Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Η νέα πολεμική τακτική της Ρωσίας: Θανατηφόρα drones σε σμήνη άοπλων δολωμάτων

14 Νοεμβρίου 2024© Efrem Lukatsky/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
Euronews 
Η νέα πολεμική τακτική της Ρωσίας: Θανατηφόρα drones σε σμήνη άοπλων δολωμάτων
Ιστορία από Daniel Bellamy

Ουκρανός αξιωματικός δείχνει θερμοβαρική γόμωση του κατεστραμμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία σε ερευνητικό εργαστήριο σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία Πέμπτη, 

Το σχέδιο, το οποίο η Ρωσία ονόμασε «Επιχείρηση Ψευδής Στόχος», επιδιώκει να αναγκάσει την Ουκρανία να δαπανήσει πόρους για να σώσει ζωές και να διατηρήσει κρίσιμες υποδομές μεταξύ άλλων με τη χρήση ακριβών πυρομαχικών αεράμυνας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την παραγωγή της Ρωσίας, καθώς και έναν Ουκρανό ειδικό στα ηλεκτρονικά που τα κυνηγάει από το ειδικά εξοπλισμένο φορτηγάκι του.
Ούτε τα ραντάρ, ούτε οι σκοπευτές, ούτε καν οι ειδικοί στα ηλεκτρονικά μπορούν να καταλάβουν ποια drones είναι θανατηφόρα στον ουρανό.

Τα άοπλα δολώματα αποτελούν πλέον περισσότερα από τα μισά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν την Ουκρανία και έως και το 75% των νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βγαίνουν από το εργοστάσιο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την παραγωγή της Ρωσίας, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η βιομηχανία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, και Ουκρανό ειδικό.

Το ίδιο εργοστάσιο παράγει μια ιδιαίτερα θανατηφόρα παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed που είναι οπλισμένο με θερμοβαρικές κεφαλές, δήλωσε η πηγή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σαββατοκύριακου του Νοεμβρίου, η περιοχή του Κιέβου πέρασε 20 ώρες σε κατάσταση αεροπορικού συναγερμού και ο ήχος από το βουητό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμείχθηκε με εκρήξεις από την αεράμυνα και με πυροβολισμούς. Τον Οκτώβριο, η Μόσχα επιτέθηκε με τουλάχιστον 1.889 μη επανδρωμένα αεροσκάφη - 80% περισσότερα από ό,τι τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανάλυση του AP που παρακολουθεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί μήνες.
Το Σάββατο, η Ρωσία εκτόξευσε 145 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλη την Ουκρανία, λίγες ημέρες αφότου η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα.

Από το καλοκαίρι, τα περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συντρίβονται, καταρρίπτονται ή εκτρέπονται από ηλεκτρονικές παρεμβολές, σύμφωνα με ανάλυση του AP για τις ενημερώσεις του ουκρανικού στρατού. Λιγότερο από το 6% πλήττει έναν ευδιάκριτο στόχο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε το AP από τα τέλη Ιουλίου. Όμως ο απόλυτος αριθμός σημαίνει ότι κάποια μπορούν να ξεγλιστρήσουν κάθε μέρα - και αυτό είναι αρκετό για να αποβεί θανατηφόρο.

Η ιστοσελίδα Kyiv Post ανέβασε βίντεο στο Χ στις 9 Νοεμβρίου που έδειχνε τα επακόλουθα μιας επίθεσης με θερμοβαρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Η ζώνη Αλαμπούγκα του Ταταρστάν, ένα βιομηχανικό συγκρότημα περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, αποτελεί εργαστήριο για την παραγωγή ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αρχικά δημιουργήθηκε το 2006 για να προσελκύσει επιχειρήσεις και επενδύσεις στο Ταταρστάν, επεκτάθηκε μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία και ορισμένοι τομείς μετατράπηκαν σε στρατιωτική παραγωγή, προσθέτοντας νέα κτίρια και ανακαινίζοντας υπάρχουσες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Associated Press.
Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το εργοστάσιο αυτοπροβάλλεται ως κόμβος καινοτομίας. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ο σημερινός σκοπός της Αλαμπούγκα είναι καθαρά η παραγωγή και πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Τα βίντεο και άλλα διαφημιστικά μέσα κατέβηκαν μετά από έρευνα του AP που διαπίστωσε ότι πολλές από τις καταγόμενες από την Αφρική γυναίκες που προσελήφθησαν για να καλύψουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού εκεί παραπονέθηκαν ότι εξαπατήθηκαν για να αναλάβουν εργασία στο εργοστάσιο.

Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Shahed το 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Μόσχα άρχισε να χρησιμοποιεί τις ιρανικές εισαγωγές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε μάχες αργότερα το ίδιο έτος. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ξεκίνησε η παραγωγή στην Αλαμπούγκα.

Η πιο τρομακτική προσαρμογή του Σαχέντ που έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής στο εργοστάσιο είναι οπλισμένη με θερμοβαρικά, γνωστά και ως βόμβες κενού, δήλωσε η πηγή με γνώση της ρωσικής παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το σχέδιο για την ανάπτυξη άοπλων μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στην Αλαμπούγκα αναπτύχθηκε στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η παραγωγή των δολωμάτων ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, ανέφερε. Τώρα το εργοστάσιο παράγει περίπου 40 από τα άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα και περίπου 10 οπλισμένα, τα οποία είναι πιο ακριβά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παραχθούν.

Από στρατιωτικής άποψης, τα θερμοβαρικά αεροσκάφη είναι ιδανικά για την επιδίωξη στόχων που βρίσκονται είτε μέσα σε οχυρωμένα κτίρια είτε βαθιά κάτω από το έδαφος. Δημιουργούν μια δίνη υψηλής πίεσης και θερμότητας που διαπερνά τους πιο χοντρούς τοίχους και, ταυτόχρονα, απορροφά όλο το οξυγόνο στο πέρασμά τους.

Τα θερμοβαρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αλαμπούγκα είναι ιδιαίτερα καταστροφικά όταν πλήττουν κτίρια, επειδή είναι επίσης φορτωμένα με ρουλεμάν για να προκαλούν τη μέγιστη δυνατή ζημιά ακόμη και πέρα από την υπέρθερμη έκρηξη.

Ο Σέρχιι Μπεσκρέτνοφ, ένας Ουκρανός ειδικός στα ηλεκτρονικά - ευρύτερα γνωστός ως "Flash" - του οποίου το μαύρο στρατιωτικό φορτηγάκι είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς παρεμβολείς για την κατάρριψη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε ότι τα θερμοβαρικά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι και εκτιμά ότι αποτελούν πλέον το 3% έως 5% όλων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Έχουν τρομακτική φήμη λόγω των φυσικών επιπτώσεων ακόμη και σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του αρχικού σημείου έκρηξης: Κατάρρευση πνευμόνων, θρυμματισμένοι βολβοί ματιών, εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με τον Άρθουρ βαν Κόλερ, εμπειρογνώμονα σε θέματα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Fort Hare της Νότιας Αφρικής.

Για τη Ρωσία, τα οφέλη είναι τεράστια.

Ένα άοπλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοστίζει σημαντικά λιγότερο από τα εκτιμώμενα 47.000 ευρώ για ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed και ένα μικρό κλάσμα του κόστους ακόμη και ενός σχετικά φθηνού πυραύλου αεράμυνας. Ένα δόλωμα με κάμερα ζωντανής μετάδοσης επιτρέπει στο αεροσκάφος να εντοπίζει γεωγραφικά την αεράμυνα της Ουκρανίας και να μεταδίδει τις πληροφορίες στη Ρωσία στις τελευταίες στιγμές της μηχανικής του ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου