Την επομένη του θανάτου ακτιβίστριας με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 όπου η βία κλιμακώθηκε ραγδαία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η οικογένειά της κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως την πυροβόλησε και τη σκότωσε και απαίτησε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα». Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε χθες πως «το μόνο μέτρο» που μπορεί να σταματήσει την «τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους» είναι η δημιουργία «συμμαχίας ισλαμικών χωρών».

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς έσπευσε να απαντήσει με δηκτικό τρόπο: ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να «ρίχνει τον τουρκικό λαό στη φωτιά του μίσους και της βίας προς όφελος των φίλων του της Χαμάς», πέταξε.
Ένταση και στα σύνορα με την Ιορδανία

Την ίδια μέρα, ένοπλος που διείσδυσε από την Ιορδανία σκότωσε σήμερα τρεις Ισραηλινούς φύλακες στη γέφυρα Άλενμπι, στα σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον εξουδετερώσουν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές. Αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους επίθεση στα σύνορα με την Ιορδανία μετά τις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο όπου φορτηγά από την Ιορδανία ξεφορτώνουν τα προϊόντα τους προτού αυτά εισέλθουν στη Δυτική Όχθη, εξήγησαν αξιωματούχοι. Το Ισραήλ έκλεισε και τα τρία χερσαία σύνορά του με την Ιορδανία και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι απέκλεισε την πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσης έρευνα για τον πυροβολισμό. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, περιέγραψε τον ένοπλο ως «απεχθή τρομοκράτη».

Υπήρξε έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη, με επιδρομές του στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και συχνές και αυξανόμενες επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επίσης μια απότομη αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών εποίκων και δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων και μίας απόπειρας βομβιστικής επίθεσης σε αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου