Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Μυστική τροπολογία Δένδια: Πώς «ξήλωσε» την ηγεσία Υγειονομικού

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi
Μυστική τροπολογία Δένδια: Πώς «ξήλωσε» την ηγεσία του Υγειονομικού σταΓενικά Επιτελεία – Το παρασκήνιο που αποκαλύπτει η ΠΟΕΣ
Μήπως τελικά το μυστικό της «αποτελεσματικής» διακυβέρνησης είναι να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού όταν το αποτέλεσμα δεν σου αρέσει; Αν ναι, τότε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μόλις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Με μια κίνηση που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο τολμηροί παίκτες σκάκι, πέρασε σε νομοσχέιο του υοπυργείου οικονομικών μια τροπολογία εν κρυπτώ, σχεδόν μια εβδομάδα πριν αποφασίσει να «ξηλώσει» ολόκληρη την ηγεσία του Υγειονομικού Σώματος.

Αν το μαθαίναμε λίγο νωρίτερα, θα μπορούσαμε να το εντάξουμε σε σεμινάριο στρατηγικής: «Πώς να φέρνετε τους νόμους στα μέτρα σας σε πέντε απλά βήματα».

Μυστική τροπολογία Δένδια: Πώς «ξήλωσε» την ηγεσία Υγειονομικού

Η μυστική τροπολογία ήρθε με το άρθρο 20 του ν. 5163/2024, που προφανώς γράφτηκε για «νομοτεχνικές βελτιώσεις» – ή αλλιώς, για να στρώσει το έδαφος στην καρατόμηση της ηγεσίας του Υγειονομικού.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν οι "κατάλληλοι" για τις θέσεις τους,ξαφνικά έγιναν ανεπαρκείς.Ποιο ήταν το μεγάλο τους αμάρτημα; Δεν μας το εξηγεί κανείς, αλλά η ΠΟΕΣ αφήνει να εννοηθεί ότι τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στις νέες πολιτικές της ηγεσίας.

Μπορεί ο κ. Δένδιας να μην είναι γνωστός για τις θεατρικές του ικανότητες, αλλά η παράσταση που έστησε θα μπορούσε να τιτλοφορείται «Καρατομήσεις made in Μεσογείων». Το έργο είχε πλοκή, είχε σασπένς, αλλά είχε και ένα πρόβλημα: όλοι οι θεατές ήξεραν από την αρχή πού το πάει.

Πώς να φτιάξετε έναν «βολικό» νόμο

Ποιος χρειάζεται διαφάνεια και διαβούλευση όταν μπορείς να περάσεις έναν νόμο στα γρήγορα, χωρίς πολλές ερωτήσεις; Κάπως έτσι ο κ. Δένδιας μεθόδευσε τη σταδιοδρομική τροπολογία, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόλυτη εξουσία στις κρίσεις και τις αποστρατείες.

Η ΠΟΕΣ, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η τροπολογία φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις χθεσινές αποστρατείες». Κι αν νομίζετε ότι αυτό είναι υπερβολικό, θυμηθείτε πώς η τροπολογία ψηφίστηκε ξαφνικά στις 5 Δεκεμβρίου, υπό καθεστώς απόλυτης σιωπής, λίγο πριν την καρατόμηση των ανώτατων αξιωματικών. Μιλάμε για προγραμματισμό, όχι αστεία.
Ανακαλύψαμε ξαφνικά τα προβλήματα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της υπόθεσης είναι η «έκπληξη» με την οποία ανακάλυψαν ξαφνικά στο Υπουργείο τα προβλήματα στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Προβλήματα που, κατά την ΠΟΕΣ, υπήρχαν εδώ και χρόνια και ήταν γνωστά σε όλους. Μήπως, λοιπόν, το timing δεν ήταν καθόλου τυχαίο;

Όταν μια κρίση πρέπει να καλυφθεί, ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι πάντα καλή λύση. Και αν η πολιτική επιβίωση το απαιτεί, τότε τα στελέχη του Υγειονομικού γίνονται το τέλειο θύμα.
Μια «μεταρρύθμιση» για γέλια και για κλάματα

Αντί να αντιμετωπίσει τις πραγματικές παθογένειες, ο κ. Δένδιας επιλέγει τη λύση που φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει αναστάτωση στο στράτευμα, με τη λέξη «εκκαθάριση» να ακούγεται όλο και πιο συχνά στους διαδρόμους.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι κάτι που λέει μόνο η ΠΟΕΣ. Είναι η πραγματικότητα που ζουν οι στρατιωτικοί σήμερα, βλέποντας ότι οι ηγέτες τους μπορούν να απομακρυνθούν σε μια νύχτα, όχι επειδή απέτυχαν, αλλά επειδή δεν ήταν «βολικοί».
Η φήμη του Υπουργού σώθηκε, αλλά με τι κόστος;

Ο Νίκος Δένδιας μπορεί να πιστεύει ότι αυτή η κίνηση έσωσε τη φήμη του. Στην πραγματικότητα, όμως, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των στρατιωτικών, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αντί να διορθώσει τα προβλήματα, έστειλε το μήνυμα ότι όλα θυσιάζονται για το θεαθήναι.

Και κάπως έτσι, η στρατηγική του «αλλάζουμε τον νόμο για να μας βολέψει» έγινε η νέα κανονικότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε, γιατί να λύνεις προβλήματα όταν μπορείς απλά να αλλάζεις τους κανόνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου