
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεδίπλωσε έναν άλλοτε διαβαθμισμένο χάρτη με τα τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών στρατηγικής σημασίας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ανταποκρινόμενος στην πρόταση Τραμπ για «εγγυήσεις» από το Κίεβο σε αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια.
O αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε προ ημερών την επιθυμία να προσφέρει το Κίεβο σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την αμερικανική οικονομική υποστήριξη.
«Εάν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως σε οποιαδήποτε διευθέτηση είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων από τους συμμάχους για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Το περασμένο φθινόπωρο, το Κίεβο είχε συμπεριλάβει την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στο «σχέδιο νίκης» που είχε παρουσιάσει με στόχο να βρεθεί σε θέση ισχύος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι είπε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει αυτούς τους πόρους σε Βόρεια Κορέα και Ιράν συμμάχους της Ρωσίας και ορκισμένους εχθρούς των ΗΠΑ. «Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε τον πλούτο μας», είπε ο Ζελένσκι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ πλούσια» σε κοιτάσματα περιφέρεια του Ντνιπροπετρόβσκ.
Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν εδώ και μήνες στο ανατολικό μέτωπο και σήμερα ανακοίνωσαν την κατάληψη της πόλης Τορέτσκ και του τεράστιου ορυχείου Toretskaya, που παρήγαγε περίπου 770.000 τόνους άνθρακα ετησίως.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη το οποίο είναι πολύτιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, που χρησιμοποιείται στην πυρηνική και στην αμυντική τεχνολογία. Στον χάρτη, πολλά από τα κοιτάσματα τιτανίου απεικονίζονταν στη βορειοδυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα των μαχών.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του, αλλά μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου