Η ενημερωτική ιστοσελίδα Axios δημοσίευσε αποκλειστική είδηση για ισραηλινό χτύπημα που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο και που σύμφωνα με ανώνυμους αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους κατέστρεψε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι τίτλοι των ελληνικών ΜΜΕ για το ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικές «πυρηνικές εγκαταστάσεις» είναι απόδειξη του πόσο εύκολα θα μπορούσαν να μας σερβίρουν και πάλι τα «Όπλα Μαζικής Καταστροφής» του Ιράκ.
Σύμφωνα λοιπόν με το Axios η ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου κατέστρεψε μια ενεργή άκρως απόρρητη ερευνητική εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο Παρτσίν, του Ιράν σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, έναν νυν Ισραηλινό αξιωματούχο και έναν πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση με προβληματικό τρόπο για τους εξής λόγους:
1) H χρήση πανομοιότυπων εκφράσεων παραπέμπει σε μια ακόμη επιχείρηση copy-paste από το ΑΠΕ.
2) Η αρχική είδηση για το χτύπημα που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου φιλοξενεί ως πηγές αποκλειστικά ανώνυμους αξιωματούχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
3) Οι θέσεις του Ιράν, όταν αναφέρονται, περιορίζονται σε περίπου 30 λέξεις στις περίπου 500 λέξεις του κειμένου.
4) Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε ένα Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας, χωρίς την επεξήγηση ότι πρόκειται απλώς για ένα Think Tank.
5) Πολλοί τίτλοι αφαιρούν το «ερευνητικό εργαστήριο» ως χαρακτηρισμό των εν λόγω εγκαταστάσεων, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το Ιράν έχει πράγματι πυρηνικά όπλα.
6) Κυρίως όμως, κανένα ενημερωτικό μέσο δεν αναφέρει ότι το δημοσίευμα κυκλοφόρησε ενώ βρίσκεται στο Ιράν ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος συνάντησε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, σε πολύ θετικό κλίμα. Και οι δυο εξέγησαν ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την IAEA, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πληροφορίες λοιπόν που μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι ή να μην είναι ακριβείς.
Εντάσσονται όμως σε μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ που στόχο έχει να δαιμονοποιήσει το Ιράν και δυναμιτίσει το έργο της IAEA.
Τα κείμενα και πολύ περισσότερο οι τίτλοι που είδαμε παραβιάζουν βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και παραπέμπουν στις σκοτεινές εποχές πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου