Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ


Αγανάκτηση και οργή προκαλεί η είδηση της πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των τοπικών φορέων της πόλης του Κιλκίς με αίτημα τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης. Μεταξύ των διοργανωτών η Νομαρχία, ο Δήμος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι. Στα περισσότερα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς, η στελέχωση είναι συχνά τόσο μικρή ώστε οι άδειες-έξοδοι έχουν καταργηθεί και αντικατασταθεί με υπηρεσιακά, που προσφέρουν μια ολιγόωρη ανάσα. Αν προσθέσεις την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης, τις ατελείωτες υπηρεσίες, τις συνεχείς ασκήσεις και την γνωστή καραβανάδικη νοοτροπία των αξιωματικών-διοικητών εύκολα καταλαβαίνεις το γιατί της αύξησης χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, τα συνεχή ατυχήματα και τις αυτοκτονίες.

Σημαντική παράμετρος αυτής της αβάσταχτης κατάστασης η τεράστια διασπορά στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα. Έτσι η υποχρεωτική στράτευση δε μεταφράζεται μόνο σε μια περίοδο ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης για τους φαντάρους, αλλά και σε μια ακόμη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών, που αναλαμβάνουν το οικονομικό κόστος της θητείας, ενώ συχνά φτάνει ή και ξεπερνά το ύψος του βασικού μισθού (600-800 ευρώ το μήνα).

Ας γνωρίσουμε όμως αυτά τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα: όποιος έχει ανοίξει ψυγείο κρεάτων στο στρατό ή έχει βγει για ΩΝΙΑ, γνωρίζει από πρώτο χέρι με τι ακατάλληλες, μπαγιάτικες, πάμφθηνες τροφές εφοδιάζουν οι χονδρέμποροι τις μονάδες. Συχνά έχουν προηγηθεί στημένοι διαγωνισμοί, με συνεννόηση εμπόρων-διοικητών-πολιτικών παραγόντων. Οι χαμηλές τιμές που προσφέρουν, πετά στην άκρη τους ανταγωνιστές, αλλά είναι σίγουρο ότι θα εφοδιάσει τα στομάχια των φαντάρων με επικίνδυνα τρόφιμα.

Συχνά οι διοικητές των μονάδων διατηρούν ένα άθλιο και φτωχό συσσίτιο, ώστε νε γνώσει τους οι στρατευμένοι να στραφούν στο έτοιμο φαγητό. Είναι η ευκαιρία στις λογής πιτσαρίες-σουβλατζίδικα κλπ να γδάρουν τους φαντάρους, προσφέροντας τους τις βρομιές τους, ενώ η υποκρισία αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο όταν τιμωρείται ο φαντάρος που θα συλληφθεί με αγορασμένο από έξω φαγητό.


Όμως, η τοπική κοινωνία ενδιαφέρεται και για τη διασκέδαση των φαντάρων. Καφετέριες, μπαράκια κλπ. θα προσφέρουν τις γνωστές «μπόμπες» που κάνουν και πυροτεχνουργούς να τρομάξουν. Βεβαίως μέχρι να βγουν για βόλτα τα τοπικά νιάτα. Με απίστευτο ρατσισμό συχνά απαγορεύεται η προσέγγιση στους φαντάρους σε μαγαζιά που συχνάζουν οι ντόπιοι και οι φοιτητές. Βλέπεις, οι «αθώες, άβγαλτες κορασίδες» πρέπει να προστατευτούν από το φανταρίστικο φλερτ. Έξοδος λοιπόν μέχρι τις 22.00 μ.μ.


Και πως γίνεται η μεταφορά προς και από το στρατόπεδο: ενώ στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν πολιτικό προσωπικό και αξιωματικούς, η δωρεάν μεταφορά των φαντάρων απαγορεύεται. Στους φαντάρους την έχουν στημένη τα τοπικά ΚΤΕΛ, που συχνά δεν κάνουν τη γνωστή έκπτωση και οι Ταξιτζήδες, που χρεώνουν όσο θέλουν.
Για όλα αυτά τα ζητήματα ποτέ κανείς, ούτε πολιτικός της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε τοπικός φορέας πήρε θέση, κατήγγειλε την εκμετάλλευση των φαντάρων και των οικογενειών τους, διαμαρτυρήθηκε, ζητώντας μέτρα υπέρ των φαντάρων.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη. Των εμπόρων, των καταστηματαρχών, όλων αυτών που πλουτίζουν από τις κάθε είδους στρατιωτικές προμήθειες.

Διαμαρτυρήθηκε, λέει το άρθρο, το Εργατικό Κέντρο και το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Μήπως θα μπορούσαν αυτοί οι κύριοι να μας πουν πότε διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στη διασκέδαση δουλεύουν χωρίς ένσημο, χωρίς βασικό μισθό και τους κλέβουν οι εργοδότες τα επιδόματα; Μήπως πρέπει η ελεγχόμενη από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ-Εργατικό Κέντρο αντί να προστατεύουν τα συμφέροντα των εργοδοτών, να μας μιλούν για εθνική ενότητα και κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, να κάνουν πραγματικούς αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων;

Επίσης κινητοποιήθηκε το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος: θα μπορούσαν όλοι αυτοί να μας πους γιατί κλέβουν την εφορία, δεν κόβουν απόδειξη σε τίποτε, δεν πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές, εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο Έλληνες και ξένους εργαζόμενους;


Κύριοι της Νομαρχίας, του Δήμου, του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου και του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ
ΕΙΣΑΣΤΕ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

Το μόνο που σας νοιάζει είναι το τομάρι σας.
Βλέπεις τα δικά σας παιδιά θα τα βολέψετε μια χαρά με το βύσμα σας στη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, είτε σε καμιά λουφαδόρικη θέση κοντά στη βίλα και στην επιχείρηση σας.

Κάνετε στην άκρη και αφήστε μας ήσυχους.

Πρέπει τώρα να κλείσουν τα άχρηστα στρατόπεδα.
Να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα των φαντάρων, να γίνονται σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Μπορεί και πρέπει να μειωθεί η θητεία στους (6) μήνες.
Να υπάρξουν ίσες συνθήκες στράτευσης, 1-1 υπηρεσία για όλους.

Φτάνει πια με τα κέρδη σας. Οι ζωές των φαντάρων είναι πιο σημαντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου