Mεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Ερύμανθου στην ορεινή Δυτική Αχαία η οποία απειλεί σπίτια αλλά και τις φυλακές Αγίου Στεφάνου όπου κρατούνται πάνω 500 τρόφιμοι. Σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο ΠΡΙΝ η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι επικίνδυνη και αποπνικτική από τους καπνούς της μεγάλης φωτιάς.
Στο πύρινο μέτωπο, επιχειρούν 50 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 18 οχήματα ενώ ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα με 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στο ΠΡΙΝ, η κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα είναι εκτός ελέγχου και οι κρατούμενοι παραμένουν στα κελιά τους που έχουν γεμίσει από κανπούς, χωρίς καμία ενημέρωση για την τύχη τους σε περίπτωση που οι φλόγες απειλήσουν το συγκρότημα των φυλακών.
Μάλιστα σε επικοινωνία φιλικού προσώπου με το αρχιφυλάκιο του σωφρονιστικού καταστήματος για την κατάσταση που επικρατεί και το εάν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο και ότι η κατάσταση είναι όντως δύσκολη και αποπνικτική, εντείνοντας τις ανησυχίες για την τύχη των κρατούμενων, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πώς ο κρατικός μηχανισμός και η διοίκηση των φυλακών αντιλαμβάνονται την προστασία όλων των ανθρώπινων ζωών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου