Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

"Η ανταρσία της Ετάπλ"


Σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 1917, ενώ συνεχίζεται ο Iμπεριαλιστικός πόλεμος, ξεσπά εξέγερση Βρετανών στρατιωτών στο στρατοπέδο-κάτεργο της Ετάπλ στην Β.Γαλλία.
Η αγανάκτηση απο τις άθλιες συνθήκες στο στρατόπεδο και τα καψόνια απο αξιωματικούς που δεν είχαν πολεμήσει στο μέτωπο υπήρχε καιρό.
9 Σεπτεμβρίου 1917, το ποτήρι ξεχείλισε,όταν έγινε σύλληψη ενός στρατιώτη.Ένα οργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε και δεν αποχωρούσε, ακόμα και όταν πήρε διαβεβαιώσεις ότι τον άφησαν ελέυθερο. Η στρατονομία πυροβόλησε και δολοφόνησε έναν στρατιώτη και τραυμάτισε μια Γαλλίδα που βρισκόταν τυχαία εκεί.
Τότε ξέσπασε εξέγερση. Χιλιάδες στρατιώτες κυνήγησαν την πανικόβλητη στρατονομία έξω απο την πόλη.Εισέβαλαν στο γραφείο του διοικητή και τον "περιέφεραν" για ώρες στους δρόμους.
Το Βρετανικό Γενικό Επιτελείο κατατρόμαξε. Το στρατόπεδο έκλεισε, αξιωματικοί μετακινήθηκαν, ανακοινώθηκαν "αυξήσεις" στους στρατιώτες σε όλη την περιοχή. Ακολούθησαν ποινές φυλάκισης για δεκάδες στρατιώτες που συμμετείχαν στην εξέγερση και μια εκτέλεση.
Τα γεγονότα έγιναν και σειρά στο BBC το 1986.
Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου