Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

ΟΒΑ: Οι Δούλοι του Ελληνικού Στρατού στους οποίους έταξαν Καριέρα στον Στρατό


Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω έναν έντονο προβληματισμό που συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοι ΟΒΑ, σχετικά με τη μισθολογική ανισότητα που προκύπτει από τις επερχόμενες αυξήσεις του Οκτωβρίου 2025, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και επιβεβαιωθεί από πλήθος δημοσιευμάτων.
Οι ΟΒΑ, όπως είναι γνωστό, αναλαμβάνουν ισοδύναμα –και πολλές φορές ταυτόσημα– καθήκοντα με τα στελέχη του μόνιμου προσωπικού: υπηρεσίες, ασκήσεις, συμμετοχή σε επιχειρησιακές δραστηριότητες, αποστολές. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στις απαιτήσεις και τις ευθύνες μεταξύ ενός ΟΒΑ και ενός ΕΠΟΠ ή μονίμου στελέχους αντίστοιχου χαμηλόβαθμου επιπέδου.
Ωστόσο, με βάση τα ισχύοντα και όσα εξαγγέλθηκαν για τον Οκτώβριο, οι ΟΒΑ δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο αναμορφωμένο μισθολόγιο, ούτε να λάβουν το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών που ήδη εφαρμόστηκε για μόνιμο προσωπικό. Την ίδια στιγμή, νέοι ΕΠΟΠ που μόλις έχουν προσληφθεί ή στελέχη αντίστοιχης βαθμίδας, θα δουν πολλαπλές αυξήσεις, ενώ εμείς παραμένουμε αποκλεισμένοι από κάθε σχετική ρύθμιση.
Αυτό το γεγονός δεν δημιουργεί μόνο αίσθημα αδικίας· δημιουργεί και ενδοϋπηρεσιακές ανισορροπίες: 
γιατί ένας ΟΒΑ να εκτελεί τα ίδια (ή και περισσότερα) καθήκοντα με έναν νεοεισερχόμενο ΕΠΟΠ, εφόσον ο δεύτερος απολαμβάνει πλήρη μισθολογική κάλυψη και επιδόματα, ενώ ο πρώτος ο οποίος μπορεί να υπηρετεί και 4 χρόνια παραπάνω,παραμένει στο βασικό ποσό χωρίς επιδόματα επικινδυνότητας, χωρίς προσαύξηση, χωρίς καμία επιβράβευση;
Η αρχή της αναλογικότητας επιβάλλει πως ίση εργασία πρέπει να συνοδεύεται από ίση αμοιβή. Ο αποκλεισμός των ΟΒΑ από τις αυξήσεις δεν εδράζεται σε υπηρεσιακή ή επιχειρησιακή διαφοροποίηση, αλλά αποκλειστικά στη νομική μορφή της σχέσης εργασίας, αγνοώντας ότι στην πράξη, τα καθήκοντα και η ευθύνη παραμένουν ίδια. Αν λοιπόν, όπως φαίνεται, η Πολιτεία επιθυμεί να διαφοροποιεί αμειβόμενα τους ανθρώπους της βάσει συμβάσεων και όχι βάσει προσφοράς, τότε η ίδια η υπηρεσία οφείλει να οριοθετήσει σαφώς και τα καθήκοντα των ΟΒΑ, απαλλάσσοντάς τους από ευθύνες και υπηρεσίες αντίστοιχες των μονίμων στελεχών.
Η αδικία εντείνεται από το γεγονός ότι οι ΟΒΑ δεν δικαιούνται αποζημίωση για 24ωρες υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι εκτελούν μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων και νυχτερινών υπηρεσιών εντός των μονάδων.
Σε πολλές μονάδες, οι ΟΒΑ επιφορτίζονται με 6 ή 7 υπηρεσίες ανά μήνα, αριθμός συχνά υψηλότερος από τους μονίμους, χωρίς καμία χρηματική ή διοικητική αναγνώριση.
Να ενταχθούν και οι ΟΒΑ στις μισθολογικές προβλέψεις των αυξήσεων του 2025, καθώς και να λάβουν το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών, εφόσον εκτελούν καθήκοντα αντίστοιχα των μονίμων στελεχών.
Σε διαφορετική περίπτωση, ζητούμε την καθαρή οριοθέτηση καθηκόντων, και τη διασφάλιση ότι οι ΟΒΑ δεν θα χρησιμοποιούνται ως πλήρες προσωπικό χωρίς αντίστοιχη θεσμική ή μισθολογική αναγνώριση.
 
Επιβεβαιώνει το ΓΕΣ αυτή την καταγγελία;
 
Εμείς τους καλούμε να αναλογιστούν τι σημαίνει Καριέρα στον Στρατό και να Παραιτηθούν.
Κανένας νέος και νέα σε Στρατιωτικές Σχολές.
Κανένας να Μην Καταταγεί ως Μισθοφόρος Στρατιώτης ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ.  

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου