Παρέμβαση στον καθηγητή Κώστα Υφαντή, Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΔΙΣ, ενόψει του πολεμικού σεμιναρίου με τίτλο
«Ο πόλεμος στον σύγχρονο κόσμο: Στρατηγική, οπλικά συστήματα και τακτικές», που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Μαρτίου.
Τη στιγμή που το Ισραήλ, υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, αιματοκυλά την Παλαιστίνη, που οι ΗΠΑ εξαπολύουν επιθέσεις και απειλούν κράτη, και που ο Δένδιας τολμά να μιλά για τη «νοοτροπία αυτοθυσίας» που θα πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι στο όνομα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, οργανώνοντας σεμινάριο με κεντρικό θέμα τον πόλεμο και το ξέπλυμά του.
Βέβαια, ένα τέτοιο σεμινάριο, υπό την αιγίδα του ΙΔΙΣ, δεν μας εκπλήσσει, καθώς το Ινστιτούτο είναι γνωστό για τις φιλονατοϊκές και φιλοϊσραηλινές του θέσεις, αλλά και για τις αντίστοιχες συνεργασίες του.
Το ΙΔΙΣ συνιστά ένα ερευνητικό μόρφωμα του Παντείου Πανεπιστημίου, με έντονα μιλιταριστικό προσανατολισμό, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με το ελληνικό κράτος όσο και με το διατλαντικό, νατοϊκό στρατιωτικό πλέγμα. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί στην πράξη ως ακαδημαϊκός μηχανισμός αναπαραγωγής των στρατηγικών και ιδεολογικών προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ.
Η στενή συνεργασία του ΙΔΙΣ με το ΝΑΤΟ έχει συμβάλει και στην επικείμενη ή ήδη υφιστάμενη συνεργασία του με διάφορα φιλονατοϊκά προγράμματα, όπως για παράδειγμα η συνεργασία του με την Αμερικανική Πρεσβεία και το ιδιωτικό Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), με τα οποία συνδιοργανώνει σεμινάρια αφιερωμένα στην προώθηση της ευρωατλαντικής «συμμαχίας».
Ας μην παραλείψουμε το πλήθος ημερίδων και αναλύσεων που προωθούν το ξέπλυμα της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ, μιλώντας για το δήθεν «δικαίωμα αυτοάμυνας».
Η ιδιαίτερα στενή σχέση του ΙΔΙΣ με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ διαφαίνεται και μέσα από τη διαμεσολάβησή του για τη συγκρότηση «επιτροπής φιλίας» μεταξύ του Ελληνικού και του Ισραηλινού Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η ημερίδα με τίτλο Greek-Israeli Partnership, η οποία εξυμνούσε τη λεγόμενη «συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, αναπαράγοντας πλήρως το κυρίαρχο πολιτικό αφήγημα.
Παράλληλα, το ΙΔΙΣ διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το στρατιωτικο-βιομηχανικό πλέγμα, έχοντας προχωρήσει και στη θεσμική κατοχύρωση αυτής της σχέσης μέσω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Ο Κώστας Υφαντής, ως Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΙΣ, φέρει την κύρια ευθύνη για τη διοργάνωση τέτοιου είδους σεμιναρίων. Ηγείται του Ινστιτούτου και έχει καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό και την κατεύθυνσή του. Συγκεκριμένα, ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. συνεργάζονται για τον σχεδιασμό των ερευνητικών πρωτοβουλιών και των εκδηλώσεων.
Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι ο Κώστας Υφαντής, τόσο στο συγκεκριμένο σεμινάριο που πρόκειται να διεξαχθεί όσο και συνολικά στις δράσεις του ΙΔΙΣ, δεν αποτελεί ούτε απλό καλεσμένο ούτε ουδέτερο παρατηρητή. Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι υπεύθυνοι και υπεύθυνες για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων.
Τα μέλη του ΔΣ καθώς και ο Υφαντής καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν την ιδεολογική κατεύθυνση του Ινστιτούτου και να πάψουν να εργαλειοποιούν τη γνώση και την έρευνα για την απαξία του πολέμου και της γενοκτονίας, όρου που αμφιβάλλουμε ότι αναγνωρίζουν.
Δεν θα επιτρέψουμε η επιστήμη και η έρευνα να θυσιαστούν για πολεμικούς σκοπούς.
ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου