Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Όχι καύσιμα στη γενοκτονία! – Δυναμική κινητοποίηση σε Motor Oil και Αγ. Θεοδώρους (φωτο/βίντεο) – ενημέρωση


Ήταν μια διαφορετική μέρα για τους Αγίους Θεοδώρους το Σάββατο 28 
Σε προγραμματισμένη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον εφοδιασμό με καύσιματέμβρη. Πριν ακόμα από τις 12 το μεσημέρι, που ήταν  από την Motor Oil δεξαμενόπλοιων για τον ισραηλινό στρατό, πλήθος διαδηλωτών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία, με πολλές παλαιστινιακές σημαίες. Ξεχώριζαν στην αρχή τα δεκάδες μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας, πολλές γυναίκες και παιδιά που είχαν έρθει με πούλμαν από την Αθήνα, όπως και πολλοί από τους διαδηλωτές. Στη συνέχεια η πλατεία γέμισε με εκατοντάδες νέες και νέους, εργαζόμενους/ες και αλληλέγγυους, με παλαιστινιακές και κόκκινες σημαίες και με τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», «Όχι καύσιμα για τη γενοκτονία, με το Ισραήλ καμιά συνεργασία». Καθώς η συγκέντρωση έγινε στο κέντρο του οικισμού, πολλοί κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων παρακολούθησαν τις ομιλίες.


Στη συγκέντρωση που καλέστηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Σωματείων και Συλλογικοτήτων συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, όπως οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κώστας Σωτηρίου», οι ΕΛΜΕ Ζεφυριού-Λιοσίων-Φυλής, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Πανελλαδικό Σωματείο Panafon-Vodafon και άλλα. Στην κινητοποίηση καλούσαν ακόμα Φοιτητικοί Σύλλογοι (Βιολογικού, Πολιτικών Μηχανικών κ.α.) και το πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤE).


Συμμετείχαν επίσης αρκετές συλλογικότητες όπως η Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, Το Παλαιστινιακό Σπίτι, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η Συμμαχία «Σταματήστε τον πόλεμο», η Αλληλεγγύη για όλους, η BDS Ελλάδας, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, καθώς και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως η κίνηση «Κορινθιακός SOS» και η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από την Κόρινθο.

Από πλευράς πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων υπήρχε μαζική παρουσία του ΝΑΡ και της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με παρουσία μελών ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΕΚΚΕ), ενώ πανό είχαν μεταξύ άλλων η ΟΚΔΕ, η Μετάβαση, η ΟΡΜΑ, το ΜέΡΑ25, ο Ρουβίκωνας, η Νέα Αριστερά.


Πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που κατήγγειλε την τροφοδοσία του γενοκτονικού Ισραήλ με καύσιμα από την Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, χαιρέτησε ο Μιχιάρ Εκτάμι από την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων που είπε πως «πάνε να σβήσουν την Παλαιστίνη, αλλά η Παλαιστίνη είναι παντού, όπως και σε αυτή την πλατεία, με όλους εσάς» κι ακολούθησε ο Κώστας Τουλγαρίδης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Σωματείων και Συλλογικοτήτων, που υπογράμμισε την ανάγκη γενικού ξεσηκωμού για να ηττηθεί-ανατραπεί η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων φοιτήτρια από τον Φοιτητικό Σύλλογο Βιολογικού, από το Παλαιστινιακό Σπίτι, τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, το Πανελλαδικό Σωματείο Vodafon-Panafon, την περιφερειακή κίνηση «Ανυπόταχτη Αττική» τον Ρουβίκωνα, το BDS Ελλάδας, την κίνηση «Κορινθιακός SOS» κλπ.

Με τη λήξη της συγκέντρωσης στους Αγίους Θεοδώρους διαδηλωτές μετακινήθηκαν προς τις εγκαταστάσεις της Motor Oil για να καταγγείλουν τη συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές έφτασαν στις εγκαταστάσεις, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με φραγμούς από την αστυνομία, που κινητοποιήθηκε για να μην ενοχληθούν τα συμφέροντα των Βαρδινογιάννηδων!

Το ραντεβού αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ανανεώθηκε για τις 7 Οκτώβρη στη μεγάλη διαδήλωση- κινητοποίηση από την Πλατεία Ελευθερίας προς τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στους Αγίους Θεοδώρους. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν να συμβάλλουν σε συνδιοργάνωση μέσω του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κοινού συλλαλητηρίου με αιχμηρό πλαίσιο κατά της συνεργασίας της Motor Oil των Βαρδινογάννηδων με το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου