Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Στη στεριά η ρίζα της πειρατείας

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/

Η μάστιγα στο Κέρας της Αφρικής δεν θα εξαλειφθεί με στρατιωτικά μέσα

Συνέντευξη στον Νικο Xρυσολωρα




















Εκρηκτικές διαστάσεις αποκτά πλέον η μάστιγα της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής, αφού οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία το πρώτο δεκάμηνο του έτους ανήλθαν σε 324, τη στιγμή που την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 194. Τελευταίο θύμα των πειρατών ήταν το ελληνικών συμφερόντων πλοίο Delvina, το οποίο κατελήφθη την Πέμπτη, την ίδια ημέρα που το –επίσης ελληνόκτητο– Theoforos απέκρουσε με επιτυχία ακόμη μία επίθεση εναντίον του, με τη συνδρομή και τουρκικής φρεγάτας. Συνολικά, οι πειρατές κρατούν στις ακτές της Σομαλίας 10 μεγάλα σκάφη διαφόρων τύπων και 210 ναυτικούς ως ομήρους.

Παρ’ όλα αυτά, ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μαρκ Στανχόουπ, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της πολυεθνικής δύναμης, που περιπολεί στην περιοχή προσπαθώντας να καταστείλει την πειρατεία. Μιλώντας στην «Κ», ο ναύαρχος Στανχόουπ τονίζει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών: «Πρόκειται για μια περιοχή με λίγα διαθέσιμα λιμάνια, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο μας. Επίσης, οι ναυτικές δυνάμεις που την επιτηρούν προέρχονται από την Ε. Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά και τρίτες χώρες, όπως το Ιράν και η Κίνα, κάτι που φυσικά δημιουργεί προβλήματα συντονισμού. Με αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, νομίζω ότι τα πάμε καλά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιφάνεια που καλύπτουν οι περιπολίες μας είναι οκταπλάσια από την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο επιχειρησιακά. Πολλές φορές οι πειρατές συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω και αφήνονται ελεύθεροι, καθώς η Σομαλία είναι κράτος υπό διάλυση και δεν μπορεί να τους δικάσει. Αν και ο κ. Στανχόουπ διαπιστώνει πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα (έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την εκδίκαση υποθέσεων πειρατείας στην Κένυα και στις Σεϋχέλλες), γεγονός παραμένει ότι το πρόβλημα της πειρατείας είναι πολιτικό και όχι στρατιωτικό. «Αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα και όχι την αιτία», υπογραμμίζει ο κ. Στανχόουπ και προσθέτει: «Η γενεσιουργός αιτία της πειρατείας δεν είναι άλλη από το πολιτικός χάος που επικρατεί στη Σομαλία». Ανάλογες εκτιμήσεις είχε κάνει πρόσφατα από το Λονδίνο και ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Ομάρ Σαρμάρκε, η εξουσία του οποίου εκτείνεται σε μικρό μόνο τμήμα της επικράτειας της χώρας του: «Η πειρατεία είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια των κατοίκων να ξεφύγουν από τη φτώχεια, ενώ δεν υπάρχει κανείς να τους ελέγξει». Οι ίδιοι οι πειρατές δικαιολογούν τη δράση τους υποστηρίζοντας ότι γιγαντιαία αλιευτικά σκάφη της Δύσης λυμαίνονται τις θάλασσές τους και πλέον δεν μπορούν να ψαρέψουν. Ειδικοί στον χώρο αμφιβάλλουν βεβαίως αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, αν και παραδέχονται ότι η παράνομη αλιεία ανθεί στις σομαλικές ακτές. Είτε οικονομική είτε πολιτική, πάντως, η αιτία της πειρατείας «βρίσκεται στη στεριά και όχι στις ανοιχτές θάλασσες», συμπεραίνει ο κ. Στανχόουπ. Για τον λόγο αυτό, «όσο επαγγελματισμό και να επιδείξουν οι ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή, αποκλείεται να εξαλείψουν το φαινόμενο», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου