Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η Κίνα «στρογγυλεύει» την κριτική της για το Ισραήλ;

China's Foreign Ministry spokeswoman Mao Ning attends a press conference at the Ministry of Foreign Affairs in Beijing on January 15, 2024. (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Η Κίνα φαίνεται να αμβλύνει τις επικρίσεις της για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και στη σύγκρουση στο Λίβανο. Γιατί αυτή η αλλαγή κλίματος;

“Καλά ακούσατε. Είπα μόλις τώρα ότι τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού πρέπει να πραγματοποιηθούν και ότι οι εύλογες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, στις 8 Οκτωβρίου.

Αν η Κινέζα αξιωματούχος είχε κάνει αυτή τη δήλωση πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσε να είχε παραμεριστεί ως διπλωματική ορολογία ρουτίνας – μια τακτική για να προβάλλει μια επίφαση ισορροπίας, κάτι που αναμένεται από μια υπεύθυνη μεγάλη δύναμη.

Ωστόσο, η δήλωσή της είχε απροσδόκητη απήχηση- είναι μια εντυπωσιακή απόκλιση από την αντι-ισραηλινή ρητορική που χαρακτηρίζει τον λόγο του Πεκίνου από τότε που η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 προκάλεσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο. Την περασμένη εβδομάδα και μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ, η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει το Ισραήλ, σε πλήρη αντίθεση με την έντονη καταδίκη της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια τον περασμένο Ιούλιο. Γιατί η ξαφνική αλλαγή;

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Κίνα έχει επανειλημμένα αποτύχει να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου και δεν έχει ακόμη καταδικάσει ρητά τη Χαμάς. Αντ’ αυτού, Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ -με τη βοήθεια της Αμερικής και της Δύσης- ότι ενήργησε “πέρα από τα όρια της αυτοάμυνας”, ενώ παράλληλα συναλλάσσεται με υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις.


Οι κρατικές ειδησεογραφικές εκπομπές και τα κινεζικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που υπόκεινται σε λογοκρισία έχουν ενισχύσει τις καταδίκες της Κίνας, μαζί με τις ιρανικές εκστρατείες παραπληροφόρησης. Κινέζοι διπλωμάτες έχουν εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να ρίξουν αρνητικό φως στο Ισραήλ – εκφράζοντας τις επικρίσεις τους στον ΟΗΕ, στο Διεθνές Δικαστήριο και στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με ξένους αξιωματούχους.

Ομολογουμένως, η Κίνα “τραγουδάει τον ίδιο σκοπό” εδώ και δεκαετίες – υποστηρίζοντας την παλαιστινιακή υπόθεση και καταδικάζοντας το Ισραήλ για να κερδίσει την εύνοια των εθνών με μουσουλμανική πλειοψηφία και του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, παρουσιάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποσταθεροποιητική δύναμη και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στην αμερικανική εκδοχή της παγκόσμιας τάξης. Μόνο που αυτή τη φορά, η ένταση της αντιισραηλινής και αντιδυτικής θέσης του Πεκίνου σόκαρε ακόμη και τους πιο έμπειρους παρατηρητές.


“Από τη σκοπιά των Ισραηλινών, τα μηνύματα της Κίνας ήταν αρκετά ακραία”, λέει η Καρίς Γουίττε, εκτελεστική διευθύντρια της ισραηλινής δεξαμενής σκέψης Signal Group. Ακόμη και εκτός Ισραήλ, ορισμένοι μελετητές ερμήνευσαν τη συμπεριφορά της Κίνας ως ενδεικτική μιας αλλαγής στρατηγικής “από την αντιστάθμιση σε σφήνα”. Ωστόσο, η Γουίττε, πιστεύει ότι η επιτυχία του Ισραήλ στον πόλεμο έχει πιθανότατα ενισχύσει την Κίνα “να θέλει ή να αισθάνεται την ανάγκη να αντισταθμίσει”.

Ενώ οι Ισραηλινοί πιθανώς καλωσορίζουν τα νεοαποκτηθέντα αισθήματα του εκπροσώπου, η Γουίττε, πιστεύει ότι “η Κίνα θα πρέπει να κάνει κάποια σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ προκειμένου να αποκαταστήσει αυτές τις σχέσεις”.

Καμία αλλαγή πολιτικής

Όποιος ελπίζει ότι η αλλαγή της ρητορικής της Κίνας σηματοδοτεί κάποια πολιτική στροφή στον ορίζοντα, είναι πιθανό να απογοητευτεί.

Ο καθηγητής Γουάνγκ Κιάνγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας της Κίνας ανέβηκε στο Baidu στις 10 Οκτωβρίου για να διευκρινίσει στους 211.000 ακολούθους του στην πλατφόρμα ότι η δήλωση της εκπροσώπου “δεν σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή στο θέμα της Μέσης Ανατολής, σαν να πρόκειται να ευνοήσουμε το Ισραήλ”.

Στην πραγματικότητα, εξήγησε, “η θέση μας είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα”, όπου η Κίνα υποστηρίζει την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κιάνγκ αφιέρωσε χρόνο για να το αναλύσει, δηλώνοντας ότι “όταν εμείς (η Κίνα) ασχολούμαστε με περιφερειακές συγκρούσεις, έχουμε μια γενική αρχή: να μην ευνοούμε κανένα μέρος” – ίσως μια διακριτική αναγνώριση ότι η Κίνα έχει κλίνει πολύ προς τη μία πλευρά και πρέπει να επαναπροσδιορίσει και να ανακτήσει την αξιοπιστία που είναι απαραίτητη για τη “διευκόλυνση του ειρηνικού διαλόγου”.

Οι ενδείξεις μιας τακτικής προσαρμογής εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου στις παρατηρήσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αφιέρωσε μια παράγραφο της ομιλίας του στην επεξεργασία του “ζητήματος της Παλαιστίνης” ως “τη μεγαλύτερη πληγή στην ανθρώπινη συνείδηση”. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δεν ανέφερε ούτε μία φορά το Ισραήλ σε ολόκληρη την ομιλία – μια σκόπιμη, υπολογισμένη σιωπή. Έκτοτε, οι εφημερίδες China Daily και CGTN δημοσίευσαν άρθρα που αναγνώριζαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αν και με περίσκεψη.

Τακτική προσαρμογή

Η χρονική στιγμή της ομιλίας του Γουάνγκ δεν ήταν τυχαία. Ακολούθησε μια σειρά γεγονότων που σηματοδότησαν στο Πεκίνο ότι ο πόλεμος είχε επισήμως ξεχειλίσει: από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια τον Ιούλιο μέχρι τη φονική επίθεση με βομβητή στις 17-18 Σεπτεμβρίου και τη δολοφονία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου.Καθώς η σύγκρουση κλιμακωνόταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησαν τη δύναμη πυρός σε όλη τη Μέση Ανατολή, στοχεύοντας περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Όλο αυτό το διάστημα, η Τεχεράνη και οι πληρεξούσιοι της στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο εξαπέλυαν το ένα μετά το άλλο πυρά ρουκετών, βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ. Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη μιας συστοιχίας Terminal High Altitude Area Defense στο Ισραήλ, μαζί με στρατεύματα για τη λειτουργία της. Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να επεκτείνει τέτοια προνόμια στον ολοκληρωμένο στρατηγικό εταίρο της στην Τεχεράνη, ούτε σε κάποιον από τους πληρεξουσίους της. Η πρόσφατη αναγνώριση από την Κίνα του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενισχύει μόνο αυτό το μήνυμα.

Αλλαγμένο πλαίσιο

Ο Αχμέντ Αμπούντουχ, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Chatham House, σημειώνει ότι “το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ”, γεγονός που καθιστά αναγκαία “μια διαφορετική αξιολόγηση από άποψη ασφάλειας και ηθικής” από το Πεκίνο. Η άποψη αυτή βρίσκει στήριξη στην ανάλυση του Κιάνγκ, ο οποίος τονίζει ότι “παραβιάστηκε το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ”.

Ενώ ο Κιάνγκ δεν κατηγορεί ρητά τη Χεζμπολάχ, η αφήγηση των γεγονότων υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ ανάγκασαν το Ισραήλ να προβεί σε αμυντικές ενέργειες: “Οι Ισραηλινοί κάτοικοι στη συνοριακή περιοχή του Λιβάνου και του Ισραήλ δεν άντεξαν την παρενόχληση των ρουκετών και μετακινήθηκαν προς το κεντρικό Ισραήλ”. Αυτό άσκησε “μεγάλη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση”.

Ο Αμπούντουχ τονίζει επίσης ότι “η Χεζμπολάχ δεν είναι η Χαμάς και ο νότιος Λίβανος δεν είναι η Γάζα”. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση επειδή “η Χεζμπολάχ δεν φέρει το βαρύ φορτίο της νόμιμης παλαιστινιακής υπόθεσης που η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί στον αγώνα της με το Ισραήλ”. Αντιθέτως, πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως μια διασπαστική δύναμη που κρατά τον κοσμικό Λίβανο όμηρο: υπονομεύει την ικανότητα της χώρας να λειτουργεί αποτελεσματικά και εμποδίζει την κοινωνία της να ευημερήσει.

Επομένως, η υποστήριξη προς τη Χεζμπολάχ απλώς δεν βρίσκει απήχηση σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου και του παγκόσμιου Νότου. Στην πραγματικότητα, μετά τη δολοφονία του Νασράλα, πολλοί στη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και αλλού πανηγύρισαν τον θάνατό του. Το Πεκίνο κατανοεί ότι η υποστήριξη των ιρανικών πληρεξουσίων κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των άλλων “ολοκληρωμένων στρατηγικών εταίρων” του στον Κόλπο, από τους οποίους προμηθεύεται περίπου το 40% των εισαγωγών πετρελαίου. Ομοειδείς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες τους ότι οι πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των αντιπροσώπων της Τεχεράνης σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει στην πιο πρόσφατη ιρανική επίθεση στοχεύοντας τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης υποδαυλίσει την ανησυχία στη Ζονγκνανχάι. Εξάλλου, ένα πρόσφατο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας – και οι ψίθυροι ότι θα υπάρξουν και άλλα – έχει δώσει τον απαραίτητο δυναμισμό στην προβληματική οικονομία της Κίνας. Οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά στις υποδομές εξόρυξης ή διαταραχές σε κρίσιμες θαλάσσιες διόδους όπως το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ ή τα στενά του Ορμούζ δεν θα απειλούσαν μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας, αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για την οικονομική της σταθερότητα.

Ο 45ος στόλος ναυτικής συνοδείας της Κίνας, που αποτελείται από το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου 052D Jiaozuo, την πυραυλική φρεγάτα Xuchang τύπου 054A, το πλοίο αναπλήρωσης τύπου 903A, δύο ελικόπτερα και ένα μικρό απόσπασμα ειδικών δυνάμεων που σταθμεύει στον Κόλπο του Άντεν, είναι απλώς ανίκανος να προστατεύσει τα τεράστια περιφερειακά συμφέροντα της Κίνας.

Τη Δευτέρα, ο Γουάνγκ Γι τηλεφώνησε στους Ισραηλινούς και Ιρανούς ομολόγους του. Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι φρόντισε να υπενθυμίσει στον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ότι “πιστεύεται ότι το Ιράν μπορεί να χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή”.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου