Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Οργή χιλιάδων στη Γαλλία κατά του πραξικοπήματος Μακρόν


Για προδοσία κατηγορούν τον Μακρόν μετά τον διορισμό Μπαρνιέ | (AP Photo/Michel Euler)
Οργή χιλιάδων στη Γαλλία κατά του πραξικοπήματος Μακρόν
efsyn.gr
Μπαράζ διαδηλώσεων για τον διορισμό Μπαρνιέ με τη στήριξη της Ακροδεξιάς • «Προδοσία Μακρόν» και «Δημοκρατία απέναντι στη λιτότητα» τα βασικά συνθήματα.

Πολλές χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αριστεράς και συμμετείχαν σε μεγάλες διαδηλώσεις για να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις αντιδημοκρατικές ενέργειες Μακρόν και τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού.

Η επιμονή του Γάλλου προέδρου να αφήσει εκτός κυβέρνησης το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που ήρθε πρώτο στις εκλογές και να διορίσει πρωθυπουργό με τη στήριξη της Ακροδεξιάς της Λεπέν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Plusieurs milliers de personnes manifestent à Paris “contre le coup de force” d'Emmanuel Macron suite à la nomination de Michel Barnier.#7septembre #manifestation #MarcheDestitution pic.twitter.com/Y3Mcvx0Ldz— Luc Auffret (@LucAuffret) September 7, 2024
Δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά του Γάλλου προέδρου | (AP Photo/Michel Euler)

Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, στην πρώτη του παρέμβαση ως πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ανοιχτή προς όλους

"Macron démission", scandent les manifestants qui ont répondu à l'appel des partis de gauche et syndicats étudiants à #Toulouse pic.twitter.com/p21KtKagaN— Guillaume Laurens (@guillaurens) September 7, 2024

Η Αριστερά και η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι παραβιάζει τη Δημοκρατία και επιχειρεί να κλέψει τις εκλογές.
Δημοκρατία ζητούν χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία | (AP Photo/Michel Euler)

Σημειώνεται ότι χθες η εταιρεία ερευνών Elabe έδωσε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση που καταγράφει ότι το 74% των Γάλλων θεωρούν πως ο Εμανουέλ Μακρόν παραβίασε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ένα 55% τον κατηγορεί ότι τις έκλεψε.
Στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας | (AP Photo/Michel Euler)

Σε όλη τη χώρα διοργανώθηκαν περίπου 130 διαμαρτυρίες με κεντρικά συνθήματα που κατηγορούν τον Μακρόν για προδοσία και καλούν στην απομάκρυνσή του.
Μαρτυρίες

«Πράγματι νιώθουμε ότι δεν μας ακούνε ως ψηφοφόρους», λένε η Σιντί Ροντινό, μια 40χρονη φωτογράφος και ο σύντροφός της Ομπέν Γκουρό, ένας 42χρονος αγρότης, στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, που δηλώνουν «πολύ θυμωμένοι».

«Νιώθουμε ότι μας υφάρπαξαν την ψήφο μας», δηλώνει η 24χρονη φοιτήτρια Ορελί Μαλφάν. Όπως και αυτή, στις πομπές, οι νέοι προσέρχονταν μαζικά.

«Από την πλευρά του Μακρόν, νομίζω ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είχε ήδη στο μυαλό του ποιον ήθελε να βάλει πρωθυπουργό. Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση το να εκφράζεις την ψήφο σου δεν βοηθά σε τίποτα όσο ο Μακρόν θα είναι στην εξουσία», καταγγέλλει η Μανόν Μπονιζόλ, 21 ετών, που πήγε να διαδηλώσει στο Παρίσι.

Η Αλεξαντρά Ζερμέν, μια 44χρονη υπεύθυνη έργου, εκφράζει πικρία: «Μια δικτατορία είναι σε εξέλιξη. Πάει καιρός που δεν μας άκουγαν στους δρόμους, τώρα δεν μας ακούνε ούτε στις κάλπες. Το να διαδηλώνω είναι ο μόνος μου τρόπος να πω ότι δεν συμφωνώ, ακόμα κι αν καταλαβαίνω καλά ότι δεν ωφελεί σε τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου