Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

"Μοριοδοτήσεις Στελεχών: Η Σκιά της Αδικίας στις Στρατιωτικές Σχολές"

"Μοριοδοτήσεις Στελεχών: Η Σκιά της Αδικίας στις Στρατιωτικές Σχολές"
"Η ανάγκη για ένα δικαιότερο και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης που θα δώσει τέλος στα 'σκοτεινά σημεία' της μοριοδότησης."

Το ζήτημα της μοριοδότησης των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί, για ακόμη μια χρονιά, πηγή έντονου προβληματισμού και δυσαρέσκειας. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρόσφατες ανακοινώσεις φανερώνουν δομικές ανισότητες, με τα στελέχη που υπηρετούν σε Λόχους Υποστήριξης Στρατιωτικών Σχολών – όπως η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.), η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) – να βρίσκονται στο περιθώριο ενός συστήματος που φαίνεται να ευνοεί τα Επιτελεία και τις Διοικήσεις.

Αυτή η άνιση μεταχείριση έχει γεννήσει πλήθος ερωτημάτων: 
πώς είναι δυνατόν όσοι εργάζονται σκληρά και συνεισφέρουν καθημερινά στις δραστηριότητες και την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Σχολών να λαμβάνουν μηδενική μοριοδότηση; 
Γιατί το κριτήριο της παραμονής σε Φρουρές πολλαπλασιάζεται με συντελεστή βαρύτητας Χ1, ενώ άλλα κριτήρια, όπως η επιτελική εμπειρία και οι ακαδημαϊκές σπουδές, έχουν Χ3;

Το "Κόλπο" της Βαρύτητας και η Γενικευμένη Αδικία

Η πολιτική αυτή γεννά υπόνοιες για την ύπαρξη συστηματικής αδικίας. Η επιλογή του συντελεστή Χ1 για τα χρόνια παραμονής σε δύσκολες Φρουρές φαίνεται αυθαίρετη και δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοιοκρατίας. Ένα περιβάλλον που επιτρέπει σε στελέχη της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις, να υπερέχουν σημαντικά σε μοριοδότηση, σε σχέση με συναδέλφους που αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στις απομακρυσμένες Φρουρές.

Το υφιστάμενο σύστημα όχι μόνο είναι άδικο, αλλά αποδυναμώνει και το ηθικό των στελεχών. Πώς να αποδώσει ένας στρατιωτικός το μέγιστο, όταν νιώθει ότι οι κόποι του απαξιώνονται; Η αμφισβήτηση της ακεραιότητας του συστήματος οδηγεί αναπόφευκτα σε εκνευρισμό, ενώ η έλλειψη διαφάνειας ενισχύει την αίσθηση μιας "κλειστής ελίτ" εντός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λύσεις: Προς μια Δίκαιη Μοριοδότηση

Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί άμεσες και τολμηρές ενέργειες:Καθιέρωση Ενιαίου Συντελεστή Βαρύτητας (π.χ. Χ3): 
Όλα τα κριτήρια μοριοδότησης πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, ώστε να εξασφαλίζεται δικαιοσύνη και να επιβραβεύονται οι πραγματικές θυσίες των στελεχών.
Αναθεώρηση του Συστήματος Κριτηρίων: 
Απαιτείται αξιολόγηση της πραγματικής προσφοράς κάθε θέσης και η απόδοση αντίστοιχων μορίων στα στελέχη που εργάζονται σε Στρατιωτικές Σχολές και Λόχους Υποστήριξης.
Διαφάνεια και Λογοδοσία: Δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες μοριοδότησης, διασφαλίζοντας την αμεροληψία.
Ψηφιοποίηση και Δημοσιοποίηση Κριτηρίων: Το σύστημα μοριοδότησης πρέπει να είναι προσβάσιμο, κατανοητό και διαφανές, ώστε κάθε στέλεχος να μπορεί να γνωρίζει τη διαδικασία αξιολόγησής του.
Μήνυμα προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού

Η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την ευκαιρία να δείξει ότι νοιάζεται για τα στελέχη της. Ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης δεν αποτελεί απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά και στρατηγική αναγκαιότητα. Η εμπιστοσύνη προς το σύστημα είναι το θεμέλιο για τη διατήρηση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν δεν είναι εφικτή η άμεση εφαρμογή αλλαγών, τουλάχιστον ας ξεκινήσει ένας διάλογος για τη δίκαιη μοριοδότηση από το 2025. Η αντιμετώπιση αυτής της αδικίας δεν πρέπει να παραμείνει στο περιθώριο.

Το ερώτημα είναι: 
Θα τολμήσει το ΓΕΣ να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου