– Η ανάρτηση Μεθενίτη
Από Armyvoice News
«Στρατοκαβλίαση», παραιτήσεις και χάος στη ΣΜΥΝ – Η ανάρτηση του προέδρου της ΠΟΕΣ Δημήτρη Μεθενίτη που κατονομάζει όσους ευθύνονται
Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε το άγημα της ΣΜΥΝ κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, εξαιτίας των υβριστικών και ακραίων συνθημάτων που φώναξαν σπουδαστές του. Ωστόσο, πίσω από την εύκολη καταδίκη, κρύβεται μια βαθύτερη και πολύ πιο σοβαρή πραγματικότητα, την οποία αποκαλύπτει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Δημήτρης Μεθενίτης.
Όπως σημειώνει, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) βιώνει εδώ και μήνες ένα διοικητικό χάος. Από τον Αύγουστο έως σήμερα, η σχολή έχει αλλάξει τρεις διοικήσεις. Ο πρώτος διοικητής αποστρατεύθηκε στις «έκτακτες κρίσεις» του Φεβρουαρίου, ο επόμενος παραιτήθηκε μετά από μόλις ένα μήνα διαπιστώνοντας «χάος, εγκατάλειψη, υποστελέχωση και άθλιες προδιαγραφές», και σήμερα η ΣΜΥΝ λειτουργεί με υπηρεσιακό διοικητή, με απόσπαση. Μια τέτοια κατάσταση, τονίζει ο Μεθενίτης, είναι πρωτοφανής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη ουσιαστικής διοίκησης έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αποσύνθεσης, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στη ΣΜΥΝ. Αναφέρεται σε αποχωρήσεις στελεχών, υποστελέχωση, διοικητικές αρρυθμίες και κενά που προσπαθούν να καλυφθούν με πρόχειρες συγχωνεύσεις και ανακατανομές προσωπικού. Όλα αυτά, την ώρα που «η Ατζέντα 2030 πετάει», όπως σημειώνει με σαρκασμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην υποβάθμιση των σχολών υπαξιωματικών, τις οποίες παρομοιάζει με δομές «τύπου Κοινών Σωμάτων» που ετοιμάζονται να διοχετεύουν «είλωτες» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣ, είναι συστημική και βαθιά, και το περιστατικό με τα συνθήματα δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα του μεγαλύτερου προβλήματος.
Όσο για το ίδιο το σύνθημα, ο Μεθενίτης επισημαίνει πως τέτοιες αντιδράσεις στις ηλικίες των σπουδαστών δεν είναι πρωτοφανείς, παραδεχόμενος μάλιστα ότι και ο ίδιος στο παρελθόν συμμετείχε σε παρόμοιες συμπεριφορές, τις οποίες με την ωριμότητα του χρόνου αντιλαμβάνεται πλέον ως σοβαρά λάθη. Υπογραμμίζει ότι, εφόσον το περιστατικό επιβεβαιωθεί, θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις όπως προβλέπεται – αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι αλλού.
«Ποιος θα ελέγξει την πειθαρχία όταν δεν υπάρχει Διοίκηση;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει, και συνοψίζει όλη την ουσία. Δεν φταίνε αποκλειστικά οι σπουδαστές. Φταίει ένα σύστημα που τους αφήνει εκτεθειμένους, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς πλαίσιο, χωρίς διοικητική πυξίδα.
Το σύνθημα στην παρέλαση ήταν η σπίθα. Η φωτιά όμως σιγοκαίει εδώ και καιρό στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού – και όπως όλα δείχνουν, απειλεί να επεκταθεί αν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν σταματήσει να κάνει πως δεν βλέπει.
Φαντασου να εχουν περασει 25-30 χρονια για να καταλαβουν οτι δεν υπαρχουν στελεχη και οτι ακουγαν ειναι ραδιοαρβυλα η δεν ασχολουνταν καθολου και αντι να βρουνε λύσης η να γινουν γραπτες αναφορες δεν ασχολούνται και δηλωνουν παραίτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή