Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026

Δένδιας: Προπαγάνδα με τον γιο του για την Ατζέντα 2030


Δένδιας: Κάνει προπαγάνδα ακόμα και με τον γιό του για την Ατζέντα 2030 – Να δώσει στοιχεία και αριθμούς για ατυχήματα και αυτοτραυματισμούς.

Δύο πράγματα μπορεί να ισχύουν όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας λέει δημόσια ότι συμβούλεψε τον γιο του, πριν από βολή, «να προσέχει μη πυροβολήσει το πόδι του» και «μη σκοτώσει κανέναν συνάδελφό του».

Είτε ο Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι ο ίδιος του ο γιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, είτε περιγράφει ένα περιβάλλον όπου τέτοια ατυχήματα είναι τόσο συχνά ώστε να τα σηκώνει ως «παράδειγμα» για τη θητεία και να χτίζει πάνω τους την «Ατζέντα 2030».
Για το πρώτο δεν υπάρχει τρόπος να ξέρει κάποιον πλην του ίδιου του πατέρα και υπουργού Νίκου Δένδια. Για το δεύτερο όμως υπάρχει ένας απλός έλεγχος: πόσα περιστατικά αυτοτραυματισμού και πόσα περιστατικά τραυματισμού τρίτων από πυροβόλο όπλο καταγράφηκαν στις δύο θητείες του στο ΥΠΕΘΑ και σε ποια Κέντρα Εκπαίδευσης.

Αν δεν υπάρχουν αριθμοί και δημόσια καταγραφή, τότε αυτό που παρουσιάζεται ως επιχείρημα για «νέα θητεία» δεν είναι τεκμήριο, είναι καθαρή προπαγάνδα. Και αυτή τη μέθοδο ο Νίκος Δένδιας την έχει κάνει ρουτίνα: ρητορική που ζητά να την πιστέψεις επειδή ειπώθηκε, όχι επειδή αποδείχθηκε.

Τη φράση την είπε ο ίδιος σε κομματική ομιλία της Νέας Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, στις 18 Φεβρουαρίου 2026, εντάσσοντάς την στο αφήγημα ότι «η θητεία μέχρι τώρα ήταν αγγαρεία» και ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει».

Περιέγραψε ότι όταν ο γιος του υπηρετούσε στον Έβρο και του είπε «πάω για βολή, πατέρα», ο Νίκος Δένδιας του απάντησε «πρώτον, πρόσεχε, μη πυροβολήσεις το πόδι σου. Δεύτερον, μη σκοτώσεις κανένα συνάδελφό σου».

Αμέσως μετά, χρησιμοποίησε το επεισόδιο ως γέφυρα για να ανακοινώσει «σύγχρονα Κέντρα Εκπαίδευσης» με εξομοιωτές βολής και εξομοιωτές drones, λέγοντας ότι ξεκινά από το Κέντρο στο Μεσολόγγι «όπως και σε 6 άλλα σε πρώτο χρόνο και σε 13 συνολικά κέντρα στην Ελλάδα».

Εδώ είναι που η «Ατζέντα 2030» αποκαλύπτεται ως μηχανισμός προπαγάνδας: παίρνει μια βαριά εικόνα, την πετάει στο κοινό σαν να μιλά για καθημερινό κίνδυνο και μετά ζητά πολιτική πίστωση για μεταρρύθμιση, χωρίς να δώσει ούτε ένα νούμερο.

Αν τα ατυχήματα που υπαινίσσεται ήταν τόσο συχνά ώστε να δικαιολογούν τέτοιο παράδειγμα από Υπουργό Εθνικής Άμυνας, θα υπήρχε στοιχειώδης δημόσια καταγραφή, έστω συγκεντρωτική, έστω ανωνυμοποιημένη. Αφού δεν παρουσιάζει τίποτα, αυτό που μένει δεν είναι «αφήγηση», είναι ψεύτικη εικόνα για να περάσει το πακέτο, όπως γίνεται και με άλλα κομμάτια της «Ατζέντας 2030»: πρώτα το σοκ, μετά το «σχέδιο», στο τέλος η απαίτηση να το χειροκροτήσεις επειδή το είπε ο υπουργός.

Μετά την ατάκα, ο κ. Δένδιας πέρασε κατευθείαν στο «σχέδιο»: είπε ότι «εδώ, στο Κέντρο, στο Μεσολόγγι», όπως και «σε 6 άλλα σε πρώτο χρόνο και σε 13 συνολικά», δημιουργούνται «σύγχρονα Κέντρα Εκπαίδευσης» με εξομοιωτές. Υποστήριξε ότι θα υπάρχουν «εξομοιωτές drones» ώστε «ο κάθε νέος Έλληνας στρατιώτης να μαθαίνει να χειρίζεται drone» και «εξομοιωτές βολής» ώστε «να μάθει πρώτα σε εξομοιωτή και μετά σε πεδίο βολής πώς να χειρίζεται πραγματικά το όπλο του».

Αν αυτά είναι η βάση της «Ατζέντας 2030», τότε το ΥΠΕΘΑ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από γενικόλογες υποσχέσεις και προσωπικές ιστορίες. Οφείλει να καταθέσει δημόσια, τα στοιχεία που κάνουν την ατάκα «παράδειγμα» και όχι κατασκευή:πόσοι αυτοτραυματισμοί από πυροβόλο όπλο σημειώθηκαν σε εκπαιδεύσεις και βολές στις δύο θητείες του κ. Δένδια,
πόσοι τραυματισμοί τρίτων, σε ποια Κέντρα Εκπαίδευσης, με ποια πορίσματα και ποια μέτρα που ελήφθησαν.

Γιατί αλλιώς μένει μόνο η επιλογή του υπουργού να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον γιο του ως άλλοθι για να περάσει φόβο στο ακροατήριο και να ζητήσει πολιτική πίστωση. Αν η εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, δεν αποδεικνύεται με οικογενειακές ατάκες, αποδεικνύεται με αριθμούς, ευθύνη και λογοδοσία.
Δένδιας στον γιό του: Πρόσεχε, μη πυροβολήσεις το πόδι σου

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον κρίνει όλο το στράτευμα από τον εαυτό του που ήταν ΔΕΑ και δεν είχε ΙΔΕΑ! Αλλά δεν φταίει αυτός αλλά οι ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ που τον ΑΝΈΧΟΝΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή