Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ;

Η κυβέρνηση έδειξε ξανά το αυταρχικό της πρόσωπο επιχειρώντας να επιβάλλει το Πεδίο Βολής Λόφων-Μελίτης, που ξαναλειτούργησε για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις μετά από πέντε (5) χρόνια. Εκατοντάδες κάτοικοι που αντιτίθεντο στη χρήση για παρόμοιες ασκήσεις, έχοντας πληροφορηθεί την επανάληψη των αναβληθέντων στρατιωτικών ασκήσεων, έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί σε αυτό και δέχτηκαν άγρια επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα, ο τραυματισμός διαδηλωτών και η σύλληψη αρκετών από αυτούς.
Το θέμα με το συγκεκριμένο Νατοϊκό Πεδίο Βολής (λειτουργούσε από το 1961 σε πολύ μικρότερη έκταση και για ασκήσεις τυφεκίων) οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Η έκταση του γιγαντώθηκε (11000 στέμματα), καταπατώντας καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ χρησιμοποιείται για ασκήσεις τεθωρακισμένων, πυροβολικού και διακλαδικές ασκήσεις με την συμμετοχή πτητικών μέσων.
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι κάτοικοι δήλωσαν: «ήρθαν και μας είπαν να μην μαζεύουμε τσάι από την περιοχή όπου γίνονται βολές, ανησυχήσαμε και μετά πληροφορηθήκαμε πως τις βολές έκαναν νατοϊκοί με άρματα, οι οποίοι έφεραν ό,τι βλήματα έμειναν από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας».


Αποτέλεσμα, να πεθαίνουν οι κάτοικοι ο ένας μετά τον άλλο από καρκίνο, να πληγούν οικονομικά, ενώ συχνά βλήματα σκάνε δίπλα στα σπίτια και σε χώρους που παίζουν παιδιά.
Όμως οι κάτοικοι των χωριών της Φλώρινας είναι «ύποπτοι εθνικώς» για κράτος και κυβέρνηση. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται: «όταν διατυπώνεται από την πλευρά μας ένα αίτημα που αφορά το χωριό, πάντα μεταφράζεται ως κίνηση …φιλοσκοπιανών. Παρόμοια αιτήματα, τόσο για πεδία βολής όσο και για τη μόλυνση της ΔΕΗ έχουν πολλοί στην Ελλάδα, εμάς λένε ότι δεν είμαστε Έλληνες».
Η οργή των κατοίκων προέρχεται από τις άδικες και δυσφημιστικές επιθέσεις των ΜΜΕ,-εθνικιστικών κομμάτων-φασιστικών ομάδων, τη δράση της ΕΥΠ και την πολιτική εκμετάλλευση των προβλημάτων τους από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εντός και εκτός συνόρων (οι αντιδράσεις τους παρουσιάστηκαν ως εξέγερση των μακεδονικών χωριών).
Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει σε πολλά ταμπλό: και μεταμορφώνει τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων σε προβοκάτσια της κυβέρνησης της Δημοκρατίας Μακεδονίας και στέλνει μήνυμα πειθάρχησης στους κατοίκους των χωριών και στο γειτονικό κράτος – Κοιτάξτε είμαστε εδώ, έτοιμοι και πλήρως εξοπλισμένοι «κατσαπλιάδες των Σκοπίων και ντόπιοι πράκτορες»- αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις με το γειτονικό κράτος. Σκοπός να κερδίσει πόντους από την «αδιαλλαξία» του Γκρούεφσκι στις διεθνείς διπλωματικές επαφές και να προβάλει τους «εθνικούς κινδύνους» σε έναν ελληνικό λαό, που ανεξάρτητα από τη θρησκεία του και τα εθνοτικά του συναισθήματα, στενάζει από την ανεργία, την ακρίβεια, τη λιτότητα και την καπιταλιστική κρίση. Ταυτόχρονα αναβαθμίζει την στρατιωτική παρουσία στα βόρεια σύνορα «της Ελλάδας, ηγεμονικής βαλκανικής δύναμης».

Παράλληλα, τα ανοικτά ζητήματα (όνομα της γειτονικής χώρας, εθνικότητα) επιχειρείται να εμπλουτιστούν από υπαρκτά θέματα (σεβασμού τοπικών εθίμων, παραδόσεων, γλώσσας, ύπαρξης μειονότητας, περιουσιών πολιτικών προσφύγων), να χειραγωγηθούν από την εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που εκτελεί χρέη «αυτόκλητο προστάτη» και να μετατραπούν σε διαπραγματευτικά χαρτιά.

Κίνηση που οξύνθηκε μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, με συνεχή επεισόδια: καλοκαιρινή συνάντηση στη Φλώρινα, πρώτα επεισόδια στο πεδίο βολής (29/9/08), νέα επεισόδια (13/10/08), συλλήψεις δημοσιογράφων από τη γειτονική χώρα, επίθεση στο ελληνικό προξενείο της Βίτολα.
Ουσιαστικά η Φλώρινα ζει τη δική της Λευκίμμη. Το ΜΕΡΑ, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση άμεσα ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση αδίστακτα επαναλειτουργεί το Πεδίο Βολής αδιαφορώντας για τους κινδύνους. Πρόβαλαν το σύνολο των αντιθέσεων και σχεδιασμών. Με ανακοινώσεις, εξορμήσεις αντιπαρέβαλαν στον εθνικιστικό παροξυσμό (από όπου και αν προέρχεται) την ομοιότητα των προβλημάτων και αντιδράσεων που εκδηλώνονται όπου υπάρχουν παρόμοια πεδία βολής, επιδρώντας συνολικά στην Αριστερά που τοποθετήθηκε.

Κάλεσαν την κυβέρνηση να κλείσει τα Πεδία Βολής, να σταματήσουν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά, να απαγορευτεί η χρήση ημιπυρηνικών όπλων και πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Να σεβαστεί τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες και να σταματήσει την επιθετική της πολιτική έναντι του γειτονικού κράτους.

Εντύπωση προκαλεί η εκστρατεία της ακροδεξιάς με τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «θολοκουλτουριάρηδες-δεκανίκια της προπαγάνδας των Σκοπίων στην Ελλάδα, οργανώσεις όπως η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, το indymedia του Σόρος ή ο Ιός της Ελευθεροτυπίας»!!!

Έχοντας πάρει από τη Ν.Δ. ως μπόνους την καταψήφιση της Άρσης της Βουλευτικής Ασυλίας του Αϊβαλιώτη, απολαμβάνοντας πλούσια τηλεοπτική προβολή, η ακροδεξιά αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο της αιχμής του δόρατος της κρατικά ενορχηστρωμένης-διατεταγμένης καταστολής, της δυσφήμησης-υπονόμευσης του κινήματος και κάθε ριζοσπαστικής φωνής που αμφισβητεί τον εθνικισμό και ιμπεριαλισμό αρθρώνοντας αντικαπιταλιστικό λόγο, που θέλει να εκφράσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής πλειοψηφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου