Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Οι αριθμοί του ΥΦΕΘΑ για τα στρατόπεδα υπονομεύουν τη λογική

Ατζέντα 2030: Οι αριθμοί του ΥΦΕΘΑ για τα στρατόπεδα … υπονομεύουν τη λογική – 15% η επάνδρωση, δίκαια μόρια, άδικες μεταθέσεις: Ποιος δουλεύει ποιον;

Στη χώρα που η αριθμητική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσομοιάζει περισσότερο σε μαθηματικά δημοτικού, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης μας διαφωτίζει: το σύστημα μοριοδότησης είναι «πολύ καλό και δίκαιο», αλλά τα στρατόπεδα στον Έβρο και τα νησιά έχουν επάνδρωση 15%-20%. Ε, και τι έγινε; Λεπτομέρειες. Γιατί, αν η μοριοδότηση είναι δίκαιη, τότε μάλλον το σύμπαν συνωμοτεί για να αποδυναμώνει τις μονάδες πρώτης γραμμής.

Σε συνέντευξη που έδωσε το περασμένο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο talk radio 98,9 ο υφυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ακολουθούμενη πολιτική στοχεύει στη βελτίωση της επάνδρωσης και στη δημιουργία αποτρεπτικής δύναμης. Παρόλα αυτά, ομολογεί, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ότι υπάρχουν στρατόπεδα με τραγικά χαμηλή επάνδρωση της τάξης του 15%, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει ήδη πει ότι υπάρχουν και άλλα στην ενδοχώρα αγγίζουν το 130%. Πώς εξηγείται αυτό; Με τη μαγική φράση «το δημογραφικό και άλλοι παράγοντες».

Η ειρωνεία, ωστόσο, αγγίζει νέα ύψη όταν ο υφυπουργός, με αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση, αναφέρει ότι με βάση το σύστημα μοριοδότησης γίνονται και οι μεταθέσεις. Ένα σύστημα που υποτίθεται ότι επιβραβεύει όσους υπηρετούν στον Έβρο και τα νησιά, αλλά, όπως φαίνεται, επιβραβεύει και εκείνους που προτιμούν τις μονάδες στην Πελοπόννησο.

Εδώ το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο, αλλά ποιος θα μας εξηγήσει πώς κατέληξε ο Έβρος να έχει μονάδες με επάνδρωση 15% και η Πελοπόννησος με 130%.

Ακόμα πιο αφοπλιστική είναι η αναφορά του υφυπουργού σε «ένα συμμάζεμα για να εξοικονομηθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ». Δηλαδή, η μείωση των στρατοπέδων είναι, τελικά, περισσότερο δημοσιονομική πολιτική και λιγότερο στρατηγική άμυνας.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας δίνει χώρο να πέσουν χρήματα σε ανάγκες άμυνας», λέει, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» περιλαμβάνει και τη μισθολογική ενίσχυση των στελεχών που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές. Μήπως το μόνο που εννοεί είναι πως τα 2 δισεκατομμύρια θα καλύψουν τρύπες στο γενικότερο προϋπολογισμό;

Στο μεταξύ, η πολιοτική ηγεσία τουΥΠΕΘΑ ανεβάζει και κατεβάζει ποσοστά επάνδρωσης σαν χρηματιστήριο: ο υπουργός Νίκος Δένδιας μιλάει για 27% στους Ρόταρι, για «κάτω από 30%» στη Βουλή, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης κατεβαίνει σε 15%-20%. Σαν παιχνίδι αλήθειας ή ψέματος, όπου η κοινή γνώμη μένει να αναρωτιέται: Ποιος λέει την αλήθεια; Ή, καλύτερα, ποιος λέει τα λιγότερα ψέματα;

Και βέβαια, το ερώτημα που καίει: Αν το σύστημα μοριοδότησης είναι όντως τόσο «καλό και δίκαιο», τότε το πρόβλημα είναι στο σύστημα μεταθέσεων. Ποιος υπογράφει αυτές τις μεταθέσεις; Μα φυσικά ο ίδιος ο υπουργός και ο υφυπουργός. Άρα, οι υπεύθυνοι για την ανισοκατανομή επάνδρωσης βρίσκονται ακριβώς εκείνοι που τη διαπιστώνουν. Αυτοί που αντί να διορθώσουν το πρόβλημα, το παρουσιάζουν ως κάτι που τους ξεπερνά.

Το μόνο που καταφέρνει αυτή η πολιτική ηγεσία είναι να γεμίσει την πολιτική συζήτηση με αντιφάσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά την εμπιστοσύνη των στελεχών και της κοινωνίας.

«Η μοριοδότηση είναι δίκαιη». «Οι μεταθέσεις είναι άδικες». «Τα ποσοστά επάνδρωσης είναι χαμηλά». Αλλά οι αποφάσεις, όπως πάντα, υψηλές. Στον κόσμο της Ατζέντας 2030, η λογική είναι το πρώτο θύμα.

ΥΓ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν έβαλαν την πλήρη απομαγνητοφώνηση και έτσι τα επίμαχα σημεία έχουν παραληφθεί.

Προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου