Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

355 ΕΜΑ: Συνεχή Άγρια Καψόνια-η Διοίκηση τι κάνει;

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Πήρα την πρωτοβουλία να καταγγείλω την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε καθημερινή βάση πλέον στην 355 ΕΜΑ στην Κύπρο, εις βάρος των νέων στρατιωτών [355 ΕΜΑ].
Όλοι οι νέοι στρατιώτες ήρθαμε εδώ για να κάνουμε τη θητεία μας, να εκπαιδευτούμε και να στηρίξουμε την πατρίδα μας και την Κύπρο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όσες φορές μας εκπαιδεύουν τα μόνιμα στελέχη, η επικοινωνία και η εξήγηση γίνονται με απόλυτο σεβασμό και πάντα κοιτάνε να μας βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο. 
Αντίθετα, ορισμένοι παλαιότεροι στρατιώτες έχουν αναλάβει αυθαίρετα ρόλο αφεντικών και εκπαιδευτών κατά την εκπαίδευση, προχωρώντας σε συστηματική κατάχρηση εξουσίας, καψόνια και μόνιμη ειρωνεία. 
Με κάθε ευκαιρία θέλουν απλά να επιβληθούν και να ειρωνευτούν. 
Αυτό δεν είναι εκπαίδευση, είναι καθαρός εξευτελισμός.
Όλα αυτά γίνονται πάντα κρυφά από τα στελέχη, σε τυφλά σημεία του στρατοπέδου και όταν δεν υπάρχει καμία επίβλεψη. 
Αναγκάζουν τους νέους σε ανούσιο βήμα και σημειωτόν μέσα στη ζέστη και στον ήλιο, καθώς και σε κάμψεις στην καυτή άσφαλτο.
Πρόσφατα, μας έβαλαν να κάνουμε σημειωτόν στον ήλιο και να λέμε ξανά και ξανά συνθήματα για 30-40 λεπτά. 
Μέσα σε αυτό το σαραντάλεπτο, μας ανάγκασαν να κάνουμε κάμψεις πάνω στο καυτό οδόστρωμα· την ώρα που καίγονταν τα χέρια μας, αυτοί ειρωνεύονταν και γελούσαν εις βάρος όσων καίγονταν. 
Ενώ ήμασταν εξαντλημένοι, μας απειλούσαν ότι θα μας πάνε μεταβολή και πίσω επειδή δεν φώναζαν αρκετά, ενώ παράλληλα κάποιοι μας βιντεοσκοπούσαν με κινητά τηλέφωνα χωρίς καμία άδεια.

Επιπλέον, τις προάλλες πήγαν να αναγκάσουν νέους στρατιώτες να κάνουν κάμψεις μέσα στα χαλίκια και τα χώματα, αλλά ευτυχώς πέρασαν στελέχη την τελευταία στιγμή και σταμάτησαν αμέσως για να μην καρφωθούν. 
Όμως, με την πρώτη ευκαιρία που βρήκαν, μας έβαλαν να κάνουμε εξαντλητικό τροχάδην μέσα στον ήλιο.

Επίσης, σε ξεχωριστά περιστατικά, επιβάλλουν το καψόνι να κρατάμε το όπλο με το ένα χέρι και να προσπαθούμε να μην μας πέσει.
Το χειρότερο όλων συμβαίνει στους θαλάμους σχεδόν καθημερινά. 
Το καψόνι με το στρώσιμο και ξεστρώσιμο των κρεβατιών γίνεται γενικά μέσα στη μέρα, αλλά κατά κύριο λόγο το βράδυ αμέσως μετά τη βραδινή αναφορά, όπου πάλι δεν υπάρχει επίβλεψη. 
Με το παραμικρό και πιο μικρό λάθος που μπορεί να κάνει ένας νέος, οι παλιοί προβαίνουν σε γενικό ξεστρώσιμο. 
Μάλιστα, σε συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ένα παιδί τόλμησε να εκφράσει παράπονα, οι παλιοί του πέταξαν το κρεβάτι έξω από τον θάλαμο ως εκδίκηση.
Αυτή η συμπεριφορά έχει τεράστιο βάρος στην ψυχολογία όλων των νέων στρατιωτών. 
Πάρα πολλοί φαντάροι στη Μονάδα έχουν ακριβώς τα ίδια θέματα και υποφέρουν, αλλά φοβούνται να μιλήσουν. 
Λόγω μερικών λίγων παλαιών, οι νέοι ζουν καθημερινά σε μια άθλια κατάσταση, αναγκαζόμενοι να κάνουν τον κινέζο και τον δούλο και να υπομένουν τον εμπαιγμό, διότι όλοι ξέρουν ότι αν κάποιος μιλήσει, θα στοχοποιηθεί κατευθείαν από το σύστημα εκφοβισμού που έχουν στήσει επειδή νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. 
Όλη αυτή η κατάσταση το μόνο που φέρνει είναι τα αντίθετα αποτελέσματα από τα θετικά, παρά μόνο καταπόνηση, κούραση και ανούσια ψυχολογική καταπίεση.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς ήδη δύο άτομα από τους νέους συναδέλφους μας αναγκάστηκαν να ζητήσουν επαναπατρισμό και αναβολή θητείας, επειδή δεν άντεξαν άλλο τη σωματική και ψυχολογική πίεση από τα καψόνια.

Τα μόνιμα στελέχη της Μονάδας έχουν αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη προσπαθούν ειλικρινά να βρουν μια λύση στο πρόβλημα και ρωτάνε τους στρατιώτες αν τρώνε καψόνια ή αν όλα είναι καλά. Όμως, λόγω του απόλυτου φόβου για στοχοποίηση, ομαδικά αντίποινα και τον χαρακτηρισμό του ρουφιάνου, οι νέοι απαντάνε αναγκαστικά ότι όλα είναι καλά, ενώ όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 
Ο φόβος αναγκάζει τους πάντες να καλύπτουν την κατάσταση, αφήνοντας τα στελέχη χωρίς επίσημα στοιχεία για να δράσουν. 
Ζητάμε λύσεις, γιατί όλοι για ένα σκοπό είμαστε εδώ.

Καλούμε τη Διοίκηση της Μονάδας και το ΓΕΕΦ να παρέμβουν άμεσα. Απαιτούμε να γίνει επίσημη και δημόσια δήλωση στη Μονάδα από τη Διοίκηση, που να ξεκαθαρίζει ρητά ότι το διαρκές στρώσιμο ή ξεστρώσιμο, το πέταγμα κρεβατιών εντός η εκτός θαλάμων, οι κάμψεις στην άσφαλτο, το αυθαίρετο τροχάδην, η παράνομη βιντεοσκόπηση και τα παιχνίδια με τον οπλισμό απαγορεύονται αυστηρά και τιμωρείται παραδειγματικά, καθώς αυτό δεν το λέει ποτέ κανένας επίσημα στους θαλάμους.
Η λύση δεν είναι οι απλές ερωτήσεις προς τους φαντάρους, αλλά να στηριχθούν τα στελέχη ώστε να πραγματοποιούν ουσιαστικούς, αιφνιδιαστικοί ελέγχους στην εκπαίδευση και νυχτερινές εφόδους στους θαλάμους αμέσως μετά τη βραδινή αναφορά, ώστε οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν επ’ αυτοφώρω. 
Όλοι οι στρατιώτες είναι ισότιμοι και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τρομοκρατεί συναδέλφους του.

Καλούμε τους συνφάνταρους να αφήσουν το Φόβο στην άκρη και να βγουν μαζικά Παραπονούμενοι και να ζητήσουν Ακρόαση από Διοικητή και τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ.
Τους καλούμε να μην εφαρμόζουν Παράνομες Διαταγές όπως αυτές για καψόνια καθώς έχουν δώσει Όρκο για αυτό.
Μαζί θα Υπερασπίσουμε τα Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή.
 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου