Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Γάζα: Επιχείρηση αμφισβήτησης του ισραηλινού χτυπήματος στο νοσοκομείο Al-Aqsa

Σε εκστρατεία αμφισβήτησης του νέου χτυπήματος στο νοσοκομείο Al-Aqsa έχουν επιδωθεί τρολ και φιλο-ισραηλινοί λογαριασμοί, παρά τη διεθνή κατακραυγή και την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» το πόρισμα της έρευνας της Ανεξάρτητης Διεθνούς Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Ισραήλ για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης.

Το νοσοκομειακό συγκρότημα Al-Aqsa Martyrs Hospital στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ επλήγει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας από ισραηλινή αεροπορική επίθεση, αφήνοντας τις φλόγες να τυλίξουν ένα καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ η ζωή άλλων 40 ανθρώπων που φέρουν βαριά εγκαύματα βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο.

Η επίθεση στο Νοσοκομείο Al-Aqsa έρχεται μετά το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80 αργά την Κυριακή, όταν ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στη Νουσεϊράτ, επίσης στο κέντρο της Γάζας.

Την προηγούμενη κιόλας βδομάδα, η Ανεξάρτητη Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή (COI) του ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση στην οποία διαπιστώνει ότι το Ισραήλ «διέπραξε συντονισμένες επιχειρήσεις για την καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας». Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισραήλ «διαπράττει εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης με ανελέητες σκόπιμες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού και των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων».

Το Ισραήλ επιμένει να ισχυρίζεται ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς. Από την 7η Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ έχει καταστρέψει 34 νοσοκομεία και 80 κέντρα υγείας, 130 ασθενοφόρα και άλλες 160 δομές υγείας.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει την πιο βαθιά κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η «βάναυση κλιμάκωση της βίας έχει οδηγήσει σε επιθέσεις γενοκτονίας, εθνοκάθαρση και συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το διεθνές πολυμερές σύστημα», καθώς τα νομικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα.

Η αποτυχία να σταματήσουν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «όχι μόνο επέτρεψε τη συνέχιση της πρωτοφανούς κτηνωδίας, αλλά την επέκτεινε στην ευρύτερη περιοχή, παραδίνοντας και το Λίβανο στη βία και στην καταστροφή».

Οι υπογράφοντες εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της Φραντσέσκα Αλμπανέζε, Ειδικής Εισηγήτριας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ζήτησαν «από όλους, κρατικούς φορείς και ιδιώτες, να δώσουν προτεραιότητα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις και διπλά κριτήρια»
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου