Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Κίνα “χτυπούν” το Ισραήλ στη συνάντηση στο Ριάντ

Η Τριμερής Μεικτή Επιτροπή Κίνας-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν συνεδρίασε για δεύτερη φορά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με κινεζική μεσολάβηση και η οποία επανέφερε τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Κίνα κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τους πολέμους του στη Γάζα και τον Λίβανο μετά από κοινή συνεδρίαση, ενώ τόσο το βασίλειο όσο και η Ισλαμική Δημοκρατία δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις εν μέσω των συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών συναντήθηκαν στο Ριάντ για τη δεύτερη συνεδρίαση της τριμερούς μεικτής επιτροπής Κίνας-Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Ουαλίντ μπιν Αμπντουλκαρίμ αλ-Χουράιτζι, προήδρευσε της συνάντησης, ενώ ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ντενγκ Λι και ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Ταχτ Ραβάντσι εκπροσώπησαν τις πλευρές τους, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν «τις προσπάθειες για την εδραίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τρεις χώρες καταδίκασαν το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν τον περασμένο μήνα και κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τόσο στα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στον Λίβανο.

«Οι τρεις χώρες ζητούν τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στον Λίβανο, καταδικάζουν την ισραηλινή επίθεση και την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν και ζητούν να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής προς την Παλαιστίνη και τον Λίβανο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ τον ίδιο μήνα.

Η δήλωση ανέφερε τους 87.000 Ιρανούς που συμμετείχαν στο προσκύνημα Χατζ στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο ως παράδειγμα προόδου στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν δεσμεύτηκαν να υπογράψουν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας στο μέλλον, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία επανέλαβαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μέσω μιας συμφωνίας που επετεύχθη με κινεζική μεσολάβηση τον Μάρτιο του 2023. Η τριμερής επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχουν βελτιωθεί μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης, και η τριμερής συνάντηση έρχεται μετά από έναν καταιγισμό διπλωματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών. Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ αλ-Ρουαϊλί, συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Μπαγκερί, στην Τεχεράνη για συνομιλίες σχετικά με τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στις 10 Νοεμβρίου. Τον Οκτώβριο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φιλοξένησε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και άλλες χώρες στη Θάλασσα του Ομάν αργότερα τον ίδιο μήνα.

Η Σαουδική Αραβία συνέχισε την προσέγγισή της με την Τεχεράνη εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι περιφερειακές ενεργειακές υποδομές παραμένουν ασφαλείς, έγραψε η Τζένιφερ Γκνάνα για το Al-Monitor τον περασμένο μήνα.

Η Κίνα ενδιαφέρεται να διατηρήσει φιλικές σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με τη Σαουδική Αραβία, ιδίως όσον αφορά το πετρέλαιο. Οι σαουδαραβικοί και κινεζικοί κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί Aramco και Sinopec ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα τις εργασίες για ένα διυλιστήριο και πετροχημικό συγκρότημα 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος αποδέκτης ιρανικού πετρελαίου, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, και έλαβε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran, μια αντι-ιρανική κυβερνητική ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ.

Μια σχετικά σπάνια περίπτωση έντασης μεταξύ του Ιράν και της Κίνας σημειώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Λαϊκή Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη διαμάχη για τα νησιά Μεγάλη και Μικρή Τουνμπ και Αμπού Μούσα. Τα νησιά του Κόλπου διοικούνται εδώ και καιρό από το Ιράν, αλλά διεκδικούνται από τα ΗΑΕ. Η Κίνα υπερασπίστηκε τη στάση της μετά την επίπληξη που δέχθηκε τότε από το Ιράν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ να λέει ότι το Πεκίνο ήταν «συνεπές» στο θέμα.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει επίσης τη διεκδίκηση των ΗΑΕ, μαζί με άλλα κράτη του Κόλπου.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου