Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Ουκρανία: Αποστολή στρατευμάτων ή μισθοφόρων συζητούν Γαλλία και Βρετανία

Σε ένα «σπιράλ» ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης έχει εισέλθει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται επιπλέον πτυχές της σύγκρουσης δύο παγκόσμιων στρατοπέδων.

Μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Γαλλία επίσης ανακοίνωσε ότι έχει δώσει «πράσινο φως» για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP-EG (η γαλλική ονομασία των γαλλο-βρετανικών πυραύλων «Storm Shadow»), ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου «Ορέσνικ» που χτύπησε την περασμένη Πέμπτη στρατιωτικό εργοστάσιο στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

Μάλιστα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, απείλησε με ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων από τη Ρωσία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ανάλογα με τις ενέργειες των ΗΠΑ.

«Συναγερμός» έχει σημάνει στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, βρετανικούς «Storm Shadow» κ.ά., η Μόσχα «έχει το δικαίωμα» να χτυπήσει στόχους σε «δυτικές» χώρες που δίνουν τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο, προσθέτοντας πως ο νέος ρωσικός πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα υπάρχοντα ΝΑΤΟικά αντιπυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη.

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν 7 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία τη νύχτα της Κυριακής στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανέφερε ο περιφερειάρχης. Ο Ρ. Αλιόχιν, στρατιωτικός αναλυτής, σύμβουλος του περιφερειάρχη, ανέφερε από την πλευρά του ότι η περιφέρεια Κουρσκ «υφίσταται μαζική επίθεση με πυραύλους κατασκευασμένους στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, το Κίεβο φέρεται να χρησιμοποίησε αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS με κεφαλές διασποράς για να χτυπήσει ένα αεροδρόμιο στην περιοχή του Κουρσκ. Οι αναλυτές μοιράστηκαν φωτογραφίες που δείχνουν την έκρηξη υποπυρομαχικών από δύο πυραύλους κεφαλής διασποράς M39 στο αεροδρόμιο.

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου «Ορέσνικ» και θα προχωρήσει στη μαζική παραγωγή του νέου συστήματος.

«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να αρχίσει η μαζική παραγωγή», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «ένα απόθεμα τέτοιων συστημάτων έτοιμων για χρήση».

Οι δοκιμές του πυραύλου θα συνεχιστούν και «σε συνθήκες μάχης, ανάλογα με την κατάσταση και τη φύση των απειλών για την ασφάλεια που δημιουργούνται για τη Ρωσία», ανέφερε.

Ο δε Ριαμπκόφ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί» στην ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Oreshnik», καθώς είναι «μέσου βεληνεκούς» και υπόκειται στη συνθήκη INF, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ καταγγέλλοντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει.

Οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων εξαρτάται από τις αποφάσεις των ΗΠΑ, τόνισε.
«Le Monde»: Λονδίνο και Παρίσι συζητούν αποστολή στρατευμάτων

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης μετά τις σφοδρές ανταλλαγές πυραύλων της περασμένης βδομάδας, Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν και πάλι το θέμα της αποστολής στρατού ή μισθοφόρων προς υποστήριξη του Κιέβου, μεταδίδει η «Le Monde», επικαλούμενη πηγές με γνώση του θέματος.

Πρόκειται για «ευαίσθητες και απόρρητες συζητήσεις», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, ενόψει μιας πιθανής μείωσης της αμερικανικής στήριξης στο Κίεβο μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Le Monde», η συζήτηση αναβίωσε τις τελευταίες βδομάδες, με την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία.

«Διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρεία έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή.

Γαλλία και Βρετανία ενδέχεται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία «για να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός» και να «παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο, δήλωσε στη «Le Monde» ο Eλ. Τενενμπάουμ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό, «οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν ένα σύστημα αεροπορικής και ναυτικής προστασίας της Ουκρανίας», επειδή «η ανάπτυξη στρατευμάτων είναι αδύνατη με βάση το άρθρο 5» του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής άμυνας».

Ο ειδικός πιστεύει ότι πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην οργάνωση της ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και η Πολωνία ενδέχεται επίσης να εμπλακούν.
Συνεδριάσεις για την ενίσχυση της Αμυνας στην Ευρώπη

Οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο για να συζητήσουν «μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης», εν μέσω επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου και μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασής του στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) συναντώνται από χθες το απόγευμα στις ιταλικές πόλεις Φιούτζι και Ανάνι κοντά στη Ρώμη για δύο μέρες συνομιλιών, οι οποίες θα επικεντρωθούν στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Θα παραβρεθεί και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Α. Σίμπιχα.

Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σήμερα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση σε Ασία – Ειρηνικό, παρουσία υπουργών ασιατικών χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 θα αναφερθούν επίσης στις «κρίσεις» σε Αϊτή, Σουδάν και Βενεζουέλα.

Την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου συζήτησαν «το εύρος των παγκόσμιων ζητημάτων ασφαλείας». Ο Ρούτε συναντήθηκε επίσης με τον Μάικ Γουόλς, ο οποίος έχει επιλεγεί για σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ.

Την ίδια μέρα επικοινωνία για τις συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμ. Μακρόν.

Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας με φόντο το πυραυλικό χτύπημα της Ρωσίας με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ζήτησε από τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ αναβαθμισμένα συστήματα αεράμυνας και συγκεκριμένα φέρεται να επιδιώκει να αποκτήσει τα αμερικανικά συστήματα THAAD ή αναβαθμισμένα συστήματα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας Patriot.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει λάβει το Κίεβο την τελευταία βδομάδα: «Η Δανία έχει διαθέσει περίπου 1 δισ. κορώνες για την υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας. Η Νορβηγία ετοίμασε μια αρχική δόση για να ενισχύσει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία. Ομοίως, η Σουηδία συμμετέχει στις προσπάθειες χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου», οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πακέτο 275 εκατ. δολαρίων, η Γερμανία παρείχε νέο στρατιωτικό πακέτο και ο Καναδάς αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.
Η Ρώμη θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για «διάσκεψη για την Ουκρανία»

Η Ιταλία σκοπεύει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ μετά την ορκωμοσία του τον Γενάρη, για να οργανώσει μια «διάσκεψη για την Ουκρανία» με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντ. Ταγιάνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della sera».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατό, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Σχεδιάζουμε να εργαστούμε για αυτό με την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης.

Η ομάδα του Ντ. Τραμπ θα αρχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Μπάιντεν, για να καταλήξουν σε μια «διευθέτηση» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς «ανησυχεί» για την τρέχουσα «κλιμάκωση» του πολέμου, δήλωσε ο επόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μ. Γουόλς.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι (των συνομιλιών) αν θα πρόκειται για μια συμφωνία, για μια ανακωχή, πώς θα οδηγήσουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι και ποιο θα είναι το πλαίσιο μιας διευθέτησης», είπε.

«Οι αντίπαλοί μας που πιστεύουν ότι είναι η ευκαιρία να στρέψουμε τη μία κυβέρνηση εναντίον της άλλης κάνουν λάθος», τόνισε.
Μισθοφόροι της Βρετανίας και των Χούθι

Οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν έναν Βρετανό μισθοφόρο, πρώην στρατιώτη, «που ονομάζεται Τζέιμς Σκοτ Ρις Αντερσον» και πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στη ρωσική περιφέρεια Κoυρσκ, δήλωσε «πηγή ασφαλείας» στο ρωσικό πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει ότι το Φόρεϊν Οφις «στηρίζει την οικογένεια ενός Βρετανού άνδρα μετά τις αναφορές περί κράτησής του».

Οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ τον Αύγουστο, εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιες περιοχές της. Ομως το Κίεβο επεσήμανε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι έχει οπισθοχωρήσει κατά 40% του εδάφους, καθώς οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε αντεπιθέσεις.

Η Ρωσία αναφέρει ότι χιλιάδες «δυτικοί» μισθοφόροι πολεμούν μαζί με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί λόγω των αρνητικών στρατιωτικών εξελίξεων για το Κίεβο.

Στο μεταξύ, οι «Financial Times» μετέδωσαν στην Κυριακή ότι η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους από την Υεμένη και τους αναπτύσσει στα μέτωπα στην Ουκρανία με τη βοήθεια των Υεμενιτών Χούθι.

Κατά την εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγές της ενήμερες σχετικά και κάποιους από τους μαχητές, ο ρωσικός στρατός έστειλε «εκατοντάδες» Υεμενίτες στα μέτωπα αξιοποιώντας «σκιώδη επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Financial Times», κάποιοι από αυτούς έλαβαν υποσχέσεις πως θα τους δίνεται μισθός και θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Κατά το δημοσίευμα, τη στρατολόγηση στην Υεμένη φέρεται να οργανώνει εταιρεία συνδεόμενη με πολιτικό του κινήματος των Χούθι. Συμβόλαιο που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας υποδεικνύει πως η στρατολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον από τον Ιούλιο.

Η συνεργασία αυτή, δήλωσε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος των ΗΠΑ, αποτελεί ένδειξη των ολοένα βαθύτερων σχέσεων του Κρεμλίνου και των Χούθι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως αυτό ίσως σημάνει ότι οι Χούθι θα αποκτήσουν νέα όπλα, ενδεχόμενο «πολύ ανησυχητικό».
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου