Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μια ακόμη καταγγελία φαντάρων έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και αναφέρεται στις ακραίες συνθήκες που βιώνουν υπηρετώντας στην 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ.

Πολλές φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες σχετικά με τα ΧΩΚ. Πυροβολαρχίες που απαρτίζονται με παλιά οπλικά συστήματα που συνεχώς εκσυγχρονίζονται, παίζοντας κομβικό ρόλο στην αντιαεροπορική άμυνα, απαιτώντας διαρκή εκπαίδευση των στρατευμένων. Το κλίμα πολεμικής ετοιμότητας είναι έντονο.

Το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης των μονάδων Στρατού Ξηράς είναι και εδώ έντονο προκειμένου να βολευτούν τα βύσματα της ΟΝΝΕΔ σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, επειδή δεν πας παραμεθόριο, η μετάθεση στα ΧΩΚ θεωρείται ευνοϊκή, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πληθώρας βυσμάτων. Οι πραγματικά λουφαδόρικες θέσεις όμως είναι ελάχιστες και οι υπόλοιποι χώνονται αγρίως. Τέλος, τα στελέχη που υπηρετούν εκεί είναι συνήθως «ερωτευμένα με το στρατό», αλλά και εξίσου τεμπέληδες που φορτώνουν τα πάντα στους φαντάρους. Εθνικιστική φλυαρία και βόλεμα των αξιωματικών είναι έννοιες που πάνε χέρι-χέρι.


Αυτό το κλίμα μεταφέρουν και οι καταγγελίες των φαντάρων.


Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε διάστημα ενός εξαμήνου έχουν πάρει (10) εξόδους και ακόμη λιγότερες μέρες άδεια. Η εμπλοκή, η παραμονή δηλαδή στο στρατόπεδο χωρίς έξοδο ή άδεια φτάνει τις 30 μέρες ή συχνά ξεπερνά και τους δύο μήνες. «Η υπηρεσία είναι καθημερινή και δεν απασχολείσαι με το ερώτημα "έχω υπηρεσία σήμερα;" Αλλά με το ερώτημα "τι υπηρεσία έχω σήμερα". Όσοι έχουν πόστα δουλεύουν κανονικά τουλάχιστον (8) ώρες την ημέρα (με μηνιαίες αποδοχές 8,62 ευρώ το μήνα), κάνοντας τη δουλειά στελεχών, ενώ κάνουν κανονικότατα και την καθημερινή τους υπηρεσία. Βεβαίως τα στελέχη αφού κάνουμε εμείς την δουλειά τους έχουν όλο τον χρόνο διαθέσιμο να πίνουν τον καφέ τους!!!


Βγαίνουμε ανά (5) ημέρες με 5ωρο υπηρεσιακό ενώ σε περιόδους που το στρατόπεδο δεν έχει κόσμο (π.χ. πρόβες για την παρέλαση) βγαίνουμε κάθε 7, 8 ή 9 ημέρες, με υπηρεσιακό βέβαια».

Οι φαντάροι δηλώνουν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχολογικά.

Απαιτούν να δοθούν τώρα λύσεις γιατί η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής και οι εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ αρνητικές.

Εμείς καλούμε τη διοίκηση της μονάδας να παρέμβει. Να κατοχυρώσει ότι οι φαντάροι θα έχουν έξοδο μέρα παρά μέρα (1-1) και ότι τη μέρα που εργάζονται σε πόστο δε θα δίνουν υπηρεσία.

Η δυσμενής κατάσταση των μονάδων όμως είναι και έργο του αρχηγού ΓΕΣ Βούλγαρη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Γράψα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη. Ο λαλίστατος, περί παντός επιστητού υπουργός, που όταν βγαίνουν καταγγελίες για τα δικά του όργια στον χώρο του στρατού (κρίσεις αξιωματικών, Μετατάξεις φαντάρων –βυσμάτων της Ν.Δ. κλπ) διοχετεύει όλως τυχαίως στα γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ πληροφορίες για μείωση θητείας αποκαλύπτεται ξανά ως ένας απλός ευθυνόφοβος, καιροσκόπος και επικίνδυνος υπουργός.

Άξιο τέκνο μιας κυβέρνησης που αφαιρεί εργατικά δικαιώματα στο όνομα της κρίσης, που στέλνει στρατό σε (15) χώρες και συνεχίζει να ενισχύει τραπεζίτες-εφοπλιστές-επιχειρηματίες φορτώνοντας φόρους και λιτότητα τον λαό μας.

Ο βραχνάς της υποχρεωτικής στράτευσης αποκαλύπτει σε κάθε ευκαιρία τον πραγματικό του ρόλο: ξεζούμισμα της νεολαίας, εκπαίδευση στην υποταγή και την πειθάρχηση. Επίσης όμως ο δρόμος του Μισθοφόρου Στρατιώτη, «διέξοδο από την ανεργία» φαντάζει εξίσου επικίνδυνος για τη δημοκρατία, είναι προσωρινός, ενώ τα κουσούρια που αφήνει στην ψυχή και το σώμα των νέων ανθρώπων δεν είναι καθόλου προσωρινά.


1 σχόλιο:

  1. Ειναι φοβερα λυπηρο αλλα παραλληλα ακουγεται και φοβερα λογικο να υπαρχουν ακομα οι ιδιες (και χειροτερες)συνθηκες σε αυτες τις καταραμενες απο τον Θεο μοναδες των Hawk.
    Ημουν 232 σειρα και "υπηρετησα" στην κυριολεξια σε αυτο το ρημαδι απο το 1994 εως και το 1996 στον Βαρναβα και στην Κυμη.
    Τοτε, αν η τυχη σου σε εβγαζε προς τα εκει, ειχες την αισθηση οτι πληρωνεις καποιες αμαρτιες για να υπηρετεις στα hawk!
    Ειναι καθρεφτης της Ελληνικης νοοτροπιας αυτες οι μοναδες και ειναι ντροπη το 1995 να μενεις 20-25 μερες (χωρις τιμωρια) σε μια μοναδα χωρις παροχη νερου (οποτε και απλυτος).
    Αυτα, ας την χαιρονται ολα τα δημσιουπαλληλακια που τρωνε ψωμι απο κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή