Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Διέγραψαν τον ΕΣΑτζή οι απόγονοι Μακεδονομάχων – Σιωπή ΓΕΣ

Διέγραψαν τον ΕΣΑτζή από το σύλλογό τους οι απόγονοι των Μακεδονομάχων – Σιωπή του ΓΕΣ που τον άφησε να κυκλοφορεί ανενόχλητος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς “Ο Παύλος Μελάς”, μετά την εμφάνιση μέλους με σήμα της ΕΣΑ, της οργάνωσης που σημάδεψε με την παρουσία της την σκοτεινή περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών.

Το περιστατικό, που έφερε στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών και το Armyvoice.gr, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο Σύλλογος έσπευσε να αποβάλει το μέλος του, την ώρα που το ΓΕΣ, που φέρει την ευθύνη για την πρόσκληση του συγκεκριμένου ατόμου από την 9η Ταξιαρχία, τηρεί σιγή ιχθύος.

Η στάση του ΓΕΣ προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς η παρουσία ενός ατόμου με εμφανή τα σύμβολα της χούντας σε χώρους και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πλήττει το κύρος του Στρατού και σηματοδοτεί μια απαράδεκτη ανοχή σε ιδεολογίες που είναι απολύτως ξένες προς το δημοκρατικό πολίτευμα. Η σιωπή του ΓΕΣ αποτελεί πρόκληση και απαιτεί άμεσες εξηγήσεις. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η παρουσία ατόμων με χουντικά σύμβολα σε εκδηλώσεις του Στρατού;

Ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων, από την πλευρά του, αντέδρασε άμεσα, συνεκάλσε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα την αποβολή του μέλους.

Σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει απερίφραστα την “ανάρμοστη συμπεριφορά” του μέλους, τονίζοντας ότι έγινε εν αγνοία του. “Άλλως θα είχε αποβληθεί από μέλος άμεσα”, αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αυτή “προσβάλει την ιστορική μνήμη και την ιστορική πορεία των Απογόνων Μακεδονομάχων”.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Συλλόγου εγείρει ερωτήματα. Ενώ ορθώς καταδικάζει την ανάρμοστη συμπεριφορά του μέλους, στην συνέχεια επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους ότι “με ύποπτες μεθόδους απομονώνουν ατυχή περιστατικά”.

Ας είμαστε ειλικρινείς:Για τρεις ολόκληρες ημέρες, το μέλος αυτό εμφανιζόταν με το έμβλημα της ΕΣΑ. Κανείς από τα μέλη του Συλλόγου που ήταν δίπλα του δεν το παρατήρησε;
Αν δεν υπήρχε η δημοσιογραφική παρέμβαση, θα υπήρχε αντίδραση;
Η αποσιώπηση και η αδράνεια είναι εξίσου επικίνδυνες με την ενεργή προώθηση συμβόλων που παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας.

Το περιστατικό, αναμφίβολα, ρίχνει βαριά σκιά στον Σύλλογο, ο οποίος καλείται τώρα να διαχειριστεί μια κρίση που πλήττει την εικόνα και την αξιοπιστία του.

Οι δημοσιογράφοι, σε αυτή την περίπτωση, έπραξαν το καθήκον τους. Έφεραν στο φως ένα ζήτημα που όφειλε να απασχολήσει τον Σύλλογο. Αντί να τους επιτίθεται, ο Σύλλογος θα έπρεπε να τους ευχαριστεί.

Ελπίζουμε η περιπέτεια αυτή να αποτελέσει έναυσμα για αυτοκριτική και επαγρύπνηση. Η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης απαιτεί συνεχή προσπάθεια και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που την αμαυρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου