Μαύρη τρύπα ανομίας και σαδισμού
ΕΦΣΥΝ
Δεκαπέντε «αιώνιοι κρατούμενοι» απομένουν πλέον στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, καθώς έντεκα άλλοι που κρατούνταν εκεί μεταφέρθηκαν σε φυλακή του Ομάν ● Γιατί δεν κλείνει οριστικά το κολαστήριο και τι αναμένεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Tα τελευταία 23 χρόνια περίπου 800 «αιώνιοι κρατούμενοι» διάβηκαν τις πύλες της επίγειας Κόλασης των στρατιωτικών φυλακών των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια, ωμή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, απομόνωση, εικονικές εκτελέσεις, ψυχασθένειες, αναπηρίες, ακόμη και στυγνές δολοφονίες ήταν η τύχη που τους περίμενε. Εγιναν φαντάσματα που τα κατάπιε μια μαύρη τρύπα ανομίας και σαδισμού.
Μέχρι την περασμένη Δευτέρα 26 δεσμώτες διέμεναν εκεί, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. «Μαχητές του εχθρού» και «τζιχαντιστές τρομοκράτες», κατά τους Αμερικανούς. Χωρίς κατηγορητήριο ή δίκη. Από την Τρίτη έχουν απομείνει μόλις 15 γιατί το Πεντάγωνο έστειλε αεροπορικώς 11 κρατούμενους στο Ομάν που προθυμοποιήθηκε να τους «φιλοξενήσει».
Οι μεταφερθέντες κατάγονται από την Υεμένη. Ανάμεσά τους είναι και ο 50χρονος Σακαουί αλ Χατζ, βετεράνος των απεργιών πείνας, με 21 χρόνια στο Γκουαντάναμο και άλλα δύο προηγουμένως στις μυστικές φυλακές που έστησε η CIA σε διάφορες γωνιές του πλανήτη για χιλιάδες συλληφθέντες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Αλλοι 30 Υεμενίτες που είχαν ταξιδέψει στο παρελθόν «one way Γκουαντάναμο-Ομάν» απελευθερώθηκαν υπό εκβιαστικές συνθήκες. Το σουλτανάτο τούς έδωσε λίγα χρήματα και τους ξαπόστειλε στην πατρίδα τους – σουνίτες σταμπαρισμένους που ξαφνικά έγιναν έρμαια στις ορέξεις των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Γιατί δεν μπαίνει λουκέτο
Οταν οι νεοσυντηρητικοί (neoconse-rvatives) του προέδρου Τζορτζ Γ. Μπους υιού εξαπέλυσαν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ποδοπάτησαν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Σήμερα πολλοί, ιδίως Αμερικανοί, πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος τελείωσε. Αγνοούν ότι ως φορολογούμενοι πληρώνουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τη λειτουργία των διαβόητων φυλακών στην Κούβα.
Παρά τις εξαγγελίες και την πολιτική βούληση, ιδίως του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2015, νομικά είναι δύσκολο να μπει λουκέτο. Αν ασχοληθεί η αμερικανική Δικαιοσύνη με το θέμα, αν εμπλακούν οι δημόσιες υπηρεσίες και ο κυβερνητικός μηχανισμός, «νομιμοποιείται» και θα κριθεί δημοσίως μια εξόφθαλμα παράνομη κρατική δραστηριότητα εις βάρος ξένων υπηκόων. Θα σχηματιστεί μια στρατιά από δικηγόρους, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, πολέμιους της σπατάλης των κρατικών κονδυλίων και, ασφαλώς, δημοσιογράφους. Η σιωπηρή επιλογή της Ουάσινγκτον είναι να κάνει το Γκουαντάναμο χαμηλές πτήσεις στην επικαιρότητα και τα κελιά να αδειάζουν σιγά σιγά – διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.
Κάπως έτσι βρίσκονται σήμερα στην επίγεια Κόλαση 15 εναπομείναντες. Επτά που οι δίκες τους εκκρεμούν, έξι που δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και δύο καταδικασθέντες.
Ασήμαντες οι πληροφορίες
Και κάτι ακόμη. Η αξία των πληροφοριών που αλιεύτηκαν στο Γκουαντάναμο είναι ασήμαντη. «Νομίζαμε ότι θα μας αποκάλυπταν θησαυρούς πληροφοριών. Από τον πρώτο καιρό πείστηκα ότι πολλοί δεν έπρεπε καν να βρίσκονται εκεί. Οσα αποκάλυπταν δεν είχαν μεγάλη σημασία για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ούτε υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου», έγραψε σε άρθρο το 2013 ο υποστράτηγος ε.α. των πεζοναυτών, Μάικλ Λένερτ. Δεν είναι κανένας τυχαίος: το 2002 ο Λένερτ συντόνισε την κατασκευή-εξπρές των πρώτων 100 κελιών με εντολή «να τελειώσει τη δουλειά σε 96 ώρες».
Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα που επιστρέφει στον Λευκό Οίκο; Κρίνοντας από την πρώτη του προεδρική θητεία, λίγα πράγματα. Το 2017 παρέτεινε τη λειτουργία των «offshore» φυλακών του αίσχους. Αν και φαντασιωνόταν ότι θα τις ξαναγεμίσει, δεν φυλάκισε κανέναν νέο συλληφθέντα. Απέλασε μόνο έναν στη Σαουδική Αραβία το 2018. Κατά τα άλλα έβαλε το ζήτημα στον αυτόματο πιλότο.
«Να απελευθερωθούν τα έργα μου, όχι εγώ...»
Το 2017 το Πεντάγωνο επέτρεψε –για ξεκάρφωμα– να εκτεθούν πίνακες ζωγραφικής κρατουμένων του Γκουαντάναμο σε εκδήλωση της Νομικής Σχολής του Κολεγίου John Jay της Νέας Υόρκης. Η κυβέρνηση Τραμπ έφριξε. Κατάσχεσε τα έργα με το επιχείρημα ότι αποτελούν «δημόσια περιουσία» και ανακοίνωσε ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να τα κρατήσει ή να τα καταστρέψει». Οι πίνακες πετάχτηκαν σε μια αποθήκη.
Τον Οκτώβριο του 2022 οκτώ ερασιτέχνες ζωγράφοι, πρώην και νυν κρατούμενοι, ζήτησαν μέσω ακτιβιστών να επιτραπεί η ελεύθερη έκθεση και αναπαραγωγή των έργων τους. «Προτιμώ να απελευθερωθούν τα έργα μου, όχι εγώ», είπε μέσω συνηγόρου ο Υεμενίτης Μόαθ αλ Αλουί, «αιώνιος αιχμάλωτος» από τις 17 Ιανουαρίου 2001, 48 ετών σήμερα.
«Εγώ είμαι τελειωμένος, η ζωή μου και τα όνειρά μου έχουν γίνει κομμάτια. Αν όμως τα έργα μου κυκλοφορούν ελεύθερα, θα γίνουν αυτά οι μοναδικοί μάρτυρες για να καταλάβουν οι μεταγενέστεροι τι συνέβη», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου