Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ εχθρών και «συμμάχων» για τη μοιρασιά της λείας

Οι πυκνές εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία επιβεβαιώνουν ακόμα πιο εμφατικά την ιμπεριαλιστική φύση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας και όσα διακυβεύονται για όλα τα στρατόπεδα: Τα λιμνάζοντα κεφάλαια αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο, πρώτες ύλες και δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Στη μοιρασιά της «λείας» έχουν βγει τα μαχαίρια ακόμα και μεταξύ «συμμάχων» στον ευρωατλαντικό άξονα, τα αντικρουόμενα συμφέροντα ομολογούνται ανοιχτά και οι αντιθέσεις βγαίνουν απροκάλυπτα στη φόρα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσης της σύγκρουσης σε ευρωπαϊκό έδαφος μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με διάφορα οχήματα: Τον «υβριδικό πόλεμο», στον οποίο το ΝΑΤΟ εξετάζει πώς θα απαντήσει, τις επιθέσεις στον ρωσικό «σκιώδη στόλο» και σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, τα ευρωπαϊκά στρατεύματα που ενδέχεται να αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος και η Ρωσία θα θεωρεί «νόμιμους στόχους» της, τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που παζαρεύεται να κατασχεθούν για να αγοραστούν ευρωπαϊκά όπλα για την Ουκρανία.

Την περασμένη Κυριακή, Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Φλόριντα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο, τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζ. Κούσνερ, σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου, ενώ την Τρίτη ο Γουίτκοφ με τον Κούσνερ είχαν συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Να υπογραμμιστεί ότι αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας έχει συμφωνηθεί να είναι «εμπιστευτικές», χωρίς διαρροές στον Τύπο και χωρίς να ενημερωθούν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ή η ΕΕ.

Η μόνη ενημέρωση που είχαν οι Ευρωπαίοι για όσα ειπώθηκαν στη Φλόριντα ήταν από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ο οποίος μετέβη στο Παρίσι τη Δευτέρα και μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες.
«Παίζουν και με εσάς και με εμάς…»

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, από την οποία ισχυρίζεται πως κατέχει αποσπάσματα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι πολύ ενδεικτική του κλίματος μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Ο Μακρόν φέρεται να προειδοποίησε πως «υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να προδώσουν την Ουκρανία σχετικά με το εδαφικό ζήτημα και διατυπώνοντας ασαφείς εγγυήσεις ασφαλείας».

«Παίζουν παιχνίδια και με εσάς και με εμάς», φέρεται να είπε ο Γερμανός καγκελάριος Φρ. Μερτς, αναφερόμενος πιθανότατα στην επίσκεψη του Γουίτκοφ στη Μόσχα και κάλεσε τον Ζελένσκι να είναι «πολύ προσεκτικός».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ουκρανία και τον Βολοντιμίρ μόνους με αυτούς τους τύπους», φέρεται να είπε ο Φινλανδός Πρόεδρος Αλ. Στουμπ, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε συμφώνησε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τον Βολοντιμίρ».

Ο Γάλλος Πρόεδρος διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας πως «δεν υπάρχει δυσπιστία» και χαρακτηρίζοντας καθοριστική την ενότητα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η «Washington Post» εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσει την πίεση στον Ζελένσκι, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους όρους που θέλει η Ουάσιγκτον. Πολλοί πιστεύουν μάλιστα ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στην Ουκρανία, που έχει αγγίξει και τον ίδιο τον Ζελένσκι, προκλήθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ μετά τις διαπραγματεύσεις Κιέβου – Ουάσιγκτον στη Φλόριντα φρόντισε να επισημάνει ότι «η Ουκρανία έχει μερικά δύσκολα προβληματάκια», καθώς «υπάρχει μια υπόθεση διαφθοράς που δεν βοηθάει».

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες και εκπροσώπους «δεξαμενών σκέψης», σημειώνει πως οι «ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία προκαλούν έντονες αμφιβολίες σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για το εάν οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Ευρώπης».

Υπάρχει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ενδιαφέρεται περισσότερο για τη βελτίωση των σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία παρά για την υπεράσπιση του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «οι ΗΠΑ παρουσιάζονται μεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και του NATO, υποδηλώνοντας ότι η Αμερική δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό της μέλος της Συμμαχίας».
Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη

ΗΜόσχα κατηγορεί την Ευρώπη ότι εμποδίζει τις «ειρηνευτικές» προσπάθειες των ΗΠΑ και ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ευρώπη, αλλά «αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη».

Πρόσθεσε ότι θα λάβει μέτρα κατά των τάνκερ των χωρών που βοηθούν την Ουκρανία. Χαρακτήρισε δε ως «πειρατεία» τις πρόσφατες επιθέσεις κοντά στην Τουρκία σε δεξαμενόπλοια που φέρονται να ανήκουν στον ρωσικό «σκιώδη στόλο» και σε ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, και δήλωσε ότι η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές εγκαταστάσεις και πλοία.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι το Παρίσι συνεχίζει να αναζητά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η SVR παραπέμπει σε διάταγμα της γαλλικής κυβέρνησης που επιτρέπει, όπως αναφέρεται, «τη χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών για την παροχή βοήθειας σε “τρίτο κράτος που βρίσκεται αντιμέτωπο με ένοπλη σύγκρουση“».

Για να χειριστεί μαχητικά και ορισμένους εξοπλισμούς το Κίεβο «θα χρειαστεί ξένες ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες εξοπλισμένες με σύγχρονα δυτικά, κυρίως γαλλικά, όπλα».

«Η παρουσία γαλλικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στην Ουκρανία (…) θα θεωρηθεί ως άμεση εμπλοκή της Γαλλίας σε εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας» και οι «γαλλικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες θα γίνουν νόμιμος στόχος υψηλής προτεραιότητας», προειδοποιεί η SVR.

Οι «εγγυήσεις ασφαλείας» δεν πρέπει να συζητηθούν χωρίς τη συμμετοχή των Ουκρανών και των Ευρωπαίων (τον «Συνασπισμό των Προθύμων»), καθώς «είναι οι εγγυητές» και θα επηρεαστούν από οτιδήποτε αλλάξει την «ασφάλεια» της Ευρώπης επέμεινε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πάντως και το ζήτημα των «εγγυήσεων ασφαλείας» διχάζει την ΕΕ, με τα ευρωπαϊκά κράτη να διαφοροποιούνται ως προς τη μορφή τους. Για παράδειγμα, η Φινλανδία δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη να παράσχει στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία «μηχανισμών ασφαλείας», επισημαίνοντας πως οι «εγγυήσεις» μπορούν να παρασχεθούν μόνο από «μεγαλύτερες χώρες», μεταξύ άλλων των ΗΠΑ.

Η Εσθονία επανέλαβε πως θα στείλει στρατεύματα αν αποφασιστεί να αναπτυχθεί μια «δύναμη διασφάλισης» σε ουκρανικά εδάφη.
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει «πιο επιθετική» απάντηση στον «υβριδικό πόλεμο»

Το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «προληπτικών ενεργειών» ως «απάντηση» στον ρωσικό υβριδικό πόλεμο, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «εξαιρετικά ανεύθυνο βήμα» και να προειδοποιεί για «κινδύνους» και «συνέπειες».

Τα περιστατικά των τελευταίων μηνών κυμαίνονταν από εισχωρήσεις drones και μαχητικών αεροσκαφών μέχρι παρεμβολές GPS και ύποπτες δολιοφθορές, συμπεριλαμβανομένης μιας έκρηξης σε βασική σιδηροδρομική σύνδεση Πολωνίας – Ουκρανίας.

Ο ναύαρχος Τζ. Κ. Ντραγκόνε, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στους «Financial Times» ότι το ΝΑΤΟ επανεκτιμά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις υβριδικές απειλές.

«Μελετάμε τα πάντα… Στον κυβερνοχώρο κρατάμε στάση αναμονής για να αντιδράσουμε. Το να είμαστε πιο επιθετικοί ή να είμαστε προληπτικοί αντί να αντιδράμε είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε στους FT.

Η Ρωσία «συνεχίζει να δοκιμάζει την αποτρεπτική μας ικανότητα» και «αντιμετωπίζουμε πραγματικούς και διαρκείς κινδύνους», ανέφερε και ο Ρούτε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα.

Επαναλαμβάνοντας τις σχετικές καταγγελίες, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ με αεριωθούμενα αεροσκάφη και drones, έχει πραγματοποιήσει δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις, έχει στείλει κατασκοπευτικά πλοία σε ΝΑΤΟικά ύδατα.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ 5 drones πέταξαν πάνω από τη γαλλική στρατιωτική βάση του Ιλ Λονγκ στη Βρέστη, που φιλοξενεί τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της γαλλικής πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης, όπως έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής χωροφυλακής.
«Πόλεμος» για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αντικρουόμενα συμφέροντα υπάρχουν και στο θέμα των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τόσο ανάμεσα σε ΕΕ – ΗΠΑ, όσο και μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Η δε Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι θα απαντήσει σκληρά και μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, είπε πως μια κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα αποτελεί «αιτία πολέμου».

Την περασμένη βδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσ. φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για δύο πιθανές λύσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία την περίοδο 2026-2027: Δανεισμό από την ΕΕ, ο οποίος θα βασίζεται στον προϋπολογισμό της Ενωσης, και «δάνειο αποζημιώσεων», το οποίο θα εξουσιοδοτεί την Κομισιόν να δανείζεται ταμειακά υπόλοιπα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ, τα οποία κατέχουν ακινητοποιημένα στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ταμεία του Κιέβου αναμένεται να αδειάσουν τους πρώτους μήνες του 2026.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει το «Politico», η πρόταση για «δάνειο αποζημίωσης» ύψους 165 δισ. ευρώ για την Ουκρανία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου χρηματοδοτικού πακέτου, αξίας έως 210 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Το «δάνειο αποζημίωσης» ύψους 165 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 25 δισ. ευρώ από ακινητοποιημένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που τηρούνται σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ολόκληρη την ΕΕ, επιπλέον των 140 δισ. ευρώ στην τράπεζα «Euroclear» στο Βέλγιο.

Στο πλαίσιο του «δανείου αποζημιώσεων», 115 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της ουκρανικής και ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ 50 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες του Κιέβου. Τα υπόλοιπα 45 δισ. ευρώ του πακέτου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ενός δανείου του G7 προς την Ουκρανία από το 2024.

Το Βέλγιο αρνείται να συναινέσει, καθώς φοβάται αντίποινα της Ρωσίας κατά του ίδιου και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος «Euroclear», που κατέχει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

«Η Μόσχα μας έχει ενημερώσει ότι… το Βέλγιο και εγώ προσωπικά θα νιώσουμε την επίδραση (της κατάσχεσης) για πάντα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός στην εφημερίδα «La Libre».

Προειδοποίησε, επίσης, για πιθανή ρωσική κατάσχεση «δυτικών» περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων 16 δισ. ευρώ της «Euroclear» στη Ρωσία ή βελγικών εργοστασίων στη χώρα.

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 06-07/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου