Τετάρτη 16 Απριλίου 2025

Υπαξιωματικοί ΙΕΚ, ψευδείς δηλώσεις και «ασυλία» τύπου Δένδια

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi

Υπαξιωματικοί ΙΕΚ, ψευδείς δηλώσεις και «ασυλία» τύπου Δένδια – Όταν ο ΥΕΘΑ επιβραβεύει καταδικασμένους, ποιος θα τιμωρήσει παρανομούντες σπουδαστές;
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Νίκου Δένδια, η έννοια της «νομιμότητας» αποκτά μια νέα, σχεδόν σουρεαλιστική διάσταση. Δεν είναι απλώς ότι διατηρεί στο πολιτικό του γραφείο έναν αξιωματικό αμετάκλητα καταδικασμένο, χωρίς καμία διάθεση απομάκρυνσης ή θεσμικού ελέγχου. Είναι ότι ταυτόχρονα κατασκευάζει την εικόνα μιας «νέας αρχιτεκτονικής» για την Άμυνα, προωθώντας την υποβάθμιση του ρόλου των υπαξιωματικών, τις σχολές των οποίων αντί να αναβαθμίσει από ΙΕΚ σε ΑΕΙ, επιχειρεί να τις καταργήσει.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο απόλυτης αναξιοκρατίας, δεν είναι περίεργο που ολοένα και περισσότεροι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών επιλέγουν να παρανομήσουν, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις για να κατοχυρώσουν θέσεις σε πανεπιστήμια μέσω του 10%. Όταν το παράδειγμα της παραβίασης του νόμου ξεκινά από την κορυφή, πώς μπορεί κανείς να ζητήσει συνέπεια και ήθος από όσους βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους;

Οι νέοι υπαξιωματικοί ανακαλύπτουν σταδιακά πως είναι σπουδαστές επιπέδου ΙΕΚ, παρότι η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.
Πως δεν έχουν δικαίωμα σε μεταπτυχιακές σπουδές, εκτός αν φοιτήσουν ξανά από την αρχή σε ΑΕΙ. Και αν το τολμήσουν, και πάρουν δεύτερο πτυχίο, η μόνη «ανταμοιβή» είναι να μπορέσουν μεταταχθούν ως αξιωματικοί – όσοι δηλαδή προφθάσουν, πριν εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο για «Σώμα Υπαξιωματικών».

Αυτή η αβεβαιότητα γεννά ανασφάλεια. Και η ανασφάλεια, με τη σειρά της, ανοίγει την πόρτα στην παραβίαση των κανόνων. Όλο και περισσότεροι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, γνωρίζοντας πως το σύστημα εγγραφών στα ΑΕΙ είναι διάτρητο, αξιοποιούν το σύστημα του 10% για να κατοχυρώσουν θέση και σε δεύτερη σχολή, υποβάλλοντας ψευδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι αλλού.

Παραμένουν κανονικά στις στρατιωτικές σχολές, αποφοιτούν, και παράλληλα ξεκινούν και τη φοίτηση στη δεύτερη σχολή, με πλήρη αξιοποίηση του περιθωρίου ν+2 χωρίς καν να δώσουν κατατακτήριες.

Το κράτος το γνωρίζει. Όπως παραδέχθηκε αρμόδιος του Υπουργείου Παιδείας σε σχετική καταγγελία, διασταύρωση στοιχείων μεταξύ ΑΕΙ και στρατιωτικών σχολών δεν γίνεται ποτέ – εκτός αν υπάρξει καταγγελία. Δηλαδή το μόνο φίλτρο είναι ο φόβος του να σε πιάσουν, και αυτό για τους περισσότερους δεν λειτουργεί καν ως αποτρεπτικό.

Αντί να ελέγχει και να αποτρέπει την παρανομία, το ίδιο το σύστημα την ενθαρρύνει με την αδράνειά του. Και αντί να προσφέρει στους σπουδαστές νόμιμες δυνατότητες εξέλιξης, τους ωθεί στο να πατήσουν πάνω στα κενά και να ελιχθούν παράνομα.

Το Armyvoice.gr δέχεται όλο και πιο συχνά τέτοιου είδους καταγγελίες – είτε από αγανακτισμένους γονείς, είτε από ανθρώπους μέσα στο σύστημα που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τη νομιμότητα να θεωρείται αφέλεια και την παρανομία να λειτουργεί ως «προσόν». Δεν είναι άλλωστε και πρωτότυπο, αφού ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που διατηρεί στο γραφείο του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο αξιωματικό χωρίς να διασταυρώνει καν το πλήθος των στοιχείων που υπάρχουν, είναι ο πρώτος που προωθεί την παρανομία, δια του παραδείγματος.

Το υπουργείο εθνικής άμυνας δεν επιβραβεύει τη νομιμότητα. Το ίδιο πράττει και η πολιτεία συνολικά. Εκπαιδεύει τους νέους όχι στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια, αλλά στο πώς να κρύβουν την αλήθεια, να ψάχνουν παρακάμψεις και να ελπίζουν ότι δεν θα τους ανακαλύψουν.

Όπως ακριβώς κάνει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επιβραβεύοντας καταδικασμένους αξιωματικούς και προσφέροντάς τους «ασυλία» στο στρατιωτικό του γραφείο.

Αν συνεχιστεί αυτή η συνθήκη, αν η σιωπή συνεχίσει να καλύπτει την αδικία, τότε το κράτος θα συνεχίσει να παράγει ανθρώπους που δεν πιστεύουν στους θεσμούς του, όσο κι αν ο κ. Δένδιας επιχειρεί να πείσει για το αντίθετο στις ομιλίες του. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο επικίνδυνο από όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου