Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Από τους ΕΠ.ΟΠ. στους ακόμη πιο φθηνούς Υπαξιωματικούς

ΦΩΤΟ: Μητσοτάκης-Δένδιας-Φλώρος, ο τελευταίος ΥΕΘΑ εν αναμονή!
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με συνεχείς ανακοινώσεις και αναδημοσιεύσεις κειμένων προσπαθεί να αναδείξει τους λόγους που οι φτωχοί νέοι δεν πρέπει να καταταγούν Μισθοφόροι Στρατιώτες, ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ.
Τελευταία, συγκεκριμένο μιλιταριστικό σαιτ, φερέφωνο των κυβέρνησης και συστηματικός υμνητής του ΥΕΘΑ Δένδια, στο πλαίσιο του νέου κύματος καθεστωτικής προπαγάνδας του ΥΠΕΘΑ επιλέγει να διοχετεύσει «ανησυχίες» για τον θεσμό των ΕΠΟΠ, μέσα από ανώνυμα άρθρα «ειδικών συνεργατών».
Εξέλιξη που φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τους σχεδιασμούς Δένδια για ένα ακόμη πιο φθηνό και αναλώσιμο Σώμα Υπαξιωματικών.
Το κείμενο που αναδημοσιεύουμε (και με το οποίο φυσικά δεν ταυτιζόμαστε) δίνει την δυνατότητα σε όλους, τόσο τους φτωχούς νέους που συμμετείχαν στον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ. αλλά και σε όσους υπηρετούν, να συνειδητοποιήσουν τις ευρύτερες στοχεύσεις.
Καλούμε την φτωχή νεολαία να μην καταταγεί Μισθοφόρος Στρατιώτης ΟΒΑ-ΕΠ.ΟΠ. και κανένας μαθητής να μην δηλώσει Στρατιωτικές Σχολές.

Αιφνιδίως και χωρίς εξήγηση, εμφανίζεται ένα «πρόβλημα» με τον θεσμό των ΕΠΟΠ, το οποίο δημοσιεύεται σε ένα κατά τα άλλα σοβαρό μέσο ενημέρωσης για θέματα άμυνας, με επίκεντρο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, προκύπτουν εύλογα τα εξής ερωτήματα:
Από πού προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή του θεσμού των ΕΠΟΠ;
Είναι τελικά θεσμός ή απλώς ένας υπηρεσιακός όρος;
Από πότε οι θεσμοί του στρατεύματος κρίνονται ή αναμορφώνονται με βάση συγκρίσεις με τα λοιπά σώματα ασφαλείας;
Πότε η αναγνωρισιμότητα της ονομασίας ενός θεσμού από την κοινωνία αναγορεύτηκε σε «πρόβλημα»; 
Τι θα προσφέρει πρακτικά μια αλλαγή ονομασίας; 
Και αν αυτό είναι το θέμα, γιατί να μην περιοριστεί κανείς μόνο σε αυτή;
Δεν υπόκεινται οι ΕΠΟΠ πλήρως στη στρατιωτική πειθαρχία και τους κανονισμούς; Και αν ναι, γιατί τίθεται θέμα;
Δεν είναι ικανοί για μάχιμες ή επιτελικές αποστολές; Με ποιο σκεπτικό;
Δεν εκπαιδεύονται, δεν αξιολογούνται, δεν είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι;
Υπολείπονται σε δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι των άλλων στρατιωτικών; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Τι θα προσφέρει ουσιαστικά ένας «νέος θεσμός» πέρα από λογιστικές εξοικονομήσεις;

Ο θεσμός των ΕΠΟΠ (και όχι «το ΕΠΟΠ») εισήχθη το 2001 για να αντικαταστήσει τους προηγούμενους θεσμούς των ΕΜΘ, ΕΠΥ και ΟΠΥ. Οι τελευταίοι έχουν ήδη καταργηθεί και μόνο λίγοι ΕΜΘ παραμένουν, οι οποίοι πρόκειται να αποστρατευτούν σύντομα – η τελευταία πρόσληψη ΕΜΘ έγινε το 2000.

Οι ΕΠΟΠ αποτελούν μαζικό σώμα υπαξιωματικών στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενός ημι-επαγγελματικού στρατού, με διαφορές κυρίως στα οικονομικά και στους χρόνους προαγωγής.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους είναι απολύτως ταυτόσημα με όλων των άλλων στελεχών. Οι στρατιωτικοί κανονισμοί εφαρμόζονται το ίδιο για όλους και οι υποχρεώσεις απορρέουν από αυτούς, όχι από τον τρόπο εισαγωγής ή την ονομασία του θεσμού.

Τα προβλήματα που επισημαίνονται – όπως η χαμηλή επάνδρωση και η οικονομική δυσπραγία – δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται στους ΕΠΟΠ ή στους ΕΜΘ. Δεν λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, δεν διοικούν.

Την ευθύνη φέρουν οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες. Ο θεσμός των ΕΠΟΠ σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και αξιωματικών της Σχολής Ευελπίδων.

Σήμερα, υπαξιωματικοί κάθε προέλευσης επιφορτίζονται με καθημερινά καθήκοντα που εκτείνονται από τις αρμοδιότητες στρατιώτη έως εκείνες κατώτατου αξιωματικού. Αν επιχειρήσουμε να καταγράψουμε πλήρως αυτά τα αλλότρια καθήκοντα, θα χρειαστούμε τόμους.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε εισηγείται έναν «νέο θεσμό» υπαξιωματικών με χαμηλότερο κόστος, χωρίς να προσφέρει κάτι επιχειρησιακά.

Επαναφέρει τη συζήτηση περί δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών», ενώ στοχοποιεί και απαξιώνει τους σημερινούς θεσμούς.

Συνδέεται άμεσα με την εσκεμμένη υποβάθμιση των στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών, την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας και την παραμονή σε βαθμούς – πρώτα στους αξιωματικούς, πρόσφατα στους ΕΠΟΠ και, προσεχώς, στο σύνολο των υπαξιωματικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο του «ειδικού συνεργάτη» μόνο τυχαίο δεν είναι.

Αν συνυπολογίσουμε τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Νίκου Δένδια για τη χαμηλή επάνδρωση, τις εξελίξεις περί συγχωνεύσεων ή καταργήσεων μονάδων, την αριθμητική κατάρρευση του προσωπικού από πάνω από 140.000 προ μνημονίων σε κάτω από 80.000 σήμερα, και τη ρητορική περί «μικρότερου και ισχυρότερου στρατεύματος» της Ατζέντας 2030, η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Το άρθρο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την έναρξη ενός «μασάζ» προς την κοινή γνώμη και μιας οργανωμένης επίθεσης στους υπαξιωματικούς όλων των προελεύσεων.

Ο στόχος είναι προφανής: δημιουργία φθηνότερου Σώματος Υπαξιωματικών – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

4 σχόλια:

  1. Το είχα διαβάσει σε άλλο άρθρο αλλά που δεις τι έγραψαν στο κρανοςgr που θέλουν να κάνουν δόκιμους τους ΕΠΟΠ και ότι ξεκινα ο επαγγελματίκος στρατός....δηλαδή τόσα χρόνια τι κάναμε?
    Όποιος έγραψε το άρθρο στην σελίδα που γλύφει τους πάντες ΔΣ εν έχει πάει πουθενά και είναι καθαρά από αξιωματικό που η μέγιστη απόσταση που έκανε με υπηρεσιακό όχημα έως την Λάρισα και για χρόνια ότι βλέπουν θεωρούν ότι όλα τα στρατόπεδα είναι ίδια με τα δικά τούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα στην ηγεσία όταν πιστεύουν ότι ζούμε φτηνά όταν αυτή μένουν για χρόνια στα ΣοΑ και άλλη μπαίνουν για 1 με 2 χρόνια και δεν ξαναμπαίνουν ποτέ η και αυτή που δεν μπαίνουν ποτέ τους.Με τα σημερινά δεδομένα άμα θέλουν φτηνά θα πρέπει να είναι φτηνά ο τρόπος ζωής που δεν είναι και όλα έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια.
    Η χορήγηση γίνεται σπάνια ένας στα 20 χρόνια 3-4 φορές πήρε αυτά είναι για άτομα που είναι σε γραφείο και όχι που είναι συνέχεια αριστερά και δεξιά στον ήλιο και κουβαλάνε και όχι σαν τους παπατζηδες που κουβάλησαν και το λένε στο πληθυντικό,λες και ήταν η μοναδική.
    Αν θέλουν να κοιμούνται όλοι μέσα σαν τις ταινίες θα πρέπει να σκεφτούν ότι κανένας δεν θα έχει οικογένεια και ούτε υπάρχουν η εγκατάστασης και αυτό είναι σίγουρο ..επειδή 3-4 στρατόπεδο έχουν κτήρια δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτσι ..πάνε στα νησιά να δεις..τα λεφτά που φάγανε η προηγούμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι ξαφνικά έχουν πρόβλημα με αυτούς που δεν είναι βύσματα και η γνωστή σελίδα (κράνος ) που αγαπάει τον στρατό γραφει ένα άρθρο το οποίο κλασικά αξιωματικός ενός γραφείου το ανάρτησε στην σελίδα τους μη έχοντας γνώσεις τις πραγματικότητας που είναι από αυτούς που θεωρούν ότι όλα τα στρατόπεδα είναι ίδια και δεν υπάρχει διαφορά με το δικό τους και κάνουν επισκέψεις όχι για να πούνε κάτι σημαντικό αλλά επειδή ήτανε ευκαιρία να έρθουν να δούνε το Νησί μιας και δεν ήρθαν ποτέ και σε λίγα χρόνια μάλλον θα φύγουν ,λέγοντας το γνωστό παραμύθι ότι γνωρίζουν για την έλλειψη πρωσοπικου ( όμως πήραν σταδιακά 10 ,15 και 30 και τέλος 5 άτομα ) εντελώς τυχαία όλα αυτά από άτομο που ήταν στο ίδιο ποστο
    Πώς φαίνεται ότι υπάρχουν τέτοια άτομα είναι εύκολη η απάντηση,κάποια άτομα που ήτανε σε γραφείο που πατούσαν μάρμαρο και πλακάκι πήγαν ξαφνικά σε νησί και τρελάθηκαν...και παρόλο αυτά δεν έγινα κάποια αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο τέλος δεν θα μείνουν και αρκετοί οπότε ας κάτσουν να διατάζουν ο ένας τον άλλον για το καφέ και τις καθαριοτητες μιας τους μισούς τους έχουν τεντώσει τα μπούτια άλλους σε άσκησης αριστερά και δεξιά και άλλους μόνιμους αριστερά και δεξιά για καθαριότητα αλλά και για κόψιμο χόρτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή