Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Χούθι: ο Άγνωστος Χ

Χούθι: ο Άγνωστος Χ- Δρ Ευάγγελος Βενέτης

Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής


Αστραπιαία έχει εκδηλωθεί κι επεκτείνεται εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο η γεωπολιτική επιρροή των Υεμενιτών Χούθι στην Μέση Ανατολή με επίκεντρο το Παλαιστινιακό Ζήτημα και την Αραβική Χερσόνησο. Αυτό αποδεικνύουν οι πρόσφατες περιπτώσεις του δεξαμενοπλοίου «Σούνιο» κι ο υπερηχητικός πύραυλος των που έπληξε χθες το Τελ Αβίβ. Ο αιφνιδιασμός που έχει επιφέρει ο Αμπντ αλ-Μάλικ αλ-Χούθι και το κίνημά των Ανσαρουλλά στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι άνευ προηγουμένου καθώς έχει αλλάξει την γεωπολιτική ισορροπία στο Στενό του Άντεν και την Αραβική Χερσόνησο με προεκτάσεις που φθάνουν ως την Παλαιστίνη.
Η ξαφνική ανάρρηση των Χούθι στο καστ των περιφερειακών γεωπολιτικών πρωταγωνιστών δεν είναι τυχαία εξέλιξη αλλά απορρέει από προετοιμασία εσωτερικών ισλαμικών και φυλαρχικών ζυμώσεων τριών και πλέον δεκαετιών με κύριο ορόσημο την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν και ακολούθως την έναρξη του υεμενιτικού εμφυλίου το 2004, την Αραβική Άνοιξη το 2011, την δολοφονία του φιλαμερικάνου προέδρου Σάλεχ και την επικράτηση των Χούθι στον εμφύλιο επί του φιλαμερικανού Χάντι αλλά και των Σαουδαράβων στην περιφερειακή τους σύγκρουση.

Μέρα με την μέρα η ισχύς των Χούθι αυξάνεται παρά τους βομβαρδισμούς Ισραηλινών, Αμερικανών και Βρετανών. Η Ευρωνατοϊκή Επιχείρηση Ασπίδες, στην οποία η Ελλάδα κακώς συμμετέχει, έχει αποτύχει, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν να επιχειρούν ανενόχλητοι και να πλήττουν εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων ως αντίδραση στην θηριωδία του Νετανιάχου σε βάρος παλαιστινιακού αμάχου πληθυσμού στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας.

Η επικράτηση των Χούθι και η αποτυχία των Ασπίδων καταφαίνεται από την επιχειρησιακή άνεση με την οποία οι Χούθι κτύπησαν το δεξαμενόπλοιο «Σούνιο» και άλλα πλοία. Το ότι για ένα μήνα το Σούνιο παραμένει φλεγόμενο χωρίς να έχει ρυμουλκηθεί αναδεικνύει εύγλωττα το κενό ισχύος στην περιοχή ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των ΗΠΑ και της αυξανόμενης ισχύος των Χούθι.

Παράλληλα η δοκιμαστικού χαρακτήρα βολή των Χούθι με υπερηχητικό πύραυλο φαίνεται ότι ήταν επιτυχημένη, καθώς, ναι μεν δεν έπληξε στόχο, αλλά έπιασε στον ύπνο τόσο την ισραηλινή αεράμυνα αλλά και την αμερικανική αρμάδα και τις Ασπίδες που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι με την ασύμμετρη επιχειρησιακή τους δεινότητα έχουν καταστεί στον ΄Αγνωστο Χ που πονοκεφαλιάζει τους Αμερικανοισραηλινούς, καθώς έχουν καταλάβει ότι αφενός με βομβαρδισμούς δεν είναι σε θέση να κάμψουν το ηθικό και την πολεμική δεινότητα των Χούθι, αφετέρου οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να διεξαγάγουν μια αμφιβόλου αποτελέσματος χρονοβόρα χερσαία εισβολή τύπου Ιράκ στην ορεινή Υεμένη, ούτε καν έχουν αξιόπιστους συμμάχους για κάτι τέτοιο. Όλα δείχνουν ότι μέχρι νεοτέρας οι Χούθι ήρθαν για να μείνουν ως η νέα δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στο Στενό του Άντεν. Η αντίληψη της παντοδύναμης στρατιωτικά Αμερικής επί του παρόντος αποδεικνύεται πλέον φήμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου