armyvoice.gr
Με Νίκο Δένδια οι στρατιωτικοί πληρώνουν για την Υγεία τους – Τι είπε και τι παρέλειψε να πει για το νομοσχέδιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Βουλή
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επανέλαβε τις γνωστές επικοινωνιακές γραμμές: «νοικοκύρεμα», «εξορθολογισμός», «νέες δυνατότητες» για τους στρατιωτικούς.
Πίσω όμως από τα μεγάλα λόγια, κρύβεται μια πραγματικότητα που φέρνει σε δύσκολη θέση χιλιάδες στρατιωτικούς, αποστράτους και τις οικογένειές τους — και την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) έχει ήδη αποκαλύψει.
Ο κ. Δένδιας μίλησε για «διοικητικό χάος» στα στρατιωτικά νοσοκομεία, λες και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί το δημιούργησαν.
Παρέβλεψε όμως ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονταν τόσα χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις άφησαν σκοπίμως τα νοσοκομεία χωρίς ΑΦΜ, χωρίς αυτόνομους προϋπολογισμούς και χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Και τώρα, αντί να ενισχυθεί ο στρατιωτικός χαρακτήρας τους, ο δρόμος που ανοίγει το νομοσχέδιο είναι η οικονομική εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση.
Στρατιωτικά είδη
Ο Υπουργός επαίνεσε τη δυνατότητα των στρατιωτικών να ασφαλίζονται ιδιωτικά και να χρησιμοποιούν ιδιωτικές δομές.
Αυτό που απέφυγε να αναφέρει είναι ότι επιβάλλεται επιβάρυνση στις παροχές Υγείας που μέχρι σήμερα προσφέρονταν εντός των στρατιωτικών νοσοκομείων. Όποιος θέλει περίθαλψη χωρίς τεράστιες αναμονές ή περιορισμούς, θα πρέπει απλώς να πληρώσει. Και φυσικά, αυτό βαφτίζεται «νέα δυνατότητα».
Η ΠΟΕΣ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι με τις αλλαγές αυτές, οι στρατιωτικοί σπρώχνονται έξω από τα δικά τους νοσοκομεία, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των στρατιωτικών υποδομών — ακόμα και αν δεν έχουν συνεισφέρει ποτέ σε αυτές.
Ο κ. Δένδιας το επιβεβαίωσε, παρουσιάζοντας με υπερηφάνεια ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ για όλους». Μόνο που οι πρώτοι που μένουν εκτός είναι ακριβώς αυτοί που υπηρετούν και πληρώνουν: οι ίδιοι οι στρατιωτικοί.
Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι το νομοσχέδιο φέρνει το σπάσιμο της στρατιωτικής υγειονομικής αυτονομίας: ενοποίηση, υπαγωγή στο Υπουργείο Υγείας, και σταδιακή αφομοίωση στο ΕΣΥ. Το ΓΕΕΘΑ αποκτά υπερεξουσίες, η διακλαδικότητα θεσμοθετείται χωρίς να κατονομάζεται και η 8η «χακί» Υγειονομική Περιφέρεια βαδίζει προς πολιτικό έλεγχο.
Όσο για το ΝΙΜΤΣ, το οποίο η ΠΟΕΣ περιέγραψε ως «ΚΑΠΗ στρατιωτικών», ο Υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας: τι ακριβώς θα γίνει με τους χιλιάδες απόστρατους που έχουν δικαιώματα εκεί; Αντί απαντήσεων, αόριστες υποσχέσεις για «καλύτερη διοίκηση» και «αξιοποίηση» των κενών κλινών.
Στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου υπηρεσίας στα 40 έτη, η ομιλία Δένδια απλώς παρέκαμψε την ουσία: ότι το μέτρο, το οποίο αρχικά αγγίζει τους ΕΠΟΠ, ανοίγει τον δρόμο για συνολική εφαρμογή στο σύνολο των στελεχών. Η ΠΟΕΣ το έχει ήδη επισημάνει: η κατάργηση της διπλής πενταετίας και η νέα επιμήκυνση θα οδηγήσουν σε στρατιωτικούς που θα δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς επαρκείς συντάξεις.
Στρατιωτικά είδη
Όσο για τα Μετοχικά Ταμεία, η αποσιώπηση ήταν εκκωφαντική. Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι δεν θα ακολουθήσει ενοποίηση και υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων τους, όπως η ΠΟΕΣ κατήγγειλε.
Ο κ. Δένδιας παρουσίασε ένα αφήγημα «μεταρρυθμίσεων» που υποτίθεται ότι ενισχύουν το στρατιωτικό προσωπικό. Όμως πίσω από τις λέξεις, το νομοσχέδιο νομοθετεί την αποδόμηση της στρατιωτικής Υγείας, τη μετακύλιση του κόστους στους ίδιους τους στρατιωτικούς, και το ξεπούλημα της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συστηματική στρατηγική αποδυνάμωσης του στρατιωτικού ιστού της χώρας. Και οι μάσκες, όπως πολύ σωστά προειδοποίησε η ΠΟΕΣ, έχουν πια πέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου