Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
«Τρικυμία» στα υψηλά κλιμάκια εξουσίας του ΥΠΕΘΑ! Η προσπάθεια να εμφανιστούν οι τελευταίες αποφάσεις για το κλείσιμο στρατοπέδων και την καρατόμηση όλου του Υγειονομικού, ως λογικές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν πείθει κανέναν. Η προσπάθεια του ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη ο οποίος έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιβεβαιώνει πλήρως ότι στο ΥΠΕΘΑ μετά τη λογική,χάθηκε και η ψυχραιμία.
Η τελευταία φιλότιμη προσπάθεια να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ έγινε πάλι από τον ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη ,ο οποίος σε συνέντευξη του στον REAL 97.8 FM και τους δημοσιογράφους Νατάσα Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη, απάντησε σε ερωτήσεις για τις συγχωνεύσεις μονάδων, τα περιστατικά στο 424 ΓΣΝΕ και το νέο Σχέδιο Νόμου για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ας δούμε τι είπε, σχολιάζοντας :
Για την μεταστάθμευση και συγχώνευση Μονάδων:
Η μεταστάθμευση και συγχώνευση Μονάδων γίνεται για να υπάρχει συγκεντρωμένη τη δύναμή μας σε ένα στρατόπεδο με επάνδρωση που θα βρίσκεται άνω του 80% αντί του 50% ή του 40% ή και λίγο πιο κάτω. Είναι προτιμότερη η υψηλή επάνδρωση σε ευαίσθητες περιοχές από το να αφιερώνεται ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών κυρίως για τη φρούρησή τους, χωρίς να εξυπηρετούνται βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες. Επιδιώκουμε την εξοικονόμηση δυνάμεων και πόρων και την καλύτερη χρήση αυτών. Το προσωπικό που υπηρετεί σε περιοχές όπως είναι ο Έβρος και τα νησιά, που αποτελούν την προμετωπίδα της Άμυνάς έναντι της εξ ανατολών απειλής, δεν μειώνεται. Αντιθέτως, το νέο δόγμα, η νέα Δομή Δυνάμεων θα οδηγήσει στην ενίσχυση αυτών των περιοχών, μέσα από τη συγκρότηση πολυδύναμων στρατοπέδων, όπου θα είναι συγκεντρωμένο το σύνολο των δυνάμεών μας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο γίνεται ένα «συμμάζεμα».
Σχόλιο: Ουδείς διαφωνεί ότι ήταν αναγκαίο να κλείσουν αχρείαστες μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει όμως ,γιατί κλείνουν τόσο βιαστικά και με βάση ποιο σχέδιο. Το χειρότερο είναι πως ανάμεσα στις μονάδες που κλείνουν βρίσκονται και κάποιες στον Έβρο και στην Κω. Ποιος έκανε τις εισηγήσεις, πότε και με ποια κριτήρια;
Όσο για την εξοικονόμηση δυνάμεων μέσω της οποίας θα αυξήσουν το ποσοστό στελέχωσης στις μονάδες που θα παραμείνουν ανοιχτές ας δει τη συνέντευξη του κ.Βασίλη Τσιλιγιάννη στο militaire channel. Απαντά στα παράδοξα μαθηματικά της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.
Για δημοσιεύματα που αφορούν στο 424 ΓΣΝΕ:
Οι υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι πραγματικά πολύ καλές και αυτό έχει φανεί διαχρονικά. Τα περιστατικά στο 424 ΓΣΝΕ ήταν προφανώς απαράδεκτα και γι’ αυτό υπήρξε η άμεση αντίδραση από πλευράς Υπουργείου.
Ήταν η εξαίρεση και το λέω αυτό για να μην αμαυρώνεται η συνολική εικόνα, καθώς πραγματικά οι υγειονομικοί μας προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Θυμίζω πως, όταν ξέσπασε ο COVID-19 πρώτοι εκείνοι έστησαν όλο το σύστημα του εμβολιασμού, ενώ αυτή τη στιγμή στελεχώνουν πάρα πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, ειδικά της Βορείου Ελλάδας, προσφέροντας στην κοινωνία ένα πολύ σημαντικό έργο. Παράλληλα, πάνω από 220 στρατιωτικοί στελεχώνουν το ΕΚΑΒ, είτε ως διασώστες, είτε ως οδηγοί.
Σχόλιο: Οι υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι πολύ καλές αλλά καρατόμησαν όλη την ηγεσία του Υγειονομικού που οι ίδιοι είχαν επιλέξει πριν από λίγους μήνες. Κάθε σχόλιο είναι περιττό…
Για τις μεταρρυθμίσεις που επιφέρει το Σ/Ν «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»
Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, νωρίτερα από τα περιστατικά τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Έχουν εντοπιστεί κάποια ζητήματα στα νοσοκομεία, είτε αφορά στην οικονομική τους λειτουργία, είτε αφορά στην υποστελέχωση.
Το γεγονός ότι έχουν υβριδικό χαρακτήρα, δηλαδή θεωρούνται και νοσοκομεία και Στρατιωτικές Μονάδες, έχει ως συνέπεια να μην έχουν οικονομική αυτοτέλεια, καθώς θεωρούνται ως στρατιωτική μονάδα και υπάγονται στον προϋπολογισμό του Επιτελείου. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά στο ζήτημα των δαπανών και των εσόδων, δεν υπάρχει ΑΦΜ, προϋπολογισμός και ισολογισμός. Πλέον θα γίνεται και κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ενώ θα υπάρχουν δείκτες ποιότητας, που εφαρμόζονται και στο ΕΣΥ, έτσι ώστε να φαίνεται στην πράξη αν κάποιο τμήμα έχει μια δυσλειτουργία, όπως αυτό που συνέβη στο 424 ΓΣΝΕ και να διορθώνεται αυτόματα.
Σχόλιο: Υπάρχουν κάποια ζητήματα στα νοσοκομεία που αφορούν την οικονομική τους λειτουργία; Δηλαδή; Είναι κάποιο υπονοούμενο ή κάτι άλλο; Μήπως να μας έλεγε ο κ.ΥΦΕΘΑ για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα στρατιωτικά νοσοκομεία; Και γιατί δέχτηκε η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ το «κούρεμα» τους; Όσο για την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.ΥΦΕΘΑ ότι πάντα γινόταν και γίνεται.
Που καταλήγουμε; Άλλες πρέπει να είναι οι αιτίες της εμμονής που έχει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου