Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ



αναδημοσίευση απο indymedia

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε εχθές Πέμπτη την Ρωσία για την εξαφάνιση έξι Ρώσων υπηκόων από την πόλη Ατχκχόι-Μαρτάν της κατρχόμενης Τσετσενίας , όπως έγινε γνωστό από το δικαστήριο.



Τα ίχνη πέντε ανδρών, του Ασλαμπεκ Ισμαΐλοφ, του Ασλάν Ισμαΐλοφ, του Κιζίρ Ισμαΐλοφ, του Ιούσι Νταΐντέεφ και του Ιαραγκούι Ισμαΐλοφ, χάθηκαν τη νύχτα της 13ης προς 14ης Ιανουαρίου 2003, ημερομηνία κατά την οποία μία ομάδα ένοπλων εισέβαλε στο σπίτι των ανδρών νωρίς το πρωί και τους απήγαγε.

Εκείνη την περίοδο η πόλη βρισκόταν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων της Ρωσίας. Μια έρευνα που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου του 2003 για την εξαφάνιση τους δεν απέφερε καρπούς.

Σε μία δεύτερη υπόθεση ενάγουσα είναι η μητέρα του Μπαλάβντι Ουστακχάνοφ, κατοίκου της ίδιας πόλης της Τσετσενίας, ο οποίος επίσης απήχθη από το σπίτι ενός φίλου του τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιανουαρίου του 2003 από μία ομάδα ένοπλων και καμουφλαρισμένων ανδρών. Ωστόσο, η έρευνα που ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου του 2003 για την εξαφάνισή του δεν είχε αποτέλεσμα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου κατέληξε ότι η Ρωσία παραβίασε το άρθρο 2 (δικαίωμα στην ζωή) και το άρθρο 3 (απάνθρωπη μεταχείριση εξαιτίας ψυχολογικής βίας στην οποία υπεβλήθησαν οι συγγενείς των εξαφανισμένων).

Οι δικαστές επιδίκασαν στους ενάγοντες ποσά από 1.500 έως 13.000 ευρώ για υλική βλάβη και από 35.000 έως 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου