Ένα κύμα πανικού κατακλύζει σήμερα τις παγκόσμιες αγορές, καθώς ο φόβος για πιθανή φούσκα των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης «ταράζει τους επενδυτές». Η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek αποκάλυψε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας «τρύπα» ενός τρισεκατομμυρίου στην αγορά. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις αναμένεται να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν πτώση στο άνοιγμα τους σήμερα, με τον S&P 500 να υποχωρεί περισσότερο από 2% και το Nasdaq να σημειώνει πτώση 3,5%. Η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Nvidia είναι μία από τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο, σημειώνοντας πτώση περίπου 13% στις πρώτες συναλλαγές. Η Αlphabet, Broadcom, η AMD και η Microsoft ακολούθησαν με σημαντικές απώλειες. Άλλες μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Constellation Energy, σημείωσαν πτώση άνω του 17%, ενώ η μεταβλητότητα της αγοράς παραμένει. Oι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αγορές ένιωσαν επίσης τον αντίκτυπο.
Η DeepSeek είχε παρουσιάσει το νέο της μοντέλο, το DeepSeek-R1, λίγο πριν το τέλος του 2024, αλλά τράβηξε την προσοχή του τεχνολογικού κόσμου με μια δημοσίευση στην πλατφόρμα Hugging Face πριν λίγες μέρες, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που έχει αναπτύξει. Τα μοντέλα της Deepseek είναι δωρεάν για τον καθένα να τα κατεβάσει, να τα βελτιώσει και να τα χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε σκοπό.
Αν και το ακριβές κόστος ανάπτυξης και η κατανάλωση ενέργειας του μοντέλου DeepSeek-R1, δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα, η εταιρεία παρουσίασε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κόστος είναι μόνο ένα κλάσμα των τελευταίων μοντέλων της OpenAI.
Η κινεζική DeepSeek έχει προκαλέσει πανικό στις διεθνείς αγορές, καθώς κατάφερε να συνδυάσει τις ικανότητες των πιο προηγμένων chatbot, χρησιμοποιώντας ένα μικρό μέρος του κώδικα και των τσιπ στα οποία βασίζονται οι κορυφαίες εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εξελίξεις αυτές που αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση κατά μήκος της εφοιαστικής αλυσίδας, από τους κατασκευαστές τσιπ έως τα κέντρα δεδομένων, αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις αναμενόμενες αποδόσεις από τις μυθικές αποτιμήσεις τεχνολογικών εταιρειών όπως η Nvidia, ο εξοπλισμός της οποίας τροφοδοτεί τα πιο προηγμένα συστήματα Α.Ι., αλλά και τις τεράστιες επενδύσεις που κάνουν εταιρείες όπως η Google, η Meta και η OpenAI για να αναπτύξουν την τεχνολογία τους.
Τα παραπάνω έρχονται ως απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την κινεζική υπερδύναμη. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε εισάγει σαρωτικούς ελέγχους εξαγωγών με στόχο να αποδυναμώσει τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας και να περιορίσει την ικανότητά της να κατασκευάζει προηγμένα τσιπ. Οι τελευταίοι κανονισμοί περιόρισαν την πρόσβαση της Κίνας σε 24 τύπους εξοπλισμού κατασκευής τσιπ και προηγμένου λογισμικού με στόχο να υπονομεύσουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας. Τα μέτρα αυτά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως τα ισχυρότερα που έχουν ληφθεί ποτέ, από την πρώην υπουργό Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.
Το Πεκίνο είχε επικρίνει την κίνηση αυτή ως παραβίαση των αρχών της ελεύθερης αγοράς, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καταπιέζουν την Κίνα με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Τα μέτρα αντανακλούν μεν την ανησυχία των ΗΠΑ για τη χρήση προηγμένων τσιπ στην στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας, είχαν ως στόχο σίγουρα και την προστασία των αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου