Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Συρία
efsyn.gr
Ισραήλ και ΗΠΑ «πολιορκούν» στρατιωτικά την Συρία • Τουρκία, Ιράν και ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για ενότητα.
Ενώ το Ισραήλ έχει εισβάλει ήδη σε συριακά εδάφη και η Τουρκία στο "παρά πέντε " δεν έκανε το ίδιο μετά από το «φρένο» που έβαλλαν οι ΗΠΑ, οι τελευταίοι φαίνεται πως έχουν υπερδιπλασιάσει (από 900 στρατιώτες πλέον είναι 2.000) την στρατιωτική τους παρουσία στην πολύπαθη Συρία, με πρόσχημα να ενισχυθεί ο «αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός».
Την είδηση έκανε γνωστή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επικαλέστηκε «άγνοια», καθώς ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι δε γνώριζε εδώ και πόσο καιρό ανερχόταν σε 2.000 η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στη Συρία, εκτιμώντας πως πιθανότατα ήταν αρκετούς μήνες πριν από την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Έμαθα τον αριθμό σήμερα», ισχυρίστηκε. «Επειδή είμαι αυτός που σας μιλούσα για 900 από αυτό το βήμα, ήθελα να σας ενημερώσω» για τα νεότερα στοιχεία, συμπλήρωσε ο Πατ Ράιντερ.
Έκκληση για ενότητα από Ερντογάν και Πεζεσκιάν
Οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απηύθυναν σήμερα έκκληση για ενότητα στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια συνόδου των μουσουλμανικών χωρών στο Κάιρο.
Η Τουρκία υποστήριζε πάντα τους αντικαθεστωτικούς, αντίθετα με το Ιράν που ήταν υποστηρικτής του Άσαντ.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν, του οποίου είναι το δεύτερο ταξίδι στην Αίγυπτο φέτος, ζήτησε να υπάρξει συμφιλίωση στη Συρία, καθώς και «αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας» στη χώρα.
Εξέφρασε την ελπίδα για «μια Συρία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία», υποδηλώνοντας συγκεκριμένα τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ, τους οποίους πολεμά η Άγκυρα, όπου «όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι εθνοτικές ομάδες θα ζουν η μια δίπλα στην άλλη ειρηνικά».
Ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «τους τελευταίους 14 και πλέον μήνες, η περιοχή της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα η Γάζα και ο νότιος Λίβανος, και στο εξής η Συρία, είναι στόχος μαζικών επιθέσεων του ισραηλινού καταχρηστικού καθεστώτος».
«Είναι θρησκευτικό μας καθήκον, νομικό και ανθρώπινο, να αποτρέψουμε νέες απώλειες λαμβάνοντας πρακτικά και άμεσα μέτρα», δήλωσε.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν «υποστηρίζει κάθε ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία που είναι αποδεκτή από τον παλαιστινιακό λαό και που έχει τη συναίνεση όλων των παλαιστινιακών ομάδων».
«Η άσκηση πίεσης στο (σιωνιστικό) καθεστώς για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και ο τερματισμός των επιθέσεων κατά του Λιβάνου και της Συρίας θα πρέπει να είναι η ηθική και ανθρωπιστική προτεραιότητα των χωρών της περιοχής και των μελών του οργανισμού D-8», δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
Γκουτέρες: Να σταματήσει το Ισραήλ τις επιδρομές στην Συρία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο ανέτρεψε ένας συνασπισμός υπό τη διοίκηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών.
«Η Μέση Ανατολή μαστίζεται από πολλές φωτιές, αλλά σήμερα, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας στη Συρία, και αυτή η αχτίδα δεν πρέπει να σβήσει», δήλωσε πριν από μία συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της οποίας θα προεδρεύει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία είναι παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής και «πρέπει να σταματήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η κυριαρχία, η εδαφική ενότητα και η ακεραιότητα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως, και όλες οι πράξεις επιθετικότητας πρέπει να τελειώσουν άμεσα», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή διαχωρισμού εκτός από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ – τελεία. Το Ισραήλ και η Συρία πρέπει να τηρήσουν τους όρους της Συμφωνίας Απεμπλοκής του 1974, η οποία παραμένει πλήρως σε ισχύ», διευκρίνισε.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ εστιάζει στη διευκόλυνση μιας «συμπεριληπτικής, αξιόπιστης και ειρηνικής» πολιτικής μετάβασης στη Συρία και στην παροχή βοήθειας για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή - μια στιγμή ελπίδας και ιστορίας, αλλά και μια στιγμή μεγάλης αβεβαιότητας», τόνισε.
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για δικούς τους σκοπούς, ανέφερε ο Γκουτέρες.
«Ωστόσο είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να σταθεί στο πλευρό του λαού της Συρίας που έχει υποφέρει τόσο πολύ. Το μέλλον της Συρίας πρέπει να διαμορφωθεί από τον λαό της, για τον λαό της, με την υποστήριξη όλων μας», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου