Στις 27-29/03/09 πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Αθηνών, το τριήμερο εκδηλώσεων της Ανοικτής Πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση Εβδομάδας Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ιμπεριαλιστικούς Στρατιωτικούς Σχηματισμούς, με βασικό σύνθημα 60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ-10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ, ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΧΟΥΝΤΕΣ-ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ήταν αφιερωμένο στον πρόσφατα χαμένο φίλο και σύντροφο Γιώργο Κοίλιαρη, του οποίου προβλήθηκαν τα ντοκυμαντέρ από Ιράκ και Αφγανιστάν.
Το πλούσιο σε συζητήσεις, διεθνείς συμμετοχές και προοπτική τριήμερο προκάλεσε το ενδιαφέρον 400 περίπου αγωνιστών, που καλέστηκαν να χαράξουμε από κοινού τα επόμενα βήματα ενός ευρύτερου αντιπολεμικού συντονισμού. Την πρώτη συζήτηση άνοιξε ο σύντροφος Άγγελος από την ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη, εξετάζοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του Ψυχρού πολέμου, τις απαντήσεις του ανατολικού μπλοκ. Αναφέρθηκε στον ρόλο του ελληνικού στρατού, που μέτρησε τα πρώτα θύματα της συμμετοχής του σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην Κορέα. Ο Β.Χωραφάς του Monthly Review περιέγραψε τις προτεραιότητες της αμερικανικής πολιτικής, τι σημαίνει η εκλογή Ομπάμα, ενώ αναφέρθηκε ενδελεχώς και στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Περιέγραψε το πως «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στοχοποιεί τους λαούς που αγωνίζονται και συνάμα το εργατικό κίνημα. Ήταν χαρακτηριστική η πτυχή της ομιλίας του για το δίκτυο Stay Behind του ΝΑΤΟ. Ο Π.Κορωναίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολεμικά δόγματα του ΝΑΤΟ, το ρόλο της τρομοκρατίας και τις νέες ανάγκες, που επιβάλλουν την επέμβαση των νατοϊκών στρατευμάτων σε χώρες που απειλούνται με κατάρρευση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Ν.Χαραλαμπόπουλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων παρουσίασε το ρόλο του ελληνικού στρατού και εστίασε την ομιλία του στην αναγκαιότητα δράσης μέσα στον στρατό, ενώ ο Α.Πατσάκης από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση επικέντρωσε στα ζητήματα του κρατικού αυταρχισμού σε πλανητικό επίπεδο. Τέλος, ο Γ. Αγγέλης του ΕΕΚ μίλησε για την οικονομική κρίση, έθιξε το ζήτημα των εξοπλισμών και της πολεμικής βιομηχανίας.
Την δεύτερη μέρα, εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή των συντρόφων από αντινατοϊκά-αντιπολεμικά κινήματα της Ευρώπης, των Βαλκανίων της Τουρκίας, της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Είναι ενδεικτικό της σημασίας που έδειξαν τα ξένα κινήματα και οι μεταναστευτικές κινήσεις ότι την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμμετοχή των Αφρικανών συντρόφων που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά προβλήματα βιοπορισμού και των συντρόφων από τη Δ.Μακεδονίας που δε τους δόθηκε βίζα.
Όλοι αυτοί θα ήταν δίπλα στον Ίβο Λεβόνοφ από τη Βουλγαρία, τον Αντρέι Πάβλισιτς από την Σλοβενία, τον Κόνρατ Μαγιόρ από την Πολωνία. Οι σύντροφοι δεν παρουσίασαν μόνο την σύνδεση των χωρών τους με το ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και τις ψευδαισθήσεις των λαών τους, αλλά αναφέρθηκαν και στις θυσίες που απαιτήθηκαν: αλλαγές στα οπλικά συστήματα που φέρνουν συμβόλαια στις ΗΠΑ, απαίτηση για αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων, παραχώρηση βάσεων. Όμως τα πρώτα φέρετρα έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν από τα πολεμικά μέτωπα και το αντιπολεμικό κίνημα αναπτύσσεται. Επίσης, περιέγραψαν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης του αντιπολεμικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος. Την πρώτη τοποθέτηση έκανε ο σύντροφος Αντρέα Κόκλε από την ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρουσιάζοντας μια ιστορική περιοδολόγηση της δολοφονικής δράσης του ΝΑΤΟ, προτείνοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων. Συγκλονιστική η ομιλία του Σεϊντ, εκπροσώπου του Κόμματος Εργασίας που τόνισε το πώς η τουρκική νεολαία στάθηκε αλληλέγγυα στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Μίλησε επίσης για την σύγκρουση μουσουλμανικού-κεμαλικού κατεστημένου, την κατάσταση της εργατικής τάξης της χώρας του, τις προσπάθειες οργάνωσης της και για τη δράση της Εργενεκόμ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ερκάν, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου. Απεσταλμένος του Μετώπου χαιρέτησε και στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 4/4/09. Η Αγγελική Ερωτοκρίτου, εκπροσωπώντας το φοιτητικό σχήμα των αριστερών Κυπρίων φοιτητών πραγματοποίησε μια συγκλονιστική ομιλία παρουσιάζοντας το δράμα του Κυπριακού λαού, που βρέθηκε στη δίνη του ανταγωνισμού μητέρων πατρίδων-ιμπεριαλιστών και τοπικών αστικών συμφερόντων. Τέλος, ο σύντροφος Αλέξανδρος από την Παλαιστίνη περιέγραψε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η τελευταία μέρα ήταν η πιο κρίσιμη με την πραγματοποίηση της Συνέλευσης του Αντιπολεμικού-Αντιμιλιταριστικού κινήματος. Με ομόφωνη απόφαση 120 αγωνιστών συγκροτήθηκε ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και καλείται να ενταχθεί κάθε σχήμα, συλλογικότητα, πολιτική οργάνωση, ενώ κάθε απόφαση θα λαμβάνεται σε ανοικτή συνέλευση, με ισότιμη συμμετοχή. Εκτός των άλλων προγραμματίζεται: οργάνωση καμπάνιας ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς, κάλεσμα στο φοιτητικό κίνημα να μπλοκάρει την στρατιωτική-πολεμική έρευνα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, απεύθυνση στους μαθητές για να εναντιωθούν στην στράτευση στα 18 και στα μισθοφορικά στρατιωτικά-κατασταλτικά σώματα, ενίσχυση του Δικτύου Σπάρτακος και κάθε άλλης πρωτοβουλίας, έκδοση αντιπολεμικής προκήρυξης για τους μετανάστες, οργάνωση Βαλκανικής Αντιπολεμικής Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, προετοιμασία κινητοποιήσεων ενάντια στην προσεχή νατοϊκή σύνοδο και έκδοση μόνιμου αντιπολεμικού εντύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου