Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026

Το «τσάμπα» δεν πέθανε, είναι εδώ… αλλά μόνο για τον πόλεμο

του Θοδωρή Μαυρίδη, αναδημοσίευση από τον Σελιδοδείκτη

«Το τσάμπα πέθανε», είπε η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου για την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών (και συγκεκριμένα όσων δυσκολεύονται σε νησιωτικές περιοχές να τα βγάλουν πέρα με τα υψηλά ενοίκια).

Σε τηλεοπτικό πάνελ πάνω στη συζήτηση για το στεγαστικό και ενώ η κουβέντα πηγαινοερχόταν ανάμεσα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα Airbnb και στην ανάγκη, όπως εξηγούσε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής, να βάλει η Κυβέρνηση λίγο φρένο στα Airbnb που από τη μία αυξάνουν τα ενοίκια και από την άλλη αποδυναμώνουν το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το βίωμα των εκπαιδευτικών. Ξεκίνησε λοιπόν να λέει ότι ένας εκπαιδευτικός παίρνει 800 ευρώ και πάει σε ένα νησί να νοικιάσει….
Η βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, που ξέρει πως τα έσοδα από το Airbnb για την Κυβέρνηση αυξήθηκαν σε λίγα χρόνια από 70 εκατομμύρια σε 1 δις και ξέρει ότι αυτά τα λεφτά η Κυβέρνηση τα χρειάζεται γιατί πρέπει να δώσει πολλά τέτοια λεφτά, «τσάμπα», κυρίως στην πολεμική οικονομία, δεν δέχεται κουβέντα για το θέμα… οπότε πετάγεται διακόπτει και λέει «το κράτος θα τους δώσει πίσω δυο ενοίκια», (τους έλυσε το πρόβλημα δηλαδή και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο)…. Συνεχίζει ο δημοσιογράφος να εξηγεί ότι «ναι αλλά ελάτε να μετρήσουμε, 800ευρώ μισθός, 400ευρώ ενοίκιο…»

Ξαναδιακόπτει η βουλευτής και λέει «θα πάρει πίσω 800 ευρώ»… και συνεχίζει ο δημοσιογράφος και λέει «ναι αλλά κοιτάξτε… 400 ευρώ το ενοίκιο, τα δέκα ενοίκια θα τα δώσει, άρα 4 χιλιάρικα και με τα υπόλοιπα πως θα ζήσει αν παίρνει 800 ευρώ…και έρχεται και το χειρότερο… το κα….»

Η βουλευτής φανερά αηδιασμένη από το που πάει η κουβέντα δηλώνει: «Το τσάμπα πέθανε» με τα φρύδια της σηκωμένα πάνω από το μέτωπο, σαν να λέει μα τώρα με φέρατε εδώ να συζητήσουμε για τους επαίτες τους εκπαιδευτικούς;

Είναι από αυτές τις ατάκες, το ύφος, η αλαζονεία, που σε βγάζουν από τα ρούχα σου, που σε κάνουν να θέλεις να τραβάς τα μαλλιά σου.

Ας σχολιάσουμε ένα-ένα τα τραγελαφικά που ειπώθηκαν μέσα σε ένα 2λεπτο.

400 ευρώ ενοίκιο δεν βρίσκεις πουθενά, ειδικά Σεπτέμβρη σε τουριστικό νησί.

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους δεν έχουν γίνει γνωστές, εκτός από το ότι θα ισχύσει κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Αν για να πάρεις πίσω 2 ενοίκια πρέπει να είναι δηλωμένα στη φορολογική σου δήλωση προηγούμενου έτους για όλο το 12μηνο το ενοικιαστήριο, τότε καμία αναπληρώτρια πχ δεν θα το δικαιούται. Το μόνο που θα φέρει αυτό το μέτρο είναι αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα ενοίκια, ή σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουν τα ενοίκια «τώρα που εσείς οι εκπαιδευτικοί θα πάρετε πίσω δυο ενοίκια».

Επίσης δεν ξέρουν, ότι τα περισσότερα ενοικιαστήρια είναι μαύρα ή με δηλωμένο πολύ μικρότερο ποσό (και άρα μια ενδεχόμενη επιστροφή ενοικίου θα είναι μόνο με βάση τα δηλωμένα ενοίκια). Αποκλείεται, αποκλείεται να μην έχουν ιδέα για το ξεζούμισμα των ενοικιαστών, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό ή τον χαμηλό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ίδια η Βουλευτής έχει 20 ακίνητα στο πόθεν έσχες της, 130 χιλιάδες δηλωμένο εισόδημα και 120 χιλιάδες σε καταθέσεις καθώς και 300 χιλιάδες χρέος και οφειλές, αυτή δεν ξέρει από ενοίκια και ακρίβεια;

Ποιο είναι όμως τελικά το «τσάμπα»;

Η ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι στα ύψη; Η ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς, όταν η ακρίβεια από το Σούπερ Μάρκετ μέχρι το νερό ή την ενέργεια είναι δυσβάσταχτη.

Σε αυτή την κατάσταση η βουλευτής της ΝΔ και η Κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει «το τσάμπα» στα όπλα στις βόμβες και στον θάνατο αθώων ανθρώπων στις γενοκτονίες γειτονικών λαών και κυρίως στην κερδοφορία των βασιλιάδων της εποχής μας, του Κεφαλαίου.

Δεν ντρέπεται λιγάκι να μιλάει για τους εκπαιδευτικούς που θυσιάζουν τη ζωή τους για να στηρίξουν τα δημόσια σχολεία σε όλη την Ελλάδα και να τους αποκαλεί επαίτες και τζαμπατζήδες και βγήκε την επόμενη μέρα να εξηγήσει ότι «δεν ζητάει συγνώμη», γιατί δεν είπε κάτι κακό.

Ήταν δήλωση για την αντιπολίτευση που τάζει λεφτόδεντρα και πως αυτή «είναι μία από τους συμπολίτες μας, δεν είναι από πλούσια οικογένεια και δουλεύει πάρα πολύ σκληρά από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Άρα δεν είναι το τέρας της πολιτικής που δεν ξέρει τι του γίνεται μέσα στην κοινωνία». Και ότι «τις τελευταίες ώρες εμφανίζεται ως το τέρας της πολιτικής που δεν ξέρει τι του γίνεται και δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα» ενώ τέλος είπε «Δεν θα δίσταζα ποτέ να ζητήσω 1.000 συγγνώμη γιατί κάποιος που βγαίνει μπροστά μπορεί να κάνει και λάθος στην έκφρασή του. Δεν απευθυνόμουν στους πολίτες» και άρα αυτή ενώ βγαίνει γενικά πολύ μπροστά…. τώρα βγήκε να μας πει ότι δεν ζητάει συγνώμη.

Δεν είστε τέρας της πολιτικής κ. Αλεξοπούλου, αν ένας άνθρωπος στηρίζει και υλοποιεί αυτές τις πολιτικές υπέρ της κερδοφορίας του Κεφαλαίου, της φτώχειας, του πολέμου, της γενοκτονίας, της εκμετάλλευσης των ανθρώπων είναι τέρας του Καπιταλισμού. Όσα συγνώμη και να ζητούσε ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα έφταναν για να ξεπλύνουν το αίμα από τα χέρια του, το αίμα των δασκάλων και των γιατρών, το αίμα όλων των εργαζομένων της κοινωνίας.

Γιατί η κοινωνία ματώνει και πεθαίνει στην προσπάθεια της να επιβιώσει σε αυτόν τον βάρβαρο κόσμο. Και φταίνε οι πολιτικές αυτές που μας ματώνουν και μας σκοτώνουν. Ίσως έπρεπε να μας πει η βουλευτής να φάμε και λίγο παντεσπάνι, αν δεν μας φτάνει να αγοράσουμε ψωμί. Θα ήταν πολύ πιο ταιριαστό να ταυτιστούμε με τους ρόλους που μας αντιστοιχούν…

Από τη μία οι πολιτικές που αδιαφορούν για τον λαό και την πείνα του και από την άλλη ένας λαός που επαναστατεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου