Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Λιμενικό: Ασκήσεις με σενάρια πολεμικού χτυπήματος σε πλοία και λιμάνια

Ασκήσεις του Λιμενικού σε όλη την Ελλάδα με σενάρια πολεμικού χτυπήματος από drone και USV σε πλοία και λιμάνια, με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ασκήσεις με σενάρια επίθεσης από μη επανδρωμένα μέσα σε πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις πραγματοποιεί το Λιμενικό σε πολλές πόλεις της χώρας, παρουσιάζοντάς τες επισήμως ως ασκήσεις αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.
Όμως στα ίδια τα σενάρια η ρύπανση δεν είναι η αφετηρία, αλλά η συνέπεια ενός πλήγματος, σε μια περίοδο όπου η κρίση στη Μέση Ανατολή πιέζει τη ναυσιπλοΐα, την ενέργεια και τις θαλάσσιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το Λιμενικό Σώμα ενεργοποίησε την Τρίτη 31 Μαρτίου ευρείας κλίμακας ασκήσεις σε λιμάνια της χώρας, με κεντρικό σενάριο στην Ελευσίνα και παράλληλες τοπικές δράσεις σε Λιμεναρχεία ανά την Ελλάδα. Το επίσημο πλαίσιο μιλά για αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Το ίδιο όμως το Υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει για την Ελευσίνα «πλήγμα κατά δεξαμενοπλοίου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος», που προκαλεί διαρροή πετρελαιοειδών και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επέμβασης.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο του θέματος. Η άσκηση δεν ξεκινά από ένα τεχνικό ατύχημα ή από μια τυχαία διαρροή. Ξεκινά από σενάριο εχθρικού πλήγματος σε πλοίο. Η θαλάσσια ρύπανση ακολουθεί ως αποτέλεσμα της επίθεσης και πάνω σε αυτήν δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά του κρατικού και ιδιωτικού μηχανισμού.

Από την Ελευσίνα στην Αγριά, την Ηγουμενίτσα και το Ναύπλιο

Στην Αγριά Μαγνησίας, μπροστά στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, το δημοσιευμένο σενάριο ήταν ακόμη πιο σαφές. Σύμφωνα με το τοπικό ρεπορτάζ, μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, δηλαδή USV, προσκρούει στη δεξιά πλευρά πλοίου και εκρήγνυται, προκαλώντας ρήγμα στις σωληνώσεις και διαρροή καυσίμου στη θάλασσα. Δεν περιγράφεται κάποιο ατύχημα πλοήγησης. Περιγράφεται επίθεση με μη επανδρωμένο μέσο στρατιωτικού τύπου, με επακόλουθο πετρελαιοκηλίδα και ενεργοποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Στο Ναύπλιο, η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε. Τα τοπικά μέσα που κάλυψαν την άσκηση ανέφεραν ότι το σενάριο προέβλεπε πλήγμα κατά πλοίου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο προκαλεί διαρροή πετρελαιοειδών και κινητοποίηση των φορέων αντιμετώπισης. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ανάλογες ασκήσεις έγιναν την ίδια ημέρα σε Λιμεναρχεία σε όλη τη χώρα.

Στην Ηγουμενίτσα είχε επίσης ανακοινωθεί άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στον νέο εξωτερικό λιμένα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας και τον Οργανισμό Λιμένος, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης.
Επίσημα μιλούν για ρύπανση, αλλά τα σενάρια μιλούν για προσβολή

Το Υπουργείο Ναυτιλίας επιχείρησε να εντάξει αυτές τις ασκήσεις στη δοκιμή του μηχανισμού αντιμετώπισης ρύπανσης, της συνεργασίας με Περιφέρειες, Δήμους, Οργανισμούς Λιμένων, Λιμενικά Ταμεία και ιδιωτικούς φορείς αντιρρύπανσης. Αυτό πράγματι είναι ένα μέρος της εικόνας. Το άλλο, όμως, είναι ότι τα σενάρια εισάγουν ευθέως απειλές που παραπέμπουν σε σύγχρονο περιβάλλον ασύμμετρης ή υβριδικής προσβολής κατά κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών.

Με άλλα λόγια, το Λιμενικό δεν κάνει απλώς ασκήσεις για πετρελαιοκηλίδες. Δοκιμάζει στην πράξη την αντίδραση λιμένων, υπηρεσιών και ιδιωτικών εγκαταστάσεων απέναντι σε σενάρια χτυπήματος σε δεξαμενόπλοια, προβλήτες και παράκτιες βιομηχανικές υποδομές. Η ρύπανση είναι ο κρίσιμος επιχειρησιακός κίνδυνος που ακολουθεί, αλλά το αρχικό επεισόδιο είναι σαφώς επιθετικό.
Οι ασκήσεις έρχονται μέσα στην κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Η χρονική συγκυρία δίνει επιπλέον βάρος στην πανελλαδική κινητοποίηση. Η κρίση στη  Μέση Ανατολή έχει κλιμακωθεί περαιτέρω, με τον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν να έχει μεταφερθεί και στο θαλάσσιο πεδίο. Το Reuters μετέδωσε χθες, 2 Απριλίου 2026, ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας, ότι οι ροές πετρελαίου και LNG έχουν διαταραχθεί σοβαρά και ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς η αγορά φοβάται παρατεταμένη σύγκρουση και νέα εμπόδια στη ναυσιπλοΐα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει συνδέσει αυτές τις ασκήσεις με τις «σύγχρονες προκλήσεις» που επηρεάζουν τη ναυτιλία, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τη διακίνηση ενέργειας και το θαλάσσιο πεδίο γενικότερα. Δεν κατονομάζει επίσημα τη Μέση Ανατολή ως αιτία των ασκήσεων, αλλά η συγκυρία και η φύση των σεναρίων δείχνουν καθαρά ότι πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας σε ένα περιβάλλον αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου