Ο Κύρτσος μιλά για φιάσκο με τα F-35, καθώς ο Τραμπ ελέγχει το λογισμικό και κρίνει ποιοι σύμμαχοι θα έχουν επιχειρησιακή ικανότητα.
Σε μείζον πολιτικό και αμυντικό ζήτημα αναδεικνύει την υπόθεση των F-35 ο Γιώργος Κύρτσος, με σημερινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο πρώην ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα «φιάσκο δισεκατομμυρίων» για την Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξαρτήσεις που συνοδεύουν την πανάκριβη επένδυση στο αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς.
«Η Πορτογαλία, ο Καναδάς και η Γερμανία αναθεωρούν τις παραγγελίες του F-35 γιατί δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ», γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει νέο κλίμα αβεβαιότητας στο ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Κύρτσο, είναι ότι ολόκληρο το λογισμικό των F-35 –και άρα η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση– παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ελέγχουν το κουμπί που τα κάνει αξιόμαχα», τονίζει, επισημαίνοντας πως με τον Μπάιντεν υπήρχε τουλάχιστον μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ τώρα «κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα κάνει ο Τραμπ».
Ήδη, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, χώρες όπως ο Καναδάς και η Γερμανία επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον αμερικανικό έλεγχο και την αστάθεια που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικές μονομερείς αποφάσεις της Ουάσιγκτον.
Ο Κύρτσος φέρνει στο προσκήνιο και ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα: την πιθανότητα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Όπως σημειώνει, η απώλεια παραγγελιών από συμμάχους μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε αναθεώρηση της στάσης τους απέναντι στην Άγκυρα, η οποία είχε αποβληθεί λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με τεράστιο στρατηγικό και πολιτικό κόστος.
«Θα καταλήξουμε με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και πλήρη εξάρτηση για το αν και για ποιόν θα πατήσει το κουμπί ο Τραμπ!», καταλήγει στην ανάρτησή του.
Η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει την αγορά 20 μαχητικών F-35, με προοπτική απόκτησης ακόμη 20 στο μέλλον.
Το κόστος της πρώτης φάσης εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα υποστήριξης, υποδομών και εκπαίδευσης. Παρότι η απόκτηση του αεροσκάφους προβάλλεται ως τεχνολογικό άλμα για την Πολεμική Αεροπορία, η απόλυτη εξάρτηση από τις ΗΠΑ για τη λειτουργία τους δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα στρατηγικής κυριαρχίας.
Η δημόσια τοποθέτηση του Κύρτσου αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις, ειδικά καθώς η Ελλάδα βαδίζει σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για τις αμυντικές δαπάνες και τη διαμόρφωση της στρατηγικής της στον μεταβαλλόμενο διεθνή συσχετισμό ισχύος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου