Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Εκνευρισμός Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Δυσαρέσκεια της Τουρκίας από την έκδοση ΝΑVTEX για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ - Τι αναφέρει η επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ

Επιστολή εκ μέρους του εκπροσώπου του ψευδοκράτους απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, πρέσβης Αχμέτ Γιλντίζ, με αφορμή την έκδοση NAVTEX για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η επιστολή του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ

Στην επιστολή εκφράζεται η δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων για την κίνηση της Λευκωσίας να δεσμεύσει περιοχή με NAVTEX στο Οικόπεδο 5 με διάρκεια από τις 24 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2025 για γεωτρήσεις, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και την καταριανή Qatar Energy. Αυτή η ενέργεια, αναφέρεται στην επιστολή είναι «παραβίαση των δικαιωμάτων τους στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

«Παράνομες οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης»

Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Ντάνα υποστηρίζει ότι «οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης’¨», όπως ο καθορισμός θαλάσσιων συνόρων, η έκδοση ΝAVTEX και η συνεργασία με διεθνείς εταιρείες, είναι παράνομες».
«Η Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωποεί ολόκληρο το νησί»

Στην επιστολή σημειώνεται ότι «η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ δεν έχει τη νομική εξουσία να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, καθώς οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τη διακυβέρνηση το 1963, οδηγώντας στη δημιουργία δύο αυτοδιοικούμενων κρατών». «Παρά τις προσπάθειες αυτές, η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» φέρεται να απορρίπτει τον ειρηνικό διάλογο και τις συνεργατικές πρωτοβουλίες», αναφέρει ο κ. Ντάνα.
Τονίζεται ότι «δεδομένων των συνεχών μονομερών ενεργειών της ελληνοκυπριακής πλευράς, η «τδβκ» έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της».

Ο κ. Ντάνα στην επιστολή του αναφέρει ότι «οποιαδήποτε περιφερειακά φόρουμ συνεργασίας που αποκλείουν την «τδβκ» και την Τουρκία, είναι μη ρεαλιστικά και πιθανώς επιζήμια για την ειρήνη» και επαναλαμβάνει «τη διαθεσιμότητα της «τδβκ» να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως προτάθηκε από την Τουρκία, με στόχο να διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και η προστασία των δικαιωμάτων τους».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου