Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Απολύσεις ΕΠΟΠ: Ποιοι Στρατιωτικοί Βρίσκονται σε Κίνδυνο

Armyvoice News
Απολύσεις ΕΠΟΠ: Ποιοι Στρατιωτικοί Βρίσκονται σε Κίνδυνο -Το ΓΕΕΘΑ προετοιμάζει Έγγραφο Σοκ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Συνεπής στο πρόγραμμα της «Ατζέντας 2030» και με τη ρητορική των υποσχέσεων που αρέσκεται να διατυπώνει στις συνεδριάσεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας φαίνεται να ετοιμάζεται για τις πρώτες απολύσεις ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών), δικαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν πως οι δηλώσεις του δεν ήταν απλώς λόγια.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που έχει αρχίσει να διαρρέει, έχει ήδη ζητηθεί η καταγραφή των ΕΠΟΠ που θα απολυθούν από το 2025 έως και το 2039, γεγονός που δείχνει πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Απολύσεις ΕΠΟΠ: Ποιοι Στρατιωτικοί Βρίσκονται σε Κίνδυνο

Μάλιστα, η δήλωση του Δένδια στη Βουλή στις 17 Μαΐου 2024 ότι οι ΕΠΟΠ θα απολυθούν, δείχνει πως το ζήτημα δεν ήταν ποτέ αν, αλλά πότε θα ξεκινούσε η διαδικασία. Και παρά την κρισιμότητα του θέματος για τους ίδιους τους ΕΠΟΠ και τις οικογένειές τους, οι προειδοποιήσεις που εκφράστηκαν από τους ίδιους τους στρατιωτικούς και τις Ενώσεις τους αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία. Στο μεταξύ, και ο προκάτοχός του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν έκανε τίποτε για να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Σε εκείνη την περίφημη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Δένδιας είχε πει με εμφανή αμετροέπεια: «Φέτος αφορά δύο άτομα όλα κι όλα. 300 κάτι άτομα, σχεδόν 400 είναι τον επόμενο χρόνο, ο μεγάλος αριθμός έρχεται μετά. Έχουμε καιρό να το επεξεργαστούμε λογικά και σοβαρά να δούμε τι θα κάνουμε». Καθώς όμως ο χρόνος κυλάει, και καθώς το πρόβλημα αφορά όχι μόνο “δύο άτομα” αλλά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονται στην αβεβαιότητα, η σιωπή της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αποκτά συγκεκριμένο νόημα.

Δεν είναι απλά μια αναβολή – είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία χωρίς αναστολές για το μέλλον των ΕΠΟΠ.

Λίγο νωρίτερα, τον Απρίλιο, ο υφυπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης είχε προεκλογικά ρίξει την «στάχτη στα μάτια» των στρατιωτικών, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθεί «λύση» ώστε να μη δημιουργηθούν ζητήματα αυτεπάγγελτης αποστρατείας λόγω ορίων ηλικίας, με αστερίσκους, όμως, για όσους ΕΠΟΠ δεν θα συμπληρώνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Υποσχέσεις, που φάνηκε, με τον πλέον κυνικό τρόπο, ότι ήταν περισσότερο μια διπλωματική παρηγοριά και όχι ουσιαστική δέσμευση για δράση.

Και ενώ οι ΕΠΟΠ εκλιπαρούν για λύσεις, όπως με πικρία αναφέρουν: «Αφού θέλουν να μας διώξουν, γιατί δεν μας μετατάσσουν σε άλλη υπηρεσία, όπως στην αστυνομία, όπου δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί;» είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση αυτό θα ήταν πολυτέλεια. Για εκείνους, οι επαγγελματίες που έχουν προσφέρει χρόνια από τη ζωή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απλά νούμερα στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Δένδιας είχε επισημάνει ότι οι απολύσεις «δεν θα γίνουν άμεσα» και ότι υπάρχει «χρόνος». Ωστόσο, ο χρόνος περνάει, και οι στρατιωτικοί, που κάποτε θεωρούσαν το στράτευμα σπίτι τους, βλέπουν την απειλή της απόλυσης να πλησιάζει. Ο στρατός δεν είναι «καθαρόαιμη» επαγγελματική πορεία για αυτούς, αλλά μια ζωή σε προσφορά. Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι η κυβέρνηση δεν τους απολύει από δουλειά, αλλά από την ίδια τη ζωή που είχαν δεσμευτεί να υπηρετήσουν, ανεξάρτητα από το κόστος.

Για αυτό δεν αφήνει καμια αμφιβολία και η θέση που είχε εκφράσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσαλκόγλου ότι «δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερης μεταχείρισης για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο συνταξιοδοτικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ΕΠΟΠ θα αποστρατευτούν χωρίς να συμπληρώνουν συντάξιμη υπηρεσία.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία, δήλωσε πως οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να έχουν διαφορετική μεταχείριση από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ασφαλώς! Η κυβέρνηση φροντίζει να ξεχωρίσει εκεί που την συμφέρει, αλλά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των στρατιωτικών, τότε η ισότητα φαντάζει βολική δικαιολογία.

Με την πολιτική αυτή, η κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει τους στρατιωτικούς που σε λίγο θα βρεθούν στην πόρτα της εξόδου, χωρίς συντάξεις, χωρίς μέλλον. Και κάπου εκεί έρχεται το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ να υπενθυμίσει με τον πλέον στυγνό τρόπο ότι το σχέδιο των απολύσεων δεν ήταν μόνο λόγια.

Έχουμε μπροστά μας ένα πρωτοφανές κύμα απόλυσης στρατιωτικών, που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή πέρα από το να παρακολουθούν τις πολιτικές αποφάσεις να τους οδηγούν σε αδιέξοδο.

Αυτό είναι το τίμημα μιας πολιτικής που δεν βλέπει ανθρώπους πίσω από τις στολές, αλλά «ποσοστά εξοικονόμησης». Και για όποιον θέλει να καταλάβει τι σημαίνει να «πληρώνεις το χρέος στην πατρίδα», ας κοιτάξει στα πρόσωπα αυτών των στρατιωτικών που πλέον δεν έχουν επιλογή παρά να γυρίσουν στην πολιτική ζωή, χωρίς τη στήριξη της ίδιας της πολιτείας που υπηρέτησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου