Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Ο πόλεμος χτυπά την πόρτα της Κύπρου: Αναβάθμιση βάσεων

Armyvoice News
Ο πόλεμος χτυπά την πόρτα της Κύπρου: Αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ
Η Κύπρος, ένα νησί με μακρά ιστορία γεωπολιτικών συγκρούσεων, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των διεθνών στρατιωτικών σχεδιασμών. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων στο Μαρί και στην Πάφο, με την ενεργή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την εμπλοκή της Κύπρου σε επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι ειδικοί τεχνοκράτες από τις ΗΠΑ θα επισκεφθούν το νησί εντός του Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της βάσης, με εκτιμώμενο κόστος 14,7 εκατομμύρια ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών. Παράλληλα, η ναυτική βάση στο Μαρί θα ενισχυθεί ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πλοία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ΕΕ να συμμετέχει πιθανώς στη χρηματοδότηση.

Η «διευκόλυνση» των ΗΠΑ: Πόσο ανθρωπιστική;

Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», όπως ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, όμως η αναβάθμισή της αφήνει περιθώρια για πιο έντονη στρατιωτική χρήση. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα περιοριστούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας αλλά ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο και στη χρηματοδότηση.

Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια το ερώτημα: Ποια είναι η πραγματική ατζέντα πίσω από την αναβάθμιση των βάσεων; Είναι η Κύπρος έτοιμη να παραχωρήσει τον ρόλο της σε πολεμικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ;

Το ΝΑΤΟ και η τουρκική σκιά

Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ παραμένει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μακρινός στόχος, καθώς η τουρκική αντίθεση αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζεται για αυτήν την προοπτική μέσω της βελτίωσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αναδιοργάνωσης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα δεύτερο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η βάση της Σούδας. Αυτή η στρατηγική επιλογή εμπλέκει τη χώρα σε γεωπολιτικές συγκρούσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία και την επιρροή της, μετατρέποντας, όπως όλα δείχνουν, τη Συρία σε προτεκτοράτο της.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, αλλά και η κατάσταση στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, υπογραμμίζουν τον ρόλο της Κύπρου ως κρίσιμου στρατιωτικού κόμβου. Η εμπλοκή της μεγαλόνησου στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο να βρεθεί στο στόχαστρο σε ενδεχόμενες πολεμικές αναμετρήσεις.

Επιφυλάξεις και ανησυχίες

Είναι φανερό πως η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά, επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής της ικανότητας και τη σύσφιξη των σχέσεων με τις δυτικές δυνάμεις, από την άλλη, όμως, η εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς ξένων δυνάμεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Οι πολίτες της Κύπρου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Η μετατροπή του νησιού σε στρατιωτικό ορμητήριο υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης πρέπει να εξυπηρετούν τον λαό, και όχι τις μεγάλες δυνάμεις που βλέπουν τη μεγαλόνησο ως πιόνι στη γεωπολιτική τους σκακιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου