Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Η Ελλάδα «εξαρτημένη» από τις ΗΠΑ; Ο ρόλος του Δένδια

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Δημοσιεύουμε -χωρίς να ταυτιζόμαστε- το κείμενο της Ιωάννας Ηλιάδη γιατί θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και καταλήγει σε πολύ αιχμηρά συμπεράσματα.
Τόσο για την σχέση των ΗΠΑ με το ελληνικό κράτος, όσο και με τους εξοπλισμούς, αλλά και για την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Δένδιας φέρνει δουλειές για τα αμερικανικής ιδιοκτησίας ναυπηγεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και απαιτεί άλλα 20 δις ευρώ για αγορές αμερικανικών όπλων.
Ενώ ταυτίζεται πρόθυμα με τους Αμερικανικούς πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.   

Η Ελλάδα «εξαρτημένη» από τις ΗΠΑ; Ο ρόλος του Δένδια στα εξοπλιστικά – Τι είπε σε ομιλία του χθες μετά την ανακοίνωση περικοπών στο στράτευμα
Ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας, σαν ένας σύγχρονος «ιππότης» του αμυντικού δόγματος, χθες το πρωί μιλούσε για περικοπές στην εθνική άμυνας ενώ το μεσημέρι φρόντισε να μας εξηγήσει γιατί πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές δαπάνες και να δώσουμε έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά τώρα που ο Τραμπ επανεκλέχθηκε στην προεδρία.

Αμέσως μετά την ενημέρωση των κομμάτων για την Ατζέντα 2030 που φέρνει μεγάλης κλίμακας περικοπές σε στρατόπεδα αλλά κυρίως σε προσωπικό, ο κ. Δένδιας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Εκεί έφερε διάφορα ατυχή παραδείγματα για τις περικοπές που προβλέπει η Ατζέντα 20230 όπως ότι «διαθέτουμε περισσότερα βαριά άρματα μάχης από ό,τι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο μαζί.» Εδώ, βέβαια, θα περίμενε κανείς μια διευκρίνιση: ποιους έχουν γείτονες όλοι αυτοί;

Αλλά ο κ. Δένδιας δεν σταμάτησε εκεί. Βάλθηκε να μάς εξηγεί επίσης με ποιον τρόπο πρέπει να «κρατήσουμε ζεστές» τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. «Η σωστή απάντηση για εμάς, την Ελλάδα, είναι να συνεχίσουμε πραγματικά να παρουσιάζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα είδος επιχειρηματολογίας που λέει όχι ότι έχουμε δίκιο, αλλά εξηγεί στις ΗΠΑ γιατί είναι προς το συμφέρον τους να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και για εμάς.»

Δηλαδή, με απλά λόγια, να τους λέμε ό,τι θέλουν ν’ ακούσουν, μπας και μας χαμογελάσουν. Αλλά μέχρι πότε θα παίζουμε αυτόν τον ρόλο του «υπάκουου» συμμάχου; Μέχρι πότε η εξωτερική μας πολιτική θα γράφεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Και αν νομίζετε ότι τα βαρέα άρματα είναι το μόνο πρόβλημα για τον ΥΕΘΑ, σκεφτείτε ξανά. Ο Υπουργός μάς προτρέπει να ξοδέψουμε σε νέα αμερικανικά όπλα και εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία θα κατασκευαστούν εν μέρει στην Ελλάδα, ώστε, όπως λέει, να στηριχθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στις αμερικανικές φρεγάτες τύπου Constellation, σημειώνει: «Η Constellation θα είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πέρυσι, υπογράψαμε μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα μελετήσουμε από κοινού τη διαμόρφωση και τις προδιαγραφές αυτής της φρεγάτας και μέρος αυτών των φρεγατών θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, για δική μας χρήση, αλλά επιπλέον, θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τα σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον.»

Αναφέρθηκε και στις προοπτικές για συντήρηση πολεμικών πλοίων. Ειδικότερα, είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί ότι θα συντηρούμε και τα δικά τους πλοία… στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό». Μια μεγάλη «τιμή» για την Ελλάδα, που φαίνεται να γίνεται το συνεργείο συντήρησης για τον στόλο των ΗΠΑ, φορτώνοντας όμως τον ελληνικό προϋπολογισμό με τις δαπάνες.

Με άλλα λόγια, επενδύουμε σε φρεγάτες που θα εξυπηρετούν αμερικανικά συμφέροντα, ενώ εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό.

Το πιο ειρωνικό είναι ότι ενώ ο Δένδιας υπόσχεται θέσεις εργασίας και επενδύσεις μέσω των αμερικανικών προγραμμάτων, αποφεύγει να αναφέρει τις δαπανηρές δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν αυτά τα εξοπλιστικά «καλούδια». Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς που, ας είμαστε ειλικρινείς, θα κάνουν τις ΗΠΑ να τρίβουν τα χέρια τους, ενώ ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να στενάζει από τους φόρους και τις περικοπές.

Κι αν νομίζαμε ότι η συζήτηση θα σταματούσε εκεί, ο Υπουργός συνεχίζει την «επίθεση» με αναφορές σε «χαμένες» επενδύσεις στην άμυνα λόγω κρίσης: «Για να διατηρήσουμε τις σημερινές μας δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δις. ευρώ ετησίως για την άμυνα. Έτσι, αν πολλαπλασιάσετε δύο επί δέκα, σημαίνει ότι μας λείπουν επενδύσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνά μας.»

Πρακτικά, ζητά να αυξήσουμε κατά πολύ τις δαπάνες μας για αμυντικά συστήματα, θεωρώντας πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στις κοινωνικές ανάγκες που παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Επιπλέον, επαινεί την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κρίσιμο για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Αναφέρει ότι το λιμάνι αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε συμφωνία με τον Μάικ Πομπέο, επί Τραμπ, και ότι αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις ΗΠΑ. Ενθουσιασμένος, μάς λέει: «Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι πιο κοντά στην Οδησσό από οποιαδήποτε άλλη διαδρομή… το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειάζονται πάντα το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τη Δυτική Θράκη…»

Σαν να λέμε ότι η ελληνική επικράτεια γίνεται προέκταση των αμερικανικών συμφερόντων.

Παράλληλα έσπευσε να εξιδανικεύσει τον Μάικ Πομπέο: «Μπορεί να θυμάστε τότε που η ελληνική φρεγάτα μπήκε κυριολεκτικά στο έμπροσθεν τμήμα της τουρκικής φρεγάτας. Και αν δεν ήταν η ικανότητα των δύο καπετάνιων να απεμπλακούν και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, μπορεί να είχε συμβεί πολύ σοβαρό ατύχημα μεταξύ των δύο χωρών, για να το πω πολύ ήπια και να αποφύγουμε τη χρήση της λέξης «πόλεμος». Εκείνη την εποχή, πρέπει να πω ανοιχτά ότι ο Μάικ Πομπέο ήταν πάντα διαθέσιμος, απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο και ήταν έτοιμος να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες του στις δύο χώρες, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και πάντα μου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσα με έναν φίλο».

Η εικόνα αυτή συμπληρώνεται με την «εμπιστοσύνη» του Δένδια ότι τα αμερικανικά όπλα και τα σκάφη θα ενισχύσουν την άμυνά μας, ενώ η πραγματικότητα δείχνει πως μάλλον ενισχύουν το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ εις βάρος του δικού μας προϋπολογισμού. Ο ελληνικός λαός πληρώνει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του «μεγάλου συμμάχου».

Από όλη αυτή την ομιλία, το μήνυμα είναι ένα και σαφές: Η χώρα δεν είναι τόσο κυρίαρχη όσο νομίζουμε και τα δισεκατομμύρια που επενδύονται σε φρεγάτες και άρματα μάχης δεν κάνουν τους πολίτες πιο ασφαλείς. Αντίθετα, τους κάνουν πιο εξαρτημένους, πιο φτωχούς και σε μεγάλο βαθμό υποχείρια των σχεδιασμών που αποφασίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Και το πιο ειρωνικό όλων; Ο Δένδιας, ένας πιθανός επόμενος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αντί να χαράζει μια αυτόνομη πολιτική που να υπηρετεί τους Έλληνες, μας οδηγεί σε ένα αβέβαιο μέλλον όπου οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλων.

Ίσως να ήρθε η ώρα ο κ. Δένδιας να ακούσει τον ίδιο τον λαό, αντί να χαρίζει τα πάντα στους «συμμάχους» που –όπως δείχνουν τα πράγματα– μας βλέπουν περισσότερο ως πελάτες παρά ως εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου