Τρίτη 1 Απριλίου 2025

ΣΜΥΝ χωρίς Διοικητή επί 2 μήνες – Η καταγγελία της ΠΟΕΣ σοκάρει

Armyvoice News
ΣΜΥΝ χωρίς Διοικητή επί δύο μήνες – Η καταγγελία της ΠΟΕΣ σοκάρει -Διοικητές που φεύγουν, υποδιοικητές που αναβαθμίζονται προσωρινά
Σοβαρά ερωτήματα για την εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) θέτει η ΠΟΕΣ, με εκτενείς και τεκμηριωμένες αναφορές στην επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό.

Η Ομοσπονδία σκιαγραφεί ένα σκηνικό αλλεπάλληλων, πρόχειρων και ανεξήγητων διοικητικών μεταβολών, που φανερώνουν όχι μόνο θεσμικό έλλειμμα αλλά και απουσία ελάχιστης διοικητικής σταθερότητας στη Σχολή, σε μια περίοδο που η πειθαρχία και η ψυχραιμία θα έπρεπε να αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Διοικητής που τοποθετήθηκε στη ΣΜΥΝ στις 8 Αυγούστου 2024 με εντολή του νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αποστρατεύθηκε μόλις έξι μήνες αργότερα, κατά τις έκτακτες κρίσεις του Φεβρουαρίου 2025.

Η ΠΟΕΣ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος Αξιωματικός ανήκε στην τάξη του 1994, η οποία, όπως τονίζει, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να κριθεί εκείνη την περίοδο, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και τη θεσμική ορθότητα της αρχικής του τοποθέτησης.

Ακόμη πιο προβληματική χαρακτηρίζεται η συνέχεια. Ο αντικαταστάτης του παραιτήθηκε — σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας — μέσα σε μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η επίσημη εκδοχή που αρχικά είχε διαρρεύσει έκανε λόγο για αποχώρηση μετά από ένα μήνα, ωστόσο η ΠΟΕΣ επιμένει ότι πρόκειται για χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, γεγονός που ενισχύει την εικόνα διοικητικής αστάθειας. Όπως καταγγέλλεται, δεν πραγματοποιήθηκε καν τελετή παράδοσης και παραλαβής, ενώ η Σχολή έμεινε χωρίς επίσημο Διοικητή για σχεδόν δύο μήνες.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, χρέη προσωρινού Διοικητή φέρεται να εκτελούσε Πλοίαρχος που είχε αποσπαστεί από παρακείμενη Υπηρεσία, όχι με την ιδιότητα του Διοικητή αλλά ως Υποδιοικητής. Ουσιαστικά, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, ένας αποσπασμένος Υποδιοικητής εκτελούσε χρέη Διοικητή σε μία από τις βασικές στρατιωτικές σχολές της χώρας, χωρίς επίσημη τοποθέτηση.

«Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να έχουν ξαναγίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε καν σε επίπεδο Σχολών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μόλις μία ημέρα πριν την αποστολή της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, η ΠΟΕΣ πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε επιτέλους επίσημη τοποθέτηση νέου Διοικητή στη ΣΜΥΝ, μετά από δύο μήνες διοικητικού κενού. Η υλοποίηση της απόφασης, ωστόσο, φέρεται να έγινε καθυστερημένα και υπό καθεστώς πίεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας, η οποία κάνει λόγο για πρωτοφανή κατάσταση ανοργανωσιάς σε εκπαιδευτικό στρατιωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, η διοικητική αυτή αποσύνθεση δεν είναι απλώς τυπικό πρόβλημα. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη απαξίωση των στρατιωτικών Σχολών, ιδίως εκείνων του ΠΝ, και λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για την επίρριψη ευθυνών και την εφαρμογή εξοντωτικών ποινών σε βάρος στελεχών και σπουδαστών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ΠΟΕΣ θέτει ευθέως το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να γίνεται επίκληση της ανάγκης για «τήρηση της πειθαρχίας» σε ένα περιβάλλον όπου η ίδια η Διοίκηση αδυνατεί να επιτελέσει βασικά διοικητικά της καθήκοντα.

Πέρα από το οργανωτικό χάος, αναδεικνύεται και η πολιτική διάσταση της διοίκησης. Η Ομοσπονδία υπαινίσσεται ότι το ΠΝ στοχοποιείται συνειδητά, παραθέτοντας δηλώσεις του ΥΕΘΑ περί «υδροκεφαλισμού» και «αναλογιών προσωπικού» που πρέπει να προσεγγίσουν τα διεθνή πρότυπα.

Υποστηρίζει ότι πίσω από τις συνεχείς αλλαγές ηγεσίας και τις παραιτήσεις βρίσκεται μια στρατηγική αποδόμησης των δομών του ΠΝ, ενταγμένη στο πλαίσιο απομάκρυνσης Αξιωματικών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις εξαγγελθείσες αυξήσεις στο στρατιωτικό προσωπικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας και απαξίωσης, η ΠΟΕΣ καταλήγει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να περιμένουν «ηρεμία» ή «πειθαρχία», όταν η ίδια η Πολιτεία και η Διοίκηση τις απογυμνώνουν από σταθερότητα, κύρος και θεσμικό σεβασμό.

Το παράδειγμα της ΣΜΥΝ λειτουργεί, κατά την Ομοσπονδία, ως μικρογραφία της γενικευμένης κρίσης στις ΕΔ – και η ευθύνη, όπως ξεκαθαρίζει, βαραίνει πλέον την κορυφή της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου